Macska WC


Az egyik legfontosabb a macskáknak is, hogy megfelelő helyen, kényelmesen, nyugodtan tudják elvégezni a kis és nagy dolgukat, így mindenképp szükséges egy macska WC a lakásba. Ezzel elejét veheted annak, hogy a szőnyegre, padlóra, vagy valamelyik sarokban tegye tiszteletét a kedvenced.

A működési elve pofonegyszerű, rászoktatni a cicát szintén, ám egy picit nézzük meg bővebben is, hogy mit kell tudnod róla.

Fedett vagy nyitott macska WC?

Alapvetően ezt a két típusú cica WC-t különböztethetjük meg – ismerjük meg először, hogy melyik mit “tud”, milyen előnye-hátránya van.

Nyitott macska WC – avagy az alomtálca

Ez a nevéből adódóan egy egyszerű tálcát jelent, aminek változó, hogy milyen magas pereme van. Ha kellően alacsony, akkor a cica könnyedén be tud ugrani, elvégzi a teendőjét és már tovább is libbent.

Előnye, hogy egyszerűbben takarítható, hisz nem kell időről-időre eltávolítani a tetejét, illetve mivel nem olyan magas, ezért kisebb helyen is elfér. Anyagi szempontból nézve a legtöbbször ez az olcsóbb változat, mivel sokkal egyszerűbb darabról beszélhetünk.

Hátránya viszont kettő is van. Az első nem minden cicánál probléma, nevezetesen, hogy egy fedettben nagyobb biztonságban érzik magukat – emiatt érdemes a cica és természetesen magad miatt is a lakás valamely eldugottabb sarkába tenni.

Senki se szereti, ha “közben” nézik és gondolom te se szívesen nézed végig napi több alkalommal ezt a mutatványt. A másik hátránya a nyitott alomtálcáknak, hogy a szagok könnyebben terjednek a lakásban. Megfelelő alom használatával ez valamelyest kiküszöbölhető, ugyanakkor a legjobb minőségű anyag sem csodaszer, ezért nagyon kicsi lakásba, vagy kisebb, zárt helyiségbe nem feltétlen javasoljuk ezt a változatot.

Fedett macska WC

Ez a szerkezet leginkább egy hordozó boxhoz hasonlít, az alomtálcára egy tető is van rögzítve, amit a tisztítás miatt egyszerűen (vagy néha bonyolultan) le tudsz venni.

Ahogy említettük, ebben nagyobb biztonságban érzi magát a cica, így amennyiben megoldható, akkor érdemes megfontolni a fedett változat megvásárlását. Nagyobb helyet foglal ugyan, viszont esztétikusabb látvány, mint egy teljesen nyitott tálca.

A fedett macska WC könnyebben hordozható és több intimitást ad kedvencednek

Biztosítható vele az állat számára a szükséges privát szféra, a bejárati ajtónak köszönhetően pedig minimalizálni lehet a kihulló almot, nem fogja tudni kikaparni belőle. Design tekintetében rengeteg opció tárulhat eléd.

  • A klasszikus lengőajtós változat a legegyszerűbb, ezt nem is kell magyarázni.
  • Létezik sarokba illeszthető darab, ami kis helyen is kiválóan elfér, ha a helytakarékosság fontos szempont, akkor ilyenben gondolkozz
  • A felnyitható ajtóval rendelkező WC-k esetében könnyebb az alomcsere és a takarítás, ezeknél általában a teljes homlokzati rész felhajtható
  • Végül vannak egészen különleges darabok is, amik pl. öntisztítóak, egyedi formájúak, sőt abszolút diszkrét, fából készült darabokat is találhatsz

A fedeles macska WC további előnye, hogy sokkal könnyebben hordozható. A legtöbbször a tetején helyet kapott egy ergonomikus fogantyú is, így ha szükséges egyszerűen mozgathatod.

Bármelyikre is esik a választás, fontos, hogy a macska felnőtt méretéhez igazítsd, hogy mekkorát vásárolsz. Az ideális az, amikor a macska kényelmesen körbe tud forogni a zárt macska wc-ben, van elegendő helye elkaparni a végterméket.

Oké-oké, megvan a macska toalett – hogyan tovább?

Mindenekelőtt meg kell találnod az ideális helyet neki. Fontos, hogy a cicák nem szeretik az állandó változást, így mindenképp egy végleges helyet próbálj keresni neki, ahonnan aztán nem mozdítod el. A következő szempontokat gondold végig ehhez.

  • Szellőzés – különösen a nyitott macskatoalett esetében igaz az, hogy ne legyen huzat útjában, amikor szellőztetsz a lakásban. Nagyon kellemetlen lenne, ha egy nagyobb széllökés beterítené a fél szobát használt macskaalommal
  • Ugyancsak a szellőzéshez tartoznak az “illatok” – lehet próbálkozni aranyárban mért kiegészítőkkel, illatosítókkal, speciális almokkal, ám ettől még tény, hogy bizony valamennyi szag az lesz. Ne a konyha és a hálószoba legyen az első ötlet az alomtálca elhelyezésre.
  • Megközelíthetőség – sokan vannak, akik az előszobát, vagy esetleg a fürdőszobát szemelik ki a leendő cica illemhelyének. Ez jó ötlet, viszont ebben az esetben ezek a helyiségek legyenek mindig megközelíthetőek. Egy jól nevelt cica tartja, amíg bírja, de mindannyian tudjuk, hogy milyen kellemetlen, amikor nincs lehetőség elvégezni, amit el kell végezni. Ügyelj rá, hogy ne tudjon véletlen se becsukódni az oda vezető ajtó.
  • Ahol eszünk, oda nem … próbáld messzebb helyezni az etetőtáljától és az alvóhelyétől, hisz ők sem szeretik, ha ott kell a dolgukat végezni, ahol enni szoktak. Természetesen nem kell a lakás másik felébe tenni, de egy kis távolság legyen meg.
  • A környék – a takarítás során óhatatlanul leszóródhat illetve a macska is kikaparhat valamennyi almot, ezért ne szőnyegre, vagy hasonló nehezen takarítható helyre tedd. Azon túl, hogy felsepred, felporszívózod időnként fertőtleníteni is kell, mivel a macska ürüléke számtalan veszélyt rejt magában. Egy csempét könnyebben feltörölsz egy kis fertőtlenítővel, míg a padlószőnyeg esetében már sokkal nehezebb lenne a dolgod.

Milyen alom kerüljön a macska WC-be?

Az almok esetében két típus létezik – csomósodó és nem csomósodó.

Az első változat, ahogy a neve is mutatja, nedvesség hatására kis csomókat képez – ezeket naponta 1-2 alkalommal el kell távolítanod alomlapát segítségével, hogy ne okozzon problémát. A tálcát 5-8 centiméter vastagon kell feltölteni, majd kb. 20-30 nap után (típustól függően) teljesen cserélni.

A csomósodó macskaalmot rendszeresen takarítani kell

A nem csomósodó megoldás magába szívja a nedvességet, viszont nem képez csomókat – az ilyen anyagoknál nem kell folyamatosan tisztítanod, ellenben 7-14 nap után ki kell dobnod a tálca tartalmát. Ennél 3-4 centiméternyi alom szükséges, egy jó minőségű terméknél ezalatt az 1-2 hét alatt gyakorlatilag semmi dolgod se lesz vele.

Minden cserénél érdemes alaposan elmosni és fertőtleníteni a tálcát, arra viszont figyelj, hogy a rajta maradó erős fertőtlenítőszerek irritálhatják a macskát.

Míg megszokjátok egymást, addig figyeld rendszeresen, hogy mennyire használja megfelelően az almot, előfordulhat ugyanis, hogy a te hanyagságod miatt nem akarja ott végezni a dolgát. A macskák roppant kényes állatok, nem viselik jól a kellemetlen szagokat.

Lehetséges, hogy te még nem is érzed, hogy valami bűzlik, de az ő sokkal erősebb szaglása számára már túl sok. Ha ilyen jellegű probléma van, akkor próbálj ki más alom típust is.