Macskaalom


A jól kiválasztott macskaalom egyike a legfontosabb cica felszerelésnek, enélkül neked és kedvencednek is szenvedés lesz az együttélés. Amennyiben a cicád a nap jelentős részét zárt térben tölti, akkor muszáj, hogy legyen saját illemhelye, amibe a legjobb macskaalom “illik”, amit csak találni tudsz.

Manapság tucatnyi gyártó megszámlálhatatlanul sok terméke közül lehet választani, az ember feje szinte belefájdul. Folyamatosan újabb és újabb termékeket dobnak piacra, sokszor csak átcsomagolva, átnevezve, valami kamu marketinges szöveggel, lassan már el se tudsz igazodni, hogy most akkor tulajdonképpen mit is vegyél.

Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt elég volt egy kis hamu, vagy homok és a cica elvégezte a dolgát, ma már viszont azt se tudod, hogy hova kapd a fejed. Bemész egy boltba, felmész egy weboldalra és tucatnyi változatot találni.

Az anyagválaszték is észvesztő – szilikát anyag, agyag, környezetbarát, lebomló, újrahasznosított termékek, mint a papír, különböző növényi anyagok, hogy csupán néhányat említsünk. 

Ismerős a helyzet?

Megmutatjuk most, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a macskaalom kapcsán, mire kell figyelned, amikor ilyet vásárolsz és mik a lehetséges buktatók.

Csapjunk is bele a közepébe!

Amennyiben már van cicád, amelyik megfelelően végzi a dolgát, akkor az aranyszabály – ne csinálj semmit! Ha elégedett a macsek, akkor nem kell okoskodnod, szerezd be ugyanazt, amit eddig is – hacsak nem neked van problémád valamivel, pl. szagok, ilyesmi.

Amennyiben viszont új taggal bővül a család, akkor a nulladik lépés magának a cica WC-nek a beszerzése, elhelyezése – erről ITT olvashatsz bővebben!

Ha megvan, hogy melyik változat a nyerő, akkor jön az, hogy fel is kell tölteni valamivel.

Honnan érdemes beszerezni a macska almot?

Pontos tippeket, linkeket nem szeretnénk adni, ez nem a reklám helye, a neten millió helyen találsz ilyen-olyan almokat. Amit ökölszabályként elmondhatunk az az, hogy olcsó húsnak híg a leve ebben az esetben is. Ha valami gagyinak néz ki, túlságosan kedvező árú, akkor nagy rá az esély, hogy melléfogás lesz.

Azt tanácsoljuk, hogy a minőségi almon ne spórolj – lehet, hogy nyersz pár száz, pár ezer forintot, de utána meg a cica nem fogja használni, vagy szagolhatod a végterméket az egész lakásban. Hidd el, nem éri meg.

Próbálj ki több almot is, hogy kiderüljön melyik a legjobb

A kiszerelés esetében viszont van sok választási lehetőség. Azt tanácsoljuk, hogy először próbálj ki minél több változatot – teszteld le, hogy neked melyik a kényelmes, illetve a macska melyiket preferálja. Ehhez a legkisebb kiszerelést vásárold meg, nehogy a nyakadon maradjon több kilónyi alom, amit végül nem tudsz felhasználni.

Amint megvan a tuti megoldás, akkor pedig értelemszerűen a legnagyobb kiszerelést válaszd és ragaszkodj utána hozzá. Mivel ezeknek nem jár le a szavatossága, ezért ha látsz valahol akciósat és megoldható a száraz helyen való tárolás, akkor nyugodtan raktározz el belőle annyit, amennyit a pénztárcád enged.

Milyen macskaalmok vannak?

Két különböző típust tudunk megkülönböztetni az almok között, mindkettőnek megvan a maga előnye, hátránya.

Létezik csomósodó és nem csomósodó alom – az első az őt ért nedvesség hatására kis csomókká, labdákká áll össze, amit aztán könnyedén el lehet távolítani egy alomlapát segítségével. A második nem áll össze csomókká, azonban magába szívja a nedvességet.

Elfogyott az alom, a bolt pedig zárva? Így készíts házilag SOS macskaalmot

Ezek a leggyakoribb macska alom típusok

Csomósodó agyag

A legjobb csomósodó macskaalom jellemzően bentonitból készül, ami egy magas nedvszívó képességű agyag, ami könnyen kezelhető csomókká áll össze. Nagyon könnyűvé teszi az alomtálca tisztítását, ugyanakkor hátránya, hogy porolódik, ezáltal a cica a mancsával széthordhatja. Biológiailag nem lebomló anyagból van, ez környezeti terheléssel jár. Tovább nehéz – egy nagy zsáknak bizony van súlya.

Csomósodó macskaalom

Nem csomósodó agyag

Ezek a bentonittól eltérő anyagból készülnek. Magukba szívják a vizeletet, ugyanakkor nem formálnak csomókat, így előfordulhat, hogy a tálca aljára leszivárog és összegyűlik a nedvesség, ez pedig azt jelenti, hogy hamarabb fog kellemetlen szagot árasztani a cica toalett, emiatt sűrűbben kell takarítani.

Az előnye az, hogy legtöbbször jóval olcsóbb, mint a csomósodó változat és néhány macska jobban kedveli az ilyen típust.

Szilikát-gél kristályok

Ezek a kristályok leginkább a különböző termékek mellé csomagolt nedvszívó kis golyókhoz hasonlítanak. Nagyon magas a nedvszívó képességük, szagtalanok és szinte alig koszolnak. Jóval drágább, mint bármely más típus, ugyanakkor jellemzően tovább is tartanak. A hátránya még, hogy néhány macska nem szereti használni, egyszerűen utálják az érzést ahogy a macsukkal ezeken a kristályokon kell sétálni.

Továbbá fontos tudnivaló, hogy elfogyasztva mérgező! Habár nem fogja kienni az alomból, azonban a tappancsára tapadhatnak apró darabok, amit tisztogatás során lenyelhet. Ez a veszély nagyon minimális, ám tudj róla, ha valami problémát látsz, akkor az állatorvosnak jelezd, hogy ilyen almot használsz.

Újrahasznosított papír

Pellet, vagy granulátum formában árusítják. Nem koszol, nagyon jó a nedvszívó képessége és teljesen környezetbarát, hamar lebomlik. Granulátum formában csomókká áll össze, így a tisztítás is könnyebb.

Természetes anyagból készült almok

Ide jellemzően a kukorica, búza és hasonló növényeken alapuló anyagok tartoznak. Jellemzően összezúzott szárakat használnak fel. Nem javasolt véleményünk szerint!

A búza, kukorica és hasonló gabonafélék nem tesznek jót a macskáknak, és ahogy a szilikátot, úgy ezt is folyamatosan fogyasztja kis mennyiségben, ahogy a talpát tisztítja.

Fából (fűrészpor), fűből készült almok is léteznek, ezek ugyanúgy teljesen lebomlóak, jól szívják be a nedvességet.

Fontos tudnivaló, hogy számos kutatás kimutatta, hogy a macskák nem szeretik a különböző illatosított almokat. Ne elnyomni próbáld a kellemetlen szagokat, hanem ügyelj a rendszeres takarításra!
Ugyancsak kiderült az is, hogy a macskák számára legjobb a csomósodó, kis szemcseméretű anyag, így igyekezz ilyet keresni.

A fentiek közül nehéz választani, ez biztos. Épp ezért, ahogy említettük, tesztelj, próbáld ki, hogy melyik válik be igazán és ha megvan a legjobb, akkor utána ne akarj új dolgokat próbálgatni, hanem ragaszkodj ahhoz, ami működik.

Lehet vajon komposztálni a macskaalmot? Ebben a cikkben jártunk utána a témának

Honnan lehet tudni, hogy minőségi a macskaalom?

A következő szempontokat érdemes megfigyelni, amikor kiválasztod, hogy melyik márka termékére esik a választás.

Nedvszívó képesség – a csomagoláson fel kell tüntetni, ezt jellemzően százalékos formában adják meg. Ha azt látod például, hogy 300% felszívási képességgel bír, az azt jelenti, hogy 1 liter alom 3 liter nedvességet tud felszívni.

Macskaalom jó nedvszívó képességgel

Szagsemlegesítés – milyen módon tünteti el a szagokat. Ahogy említettük, az nem jó megoldás, hogy valamilyen illatosítás révén elnyomja a szagot, az az ideális, ha magába is zárja. Fontos még ezen felül, hogy milyen hosszú ideig képes erre.

Csomósodási képesség – milyen gyorsan alkot csomókat, illetve ezek mekkora méretűek és erősségűek? Minél hamarabb, minél kisebb és erősebb csomók keletkeznek, annál jobb minőségűnek tekinthető az alom.

Porképződés – az a jó alom, amelyikben a lehető legkevesebb piszok és por van, így ugyanis sokkal kevesebb piszkot hord szét az állat, illetve a takarítás során se fogod a finom, szálló porral beszennyezni a lakást.

Környezetbarát anyagok – a legideálisabb az, amelyik természetes anyagból készült és esetleg természetes módon le is bomlik. Például az agyag nem bomlik le, ám természetes, így nem okoz problémát ha megszabadulsz tőle.

Javaslatok, hogy miképp tartsd tisztán és szagmentesen a macska wc-t

Nagy titok sajnos nincs, az egyetlen biztos módszer az a rendszeres takarítás. Minden nap legalább egy, de inkább két alkalommal takarítsd ki az alomtálcát a lapáttal.

Macskaalom lapát segítségével tisztíthatod

Fontos, hogy ne csak a felszínt kapargasd és ne csak az azonnal látható nagyobb darabokat szedd ki, hanem szisztematikusan szitáld át a doboz egész tartalmát egészen az aljáig, különösen a sarkoknál. Ha rászánod minden nap ezt a 2×3 perced, akkor megúszhatod hosszú távon, hogy gondok legyenek a szagokkal, vagy akár azzal, hogy a cica a számára már nem gusztusos dobozon kívül végezze le a dolgát.

Mivel a tisztítás ideális esetben nem csak egy pár másodperces kis kapirgálást jelent, hanem komolyabban át kell rostálni az egészet, ezért érdemes egy porvédő maszkban végezned ezt, így elkerülheted, hogy az orrodba menjenek a finom szemcsék, amik akár macska ürüléket is tartalmazhatnak.

A szagsemlegesítés érdekében használj mosószódát, vagy faszenet, amik megkötik azt – a kutatások szerint a macskák inkább az utóbbit preferálják.

Hetente egyszer érdemes a doboz egész tartalmat kiüríteni és újat tenni bele. Ekkor most át alaposan az egész dobozt, ám figyelj rá, hogy lehetőleg kizárólag forró vízzel, ne használj semmilyen vegyszert. Ha mégis valami tisztítószert is használnál, akkor természetes, illóanyag mentes legyen! Kerülj minden olyan vegyszert, ami mérgező lehet!

Mielőtt újra töltöd a dobozt, töröld teljesen szárazra.

Ezekkel az apró, de rendszeres “karbantartási” munkákkal biztos lehetsz benne, hogy cicád és a család többi tagja egészséges marad, valamint elkerülheted a kellemetlen szagok terjedését a lakásban.