Macska fekhely


Ha létezne a macskáknak munkaköri leírása, akkor minden bizonnyal az alvás az első számú prioritás lenne benne. A nap akár háromnegyedét kényelmesen átalusszák, napi 16 óra gond nélkül megvan nekik, sőt fiatal korukban még ettől is többet képesek aludni.

Édesen durmol? 🙂

Mivel egy ragadozó, vadászó állatról van szó, amelyik becserkészi zsákmányát és utána kirobbanó sebességgel csap le rá, így kell is a megfelelő energiatartalék. Természetesen a házi cicák esetében ritkán van szó arról, hogy minden nap meg kell küzdeniük a betevő falatért. Azonban sok-sok tízezer évnyi evolúciót nem lehet kidobni az ablakon pár évszázad-évezred alatt, mióta domesztikáltuk őket és a világ minden táján társként tartjuk a cicákat.

Habár úgy tűnhet, hogy gondtalanul húzzák a lóbőrt, azonban ezek nem olyan mély alvások, mint az emberek esetében. Biztos te is ismersz olyat, akit ágyúdörgéssel sem lehet felébreszteni, na ilyen egy macska esetében nem fordulhat elő, hihetetlen éberen alszanak, általában minden neszre felfigyelnek – ám köztük is lehet olyan, amelyik megszokja a jót és idővel ez a reflex tompul.

Mivel oly könnyedén felébrednek minden zajra, mozgásra nagyon nem mindegy, hogy hol és milyen macska ágyat biztosítasz kedvenced számára!

Mindannyian láttuk már olyat, amikor a cica gyakorlatilag bárhol, a legképtelenebb helyeken is álomra szenderült, vagy mondhatni beájult. Nem tudsz olyan helyet mondani a lakásban, ami csak a tiéd és nem tartana igényt rá, bármilyen kisebb-nagyobb zugra mondhatja, hogy az most éppen az övé lesz.

De akkor miért kell mégis macska fekhely?

Ha bárhol képes elnyomni az álom kedvenced, akkor miért kell, hogy még egy külön az ő számára fenntartott ágy is a rendelkezésére álljon? Erre több érvet is tudunk hozni.

Az, hogy a buzgóság a radiátor tetején, a tévé előtt, a laptopodon, vagy a kanapén nyomja el, még nem jelenti, hogy nem igényli, hogy legyen egy saját helye, ami csak és kizárólag az övé, nem zavarja el onnan senki, nem kell megküzdenie érte senkivel. Biztonságot és nyugalmat nyújt, ha tudja, mindig van legalább egy fix hely, ahova vissza tud vonulni, ha kedve szottyan rá.

Ugye nem bírtad ki te se, hogy ne ásíts?

Szőrzet problémák – a macskák évente kétszer, ősszel és tavasszal vedlenek, de ezen kívül is folyamatosan hullajtanak kisebb-nagyobb mennyiségű szőrt. Ha nem szeretnéd, hogy tényleg min-den-hol ott legyen a szőr, akkor jó, ha van egy saját kuckója cicádnak, ahol leginkább koncentrálódik ez a sok elhullajtott szőrszál, amit így sokkal könnyebb összegyűjteni is.

Hol legyen a macska fekhelye?

Néhány aranyszabályt elegendő ha betartasz és ekkor biztos, hogy megfelelő helyet találsz majd a cicád nyugodt pihenéséhez.

A legfontosabb, hogy mindenképp valamilyen szélvédett, nyugodt zugot alakíts ki neki. Ne érje huzat, ne fújjon rá a klíma, ne menjen rá a hideg, ha kimész a lakásból. Lehetőleg ne a fő “útvonalad” mellé tedd, te sem tudnál nyugodtan aludni úgy, ha állandóan jönnek-mennek melletted.

Legyen meg elsőre a végleges hely. Jobb híján bele fog feküdni valószínűleg akkor is, ha átrakod a lakás másik felébe, de a macskák nem szeretik a változást, előbb gondolkozz, utána cselekedj.

Legyél tisztában azzal, hogy mennyire aktív, mennyire érdekli őt a család. Ha szereti nézegetni ahogy zajlik az élet nálatok, akkor érdemes olyan helyet választani neki, ahonnan jó rálátása van az eseményekre. Ha viszont többet van otthon egyedül, akkor inkább olyan helyet válassz, ahonnan ki tud nézni az ablakon.

Milyen macska fekhelyet válasszak?

A döntést neked kell meghozni, viszont segíteni szeretnénk azzal, hogy megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak. A cica fekhelyek számtalan változatban elérhetőek, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, haladjunk is szépen sorban.

Pokróc, kispárna

Amennyiben a “ridegtartást” jobban szereti a macska, akkor nem muszáj flancos bútorokra beruházni, egy csendes sarokban egy saját kényelmes kispárna tökéletes és abszolút költségkímélő megoldás lehet. A legtöbb macska teljesen jól elvan, ha van egy saját sarka, a legtöbbször a gazdik túlcsorduló szeretete az, ami a zsebbe nyúló megoldások irányába mutat. Ez inkább csak vészmegoldás, mi is tudjuk, hogy nem engedi egy cica tulaj sem, hogy egy egyszerű pokrócon hajtsa álomra a fejét kiskedvence.

Hagyományos macska kosár

Macska kosár – egy párna hiányzik innen

A klasszikus kis kosár, amiből találhatsz fonott változatot, illetve olyat is, ami jobban hasonlít egy bútordarabra. Felül nyitott, így könnyen tud bármilyen irányba és irányból mozogni, egyszerű a ki-beszállás. Ha kell, akkor egyszerűen elpakolható, illetve roppant könnyű tisztítani, különösen a képen is látható, fonott változatot.

Sok kis macska kis helyen is elfér…

Ezekbe mindenképp kell egy párna, vagy egy összehajtogatott pléd, hogy megfelelő kényelmet és kellő meleget biztosítson.

A kialakítás miatt kevesebb privát szférát biztosít, nem minden cica lesz maradéktalanul elégedett vele, hogy nem teljesen elbújni a kíváncsi tekintetek elől. Ugyanakkor megvan az az előnye, hogy ki se kell mozdulnia onnan, ha szét akar nézni, tökéletes kilátást biztosít bármely irányba.

Puff, párnázott szék

Nem, nem ilyen székre gondoltunk

Pihe-puha anyagból készült bútorok, amik a végtelen kényelem mellett azt is biztosítják, hogy magasabbról tudja szemlélni a tájat, mint egy földre rakott kosárból. A hátránya is ez – míg egy kosarat bárhová fel tudsz tenni, ezeknek a magassága fix.

Macska párnázott széken

Egyedül akkor érdemes egy kicsit figyelned rá, amikor műtét (pl. ivartalanítás) után lábadozik, ekkor a leesés veszélye fennáll, de ezen kívül biztonságosan tud aludni rajta.

Macska függőágy

Így tud lazulni egy függőágyban a cicád

A függőágy is hasznos berendezés lehet, egyedi alakjával a lakást is feldobja, illetve a cica számára is valami különlegességet nyújthat. Arra viszont érdemes figyelned, hogy nehogy a karma beleakadjon, mert csúnya bénázások, ne adj’ Isten balesetek lehetnek belőle. Ezért ha ilyet vásárolsz, akkor nagyon alaposan nézd meg az anyagát, illetve kiemelten figyeld az elején, amikor használatba veszi, hogy nem tesz-e kárt magában és tényleg biztonságosan képes használni.

A képen látható darabon kívül léteznek még szék alá, radiátorra rögzíthető függőágyak is, ezeknél szintén a fenti pár apróságra kell figyelned.

Macska fekhely radiátorra

Radiátor tetejére rögzített cica fekhely

Ha már a radiátorra rögzíthető daraboknál tartunk – ez a megoldás is roppant közkedvelt a cicák és gazdáik körében. Télen kellemesen meleg, nyáron a fém hűsebb a cica popsinak, ráadásul az ablak alatt van, így ideális hely pihenésre és nézelődésre is a radiátor. Több megoldás jöhet szóba ezeknél, van amelyik a tetején kínál fekvőhelyet cicát számára, míg olyan is létezik, amit a tetejére rögzíthetsz és a radiátor oldalán lesz majd a fekhely.

Macskaodú

Játékos macskaodú – számtalan formában és színben kaphatóak

Ha egy esztétikus és vidám megoldást keresel, akkor a macskaodú lehet a jó választás. A cicád teljesen védettnek érzi majd magát benne, kicsi, könnyen mozgatható és tisztítható darabokat találhatsz a piacon 10 ezer forint körüli összegért.

Bújózsák

Kényelmesen tud szundikálni egy bújózsákban

Roppant kényelmes termékek, amikben teljesen el tud rejtőzni és abszolút biztonságban érzi magát. Hasonló, mint egy sima pokróc, ugyanakkor nem kell vele küzdenie, könnyedén ki-be tud mászkálni, felül pedig mindvégig fedve, takarva van.

Macskaház

Dupla macskaház – mindenkinek jut hely

Ez talán picit kilóg a sorból, leginkább kinti cicáknak szükséges. Talán furcsa lehet, hogy egy kutyaól mintájára ilyet készíts, vagy vásárolj, de hidd el, megéri. A vidéki, főleg falusi macskák esetében talán ez nem annyira szempont, hisz ott rengeteg hely van, ahol meg tudják húzni magukat, ám ha azt szeretnéd, hogy ne mászkáljon ezer felé és a ház körül maradjon, akkor jó ha biztosítasz számára egy kényelmes, biztonságos zugot. Erre lehet ideális a macskaház, ami kellően esztétikus és így a kertet is fel tudja dobni.

Macskabútor

Ez A tökéletes darab gyakorlatilag bármilyen macska számára, ezért is tartogattuk a végére. Szinte mindent tud, ami kielégíti cicád igényeit, igazából csak a pénztárcád és a szoba mérete szab határt annak, hogy milyet vásárolsz.

Több szintes macskabútor

A legjobb darabokban megtalálható kaparófa a körmök élesítéséhez, rendelkeznek játszó pamacsokkal, több szinten is van kiülő alkalmatosság, hogy az egész tájat szemmel tarthassa, ugyanakkor kis odú is van rajtuk, hogy elbújhassanak a kíváncsi tekintetek elől. Szuper alkalmatosságok, ám tény, hogy nagyon sok helyet foglalnak, jellemzően nehezek és drágák is. Ha belefér, akkor viszont ennél nagyszerűbb megoldást nehezen fogsz találni.

Az egyszerűbbeket már 10-20 ezer forintos összegért beszerezheted, de kaphatóak közel 3 méter magas, 100-200 ezer forintos darabok is, amik akár több macskát is lekötnek.

Bármelyikre is esik a választás, a lényeg, hogy hagyd meg cicád számára a szükséges alvási időt és teremts neki egy nyugodt zugot, ahol álomra tudja hajtani a fejét.