Macska ivartalanítás – minden tudnivaló


Az első és legfontosabb kérdés, ami a legtöbb cicatartó fejében felmerül – kell-e ivartalanítani a cicákat? A rövid válasz az, hogy IGEN.

Habár nagyon aranyosnak tűnik egy pihe-puha új alom, ahogy édesen szuszognak egy rakáson, ahogy elkezdik felderíteni a területet és nőnek, azonban utána jönnek a problémák.

Egyrészt – hacsak nem szeretnél egy egész falkával élni, vagy nem tenyésztő vagy – új gazdit kell keresni a cicusoknak.

Néhány állatot még el lehet ajándékozni az ismerősi körben, azonban a nőstény macskák gyakorlatilag egész évben, 3-4 hetente ivarzanak és szinte azonnal be is következik a baj, ha párosodnak. Nagyon rövid idő alatt megsokszorozódik a számuk, hisz már 6-7 hónapos korban ivaréretté válik az újabb alom is.

Már 3 hónapos kortól ivartalanítható a macska
Már 3 hónapos kortól ivartalanítható a macska

Ennek a tapasztalatok alapján sajnos a vége az, hogy valamit kezdenek a nem kívánt kiscicákkal. A legjobb eshetőség a menhelyre adás, ám a legtöbb ilyen helyen roppant korlátozottak a lehetőségek és nem tudnak minden cicát befogadni, emiatt rengeteg macska “hajléktalanná” válik, ahol aztán meg vannak számlálva a napjaik.

Kóbor kutyák, más macskák, rosszindulatú emberek, figyelmetlen autósok – ezernyi veszély leselkedik majd rájuk.

Tehát összességében a legjobb, amit tehetsz, ha ivartalanítod cicádat!

Mielőtt tovább megyünk bontsuk ketté az ivartalanítást, az emberek fejében ugyanis két különböző beavatkozás szokott keveredni, sőt, még egy harmadik, kevésbé ismert opció is létezik.

Ivartalanításról akkor beszélünk, amikor fizikailag is eltávolítják a nemi szerveket, hímeknél a heréket, nőstényeknél a petefészket és akár a méhet is. Ez habár nagyon drasztikusnak hangzik, azonban a cica életminőségére semmilyen negatív hatással nincs.

A második eshetőség a sterilizáció, melynek keretében a nemiszervek megmaradnak, ugyanúgy ellátják a funkciójukat, azonban meddővé teszik az állatot, így elkerülhető a nem kívánt szaporulat.

Van még egy harmadik, ideiglenes lehetőség is, ennek keretében az embereknél már megszokott fogamzásgátló szert vetnek be. Ezt kizárólag akkor érdemes alkalmazni, ha később szeretnéd még, hogy szaporodjon a cicád. Jelentős hátránya, hogy nem tudod hosszú ideig alkalmazni, maximum két évig használható a macska fogamzásgátló, utána szünetet kell tartani.

A két végleges lehetőség közül a szakemberek az ivartalanítást szokták javasolni – ennek oka az, hogy a sterilizáció nem szünteti meg azokat a kellemetlen viselkedési mintákat, amikkel hosszú távon nagyon-nagyon nehéz együtt élni.

Hány hónapos kortól lehet ivartalanítani a macskát?

Sajnos sok tévhit kering erről az interneten, egyesek szerint meg kell várni legalább egy almot, azonban ennek semmi alapja nincs. A legcélszerűbb még az ivarérettség előtt elvégezni, tehát 3-6 hónapos korban már egész nyugodtan felkereshetitek az állatorvost!

Itthon még sajnos kevésbé elterjedt, hogy ezen gondolkozzon a gazdi, Nyugat-Európában viszont ugyanolyan beavatkozásként tekintenek már rá, mint a kötelező oltásokra. Sőt – minél fiatalabb az állat, annál gyorsabban gyógyulnak a sebei, annál könnyebben teszi túl magát az egész procedúrán, így felesleges várnod ezzel.

Jár ez bármilyen problémával? Nem fogja rosszul érezni magát a macska emiatt?

Az ivartalanítást szakszerűen végzi az állatorvos

Nem, egyáltalán nem okoz gondot számára. Az emberekkel ellentétben a macskák nem élvezetből csinálják, amit csinálnak, számukra ez pusztán a fajfenntartás ösztöne, egy olyan erős vágy, ami őrült dolgokba sodorja őket. A nőstény macskák számára kifejezetten kellemetlen a tüzelési időszak megélése, a hímek pedig egész évben készen állnak az “akcióra” ez azonban azzal is jár, hogy elcsatangolhatnak, ezzel pedig nagy veszélynek teszik ki magukat. Szóval ne aggódj, nem fog depresszióba esni a cicád, hogy nem tud már többé rosszalkodni 🙂

Nézzük meg egy kicsit bővebben külön-külön nemekre bontva, hogy mit is kell tudnod!

A hím macska ivartalanítása

A hímek a cicák között is a szerencsésebb nemet képviselik. Az ő esetükben az ivarérettség megjelenésével számtalan változás következik be a viselkedésükben. Talán az egyik legkellemetlenebb – különösen lakásban tartott macska esetében – a jelölés. Mint bizonyára tudod, a macskák területvédő állatok. A jelölés során bűzös vizeletspricceléssel jelzik, hogy hol található az ő területük határa, ez a vizelet pedig nehezen eltávolítható szagot hagy maga után, nem segít rajta szinte semmilyen módszer, akár hetekig érezni fogod.

Gyakorlatilag lehetetlen lesz megmaradni egy légtérben egy jelölő kandúrral!

Másik fontos dolog, hogy a kijárós macska egyre messzebb és messzebb fog elcsavarogni a háztól, hogy minél nagyobb területet tudjon bejelölni. Ekkor viszont hatalmas veszélyben van, különösen az autóforgalom miatt – nem annyira köztudott, de szomorú tény, hogy az elgázolt macskák jelentős része ilyen kandúrokból áll.

Továbbá a területért más kandúrokkal is meg kell küzdenie. Ezek a harcok számtalan csúnya, olykor maradandó, vagy akár halálos sérülést rejtenek magukban! Harc közben megkarmolják, megharapják egymást, ezek pedig a különböző fertőzések melegágyát jelentik, sőt, az éles karmok akár a macska szemét is veszélyeztethetik! Illetve hogy ne ilyen borúsan zárjuk ezt a bekezdést, említsük meg azt is, hogy a kandúr ivartalanításával elejét veheted a nem kívánt szaporulatnak is.

Azt javasoljuk, hogy minél korábban kerüljön sor a műtétre, ezzel azt is megakadályozhatod, hogy ezek a viselkedési minták rögzüljenek az állatban.

Hogy történik a kan macska ivartalanítása?

Egy roppant egyszerű, rutinműtétről van szó, amely teljes mértékben fájdalommentes, mivel mélyaltatásban végzik. A műtét előtt egy altató injekciót, közben pedig antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kap a cica. Az állatorvos leborotválja, illetve fertőtleníti a területet.

Ezt követően jön maga a műtét, melynek során egy körülbelül fél-egy centis vágást ejtenek a herezacskón, elkötik az ereket, így akadályozva meg a vérzést, majd eltávolítják a heregolyókat. A sebet nyitva hagyják, bőrvarratot sem tesznek bele, így nem kell varratszedésre sem visszamenni.

Habár a macska nyalogatni fogja a sebet, az mégis 1-2 nap alatt teljesen elzáródik. Nem szükséges semmilyen sebvédelem, speciális ruházat, illetve fertőzés miatt sem kell aggódnod.

A műtétet követően azonnal haza is viheted cicádat, aki legalább 12 órán át még nagyon kába lesz, mire teljesen kitisztul a szervezetéből az altató.

A nőstény macska ivartalanítása

A hölgyek esetében egy kicsit komplikáltabb a történet, nagyobb műtétre van szükség, ám ez is teljes mértékben biztonságos, rutin műtétnek számít. A nőstény macskákon is nagyon feltűnő, amikor ivarzani kezd, ami nem folyamatosan történik egész évben, hanem szezonális, jellemzően januártól szeptemberig vannak ciklusai 3-4 hetente, ugyanakkor ez összefüggésben van a fényviszonyokkal is, így egy lakásban tartott cica akár egész évben aktív lehet ilyen szempontból.

A kutyákkal ellentétben nem hagynak vércseppeket, így ha bármilyen váladék folyik, akkor sürgősen orvoshoz kell vinned, mert ez akár méhgyulladásra is utalhat! A viselkedésből egyértelműen láthatod, hogy aktív periódusa van, nagyon hullámzó a hangulata – előfordulhat, hogy a szokottnál sokkal kedvesebbé válik, folyamatosan a lábadhoz dörgölőzik, de az étvágytalanság sem ritka, sőt, ha esznek is valamennyit, akkor előfordulhat, hogy kihányják, netán hasmenésük van.

A farkukat folyamatosan ferdén tartják, így várják az arra járó kandúrokat. Jellegzetes hangon csalogatják az úriembereket, a szomszédaid nagy-nagy örömére. Mivel éjszakai állatról van szó, ezért természetesen ez a nászdal is leginkább ekkor hallható.

Hogy történik a nőstény macska ivartalanítása?

Ahogy fentebb említettük, némiképp nehezebb feladat az ivartalanítás, lévén a nemiszerveik a testükön belül vannak. Itt is altatásban történik a beavatkozás. A leborotvált és megfelelően fertőtlenített területen, a köldök mögött ejtenek egy 2-3 centiméteres bemetszést, majd a petefészkek ereit elkötik, hogy ne legyen vérzés az operáció alatt, ezután eltávolítják azt.

Nőstény macska ivartalanítása
Nőstény cica a műtőasztalon – rutin műtét

A bőr alatti szöveteket felszívódó fonallal, míg magát a bőrt nem felszívódóval varrják össze – emiatt 10 nap múlva fel kell keresni ismét az állatorvost varratszedés miatt.

Addig is a cicát el kell látni védőgallérral, vagy ruhával, hogy ne tudja nyalogatni a sebet, ez ugyanis nehezebben gyógyul, mint a fiú cicáknál és előfordulhat, hogy ennek következtében szétnyílhat. 10-14 napnyi pihenés javasolt a műtét után, ám a legtöbb cica néhány nap után teljesen felépül – minél fiatalabb korban történik az operáció, annál gyorsabban fog gyógyulni.

Műtét után - cicagallér, hogy ne piszkálja a sebet
Cica és a gallérja – az ő érdeke a műtét

Tanácsok az ivartalanításhoz

Akár hím, akár nőstény cicát vinnél ivartalanításra, ezt a néhány tanácsot mindenképp fogadd meg!

A műtét előtt 12 órával már ne kapjon semmilyen ételt az állat, az altatás során ugyanis előfordulhat, hogy hányni fog. Vizet legalább 2-4 órával előtte már nem szabad adni neki (kivéve, ha hatalmas kánikula van).

Bár rá fog kérdezni úgyis a doktor, azonban igyekezz tájékoztatni te is őt arról, hogy kap-e valamilyen gyógyszert az állat, van-e valamilyen betegsége. Idősebb macskák esetében érdemes lehet akár egy vérvizsgálatot is kérni, hogy biztosan ne legyen komplikáció.

Egyeztess az állatorvossal, hogy egyéb kezeléseket is végezzen el, ha szükséges, míg altatásban van kis kedvenced – ha idősebb állatról van szó, akkor pl. ez tökéletes alkalom a fogkő eltávolításra.

Készíts elő számára egy kis csendes kuckót, ahol magához tud térni az altatásból. Mindenképp a földre tedd, ne az ágyra, vagy kanapéra, nehogy leessen. Az első 12 órában még nagyon kába lesz, ez teljesen normális, az altatószer hatása, nem kell aggódnod emiatt.

Gondoskodj elegendő ivóvízről, illetve egy kicsit ehet is.

A fiú cicák 1-2 nap után már el is felejtik, hogy megtörtént az operáció, lány cicáknál ahogy írtuk is, kb. 10 nap után vissza kell majd menni varratszedésre. Amennyiben van rá lehetőség, akkor érdemes a lány cicákat lakásban, elzárva tartani egy pár napig – a gallér és a seb szétnyílás veszélyes lehet, ha fákon ugrál, vagy kúszik-mászik.

Macska ivartalanítás ára – mennyibe kerül?

Ez orvosról-orvosra változhat, a kandúrok esetében mindig olcsóbb (egyszerűbb, gyorsabb beavatkozás).

Kan macska ivartalanítása 5-10 ezer forint
Nőstény macska ivartalanítása – 10-20 ezer forint

Azt tanácsoljuk, hogy nézz szét időről időre, hogy nincs-e esetleg valamilyen akció a környék állatorvosainál. Habár soknak tűnhet ez az összeg, azonban még mindig eltörpül a különböző sérülések, betegségek kezelési költsége mellett, amiket akkor szedne össze a macska, ha nem ivartalanítanád!

 

Macska ivartalanítása utáni teendők – olvasd el a legfontosabb tudnivalókat


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük