Kismacska etetése


Akárcsak a legtöbb élőlény esetében, a macskáknál is a legfiatalabb korban kapott táplálék mennyisége és minősége határozza meg azt, hogy hosszú távon mennyire lesz egészséges az állat.

A macskáknál az első 1 év ami igazán kritikus, utána már felnőtt állatról beszélhetünk (bár az ivarérettséget 6-9 hónaposan már elérik), ezen belül is az első hetek-hónapok kiemelt figyelmet érdemelnek.

Az újszülött kiscica szinte azonnal elkezd táplálkozni, nagyon hamar keresni kezdi az anyja csecsbimbóját. Érdekesség, hogy miután megtalálta azt, utána kizárólag ahhoz ragaszkodik, még akkor is, ha az anyamacskának nincs elegendő teje és esetleg egy másik bimbónál több tejhez juthatna. Ezt jó ha tudod, ugyanis előfordulhat emiatt, hogy túl kevés az anyamacska teje – ha a kismacska feltűnően sokat sír, akkor gyanakodj arra, hogy ez is lehet akár a háttérben. Érdemes lehet megpróbálni kiegészítő etetést végezni, ha ez nem tűnik eredményesnek, akkor mindenképp vedd fel a kapcsolatot állatorvossal!

Az első 1-2 napban kolosztorumot, vagyis előtejet fogyasztanak, ami nagyon koncentrált formában tartalmaz az újszülött macska számára kiemelten szükséges tápanyagokat, mivel ekkor még roppant kicsi a gyomra és az emésztőrendszere az állatnak. Ez az előtej az, ami megalapozza az állat immunrendszerét, segít felépíteni az emésztőrendszer baktérium-háztartását és megadja a piciny jószág számára az “indító löketet”.

Kölyök macskák szopnak

A 2-3. naptól kezdve már a “rendes” macskatejet választják ki a csecsbimbók, ezeket gyakorlatilag 1-3 óránként meglátogatják a kismacskák. Tulajdonképpen ilyenkor még csak esznek és alszanak, az első 1-2 hétben 10-20 alkalommal is táplálkozhatnak naponta, mivel annyira pici a gyomruk, hogy nem is igazán fér bele táplálék. 2-4 hetes korban már csökken a napi étkezések száma, ekkor már “csak” 3-4 óránként esznek, majd fokozatosan ahogy felnőnek nyúlik ki ez napi 1-2 étkezésre.

Kiscica etetése cumival

3-4 hét után elkezd csökkenni a tej mennyisége, ekkor kezdheted el a hozzátáplálást.

Kismacska hozzátáplálás

A hozzátáplálás első lépcsőfoka valamilyen nedvesebb táplálék kell, hogy legyen, mivel a fogazatuk még nem annyira erős, mint egy kifejlett állaté.
Híg, hús alapú ételekkel próbálkozz, de még jobb, ha valamilyen speciális, külön erre a célra kifejlesztett macskaeledellel kínálod a kicsiket, illetve lehet nekik adni néhány szem száraztápot, hogy ha szeretnék ehessenek olyat, de ne erre alapozd az etetést. Az ideális eledel kismacskák számára a magas protein és zsírtartalommal bíró, lehetőleg prémium minőségű táplálék kell, hogy legyen.

Amire kiemelten figyelj, hogy mindig frissen, kézmeleg hőmérsékleten add nekik oda.

Habár a nedvestápoknak viszonylag magas a víztartalma, ez nem mindig elegendő, ezért az étel mellé tegyél mindig friss vizet is!

Kiscica vizet iszik
Mindig legyen a cica előtt friss víz

Amikor elkezdenek hozzászokni a száraztáphoz is, akkor el lehet szép lassan kezdeni nagyobb adagokat is adni belőle, ám figyelj arra, hogy ne etesd túl őket – habár tündéri tud lenni egy pufók szőrmók, azonban az egészséges macska nem rendelkezik “mentőövvel”!

Kiscicák hozzátáplálása - itt már az anyjukkal együtt esznek
Kiscicák hozzátáplálása – itt már az anyjukkal együtt esznek

A kölyök macska etetése

A 4-8. hét közti időszak az, amikor fokozatosan el kell hagyniuk az anyatejet, illetve ahogy nőnek és nő a gyomruk is, egyre kevesebb alkalommal vesznek magukhoz táplálékot.

Mit NEM szabad a macskának adni?

El lehet kezdeni minél több fajta táplálékkal megismertetni őket – konzerv, nedvesített száraztáp, házi koszt jöhet szép sorban. Ekkor alakul ki a cicák ízlése, amit fiatal korban megszeretett, azt fogja egész életében kedvelni majd. A második hónapban napi 6-8 alkalommal esznek, ez fokozatosan tovább fog csökkenni.

A macskák 3 hónapos kor után már képesek száraztápot enni

A harmadik hónapban már minimális anyatejre van szükségük, ekkor már bátran adhatsz nekik konzervet, tápot, ki mit szeret. Még mindig célszerű valamennyire megnedvesíteni a száraztápot langyos vízzel, de ekkorra már a fogazatuk van annyira erős, hogy elbírjanak a sima száraztáppal is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük