5 gyorsan növő fa, amelyek ágain a kölyök cicák jövő nyáron már fel-le szaladgálhatnak!


Nincs is édesebb a játszadozó kiscicáknál, akik napról napra fedezik fel a világot kültéren és beltéren egyaránt. Ha szeretnél egy árnyékos kertet és jó lenne, ha mindemellett adott lenne egy remek terep ahhoz, hogy a kis puhatalpúak mászkálhassanak, akkor érdemes egy gyorsan növő fát ültetni a kertbe. Ezek ágai ugyanis számukra már néhány hónap múlva igazi játszótér lehet. Összegyűjtöttünk öt olyan fát, amelyek esetében nem kell éveket várni arra, hogy felcseperedjenek.

Ha a cicád gyakran megfordul az udvaron is, bizony érdemes neki olyan terepet biztosítani, ahol lefoglalhatja magát úgy, hogy sem a fákban, bokrokban, cserjékben, sem pedig önmagában nem tesz közben kárt. Remek terep ehhez már a legkisebbek számára is egy fa, amelynek az ágai, levelei és virágai újabb és újabb érdekes kalandot tartogatnak számukra.

1. Szivarfa

Ez a gömbölyded koronájú fa nem csak gyorsan nő, de igen esztétikus is a megjelenése. Harang alakú virágai nyáron nyílnak, valódi virágzuhatagot alkotva ezzel a kertben. Szív alakú levelei és szivarszerű termése pedig felteszik a pontot arra a bizonyos i-re. Ez pedig nem csak az ember lelkének lesz jót, de az apró kis szőrgombócok is előszeretettel vonják be a játékba ezeket a virágokat és termékesek egyaránt. Mindemellett sokak szerint a szúnyogokat is segít távol tartani az udvartól ez a fafajta.

2. Kislevelű hárs

A kislevelű hárs koronája dús és kúp alakú, amelyet májusban megjelenő világoszöld levelei tesznek még gyönyörűbbé. Virágzatát több kis virág alkotja, amelyek hosszan nőnek össze és igen kellemes illatúak, amelyek június-júliusban nyílnak. Ágai különösen alkalmas a cicák számára az incselkedő játékra, ugyanis igen szerteágazóak, ráadásul egy felnőtt fa esetében a dús lombkorona remek búvóhelyként is szolgál.

3. Magyar kőris

Ez a gyönyörű fa minden évszakban csodálatos látványt nyújt. Zöld levele nyáron hódítanak, míg fürt virágzata áprilisban jelenik meg. Ősszel pedig levelei gyönyörű skarlátvörösre színeződnek. Mivel akár 30-35 méter magasra is megnőhet a magyar kőris, tözsének kerülete pedig akár a hat métert is meghaladhatja, csodálatos játszóteret teremthetsz a segítségével a szőrmókok számára. Mivel erélyesen növő típus, nagyon hamar árnyékot ad a kertnek, ahol a nagy játék után a cicák is szívesen megpihennek.

4. Sárga lombú akác

A sárga lombú akácot a fehér virágai teszik még különlegesebbé. E két árnyalat segítségével egészen egyedi kompozíciót hoz létre a kertben. Ez a fa alapvetően a gyorsan növő, ugyanakkor kisebb méretűek családjába tartozik, mindössze 6-8 méter magasra nő meg. Így nyugodtan elültetheted akkor is, ha nem túl nagy az udvar. Fontos tudni, hogy a sárga lombú akác remekül tűri a városi levegőt, a talaj szempontjából pedig igen alacsonyak az igényei. Vagyis minden szempontból ideális díszfa és cica játszótér egyaránt.

5. Fagytűrő császárfa

A fagytűrő császárfa az egyik leggyorsabban növő fafajta. Olyannyira igaz ez, hogy akár három év alatt elérheti a húsz méteres magasságot. Mivel kibírja a szélsőséges hőingadozást is, sem a nyári hőség, sem pedig a téli fagyok nem ártanak neki. Így ha szeretnél egy fát a kertedbe, amely hamar árnyékot ad és még a cicád is élvezi a rajta való mászkálást, a fagytűrő császárfa is ideális választás lehet.

Mit érdemes figyelembe venni, mielőtt kiválasztod az ideális gyorsan növő fát?

Ha eldöntötted, hogy egy ilyen fának helye van a kertedben, mindenképpen lényeges figyelembe venni azt, hogy mekkorára nő majd a szóban forgó fa, nehogy túl nagyot vagy túl kicsit válassz a kertedbe. Ugyanis ahogy növekszik a fa, úgy vet majd egyre nagyobb árnyékot, ráadásul eltakarhatja a kilátást, átlóghat a szomszédhoz vagy egy közelben futó villanyvezetékhez is hozzáérhet egy idő után.

Viszont ha megfelelő helyet találsz a kerted új lakójának és alaposan felméred a terepet mielőtt elültetnéd, akkor nem csak egy esztétikus fát és egy árnyékos kertet, de egy szuper cica játszóteret is nyerhetsz magadnak. Minderre pedig nem kell sokat várnod, hála ezeknek a gyorsan növő fafajtáknak.

Köszönjük a cikkhez a segítséget a Planternek – ha növény rendelésben gondolkodsz nézz szét náluk


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük