A macskatartás pozitív hatásai


Nagyon sokan tartanak különböző háziállatokat – ezernyi ok lehet, hogy miért vág bele valaki egy 5-10-20 éves kalandba egy kisállattal. Ami közös minden kezdő gazdiban, hogy fogalmuk sincs valójában mekkora fába vágták a fejszéjüket.

Bármi is legyen az ok, az biztos, ha egy jókedvű, boldog társ a gazdára is jó hatással van.

A legfrissebb statisztikák szerint hazánkban körülbelül 2,3 millió macska él, ezzel az egyik legnépesebb háziállat csoport, ugyanakkor az egyik legkevésbé ismert is.

Annak ellenére, hogy már sok-sok ezer éve velünk élnek a macskák – gondolj csak az ókori Egyiptomra – a legtöbb ember alig tud róluk bármit is.

 

Számtalan tanulmány született már a macskatartás pozitív hatásairól, egy kicsit beleásva magunkat a témába az egyetlen kérdés, hogy vajon miért nem tart mindenki cicát?

A macskatartás pozitív hatásai

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát – számtalan, több évtizeden át tartó tanulmány készült a témában, melynek során kutatók megpróbálták kideríteni a macskatartás hatásait. Ezeknek a vizsgálatoknak a többsége arra jutott, hogy a macskatartók kisebb eséllyel lesznek szívproblémák áldozatai.

Már a dorombolásuk is gyógyító erejű – világunk rezgésekből épül fel, nem véletlen a különböző hangterápiák hatalmas népszerűsége. A tanulmányok arra jutottak, hogy a macskák dorombolása, ami 20-140 Hz közötti frekvencián van lefedi azt a tartományt (18-35 Hz), amin belül a test öngyógyító mechanizmusa a leghatékonyabb.

Csökkentik az idegeskedést és a stresszt – a cica tartás az esetek nagy részében pofonegyszerű, hisz nem kell sétálni vinni őket és nem is várják el, hogy állandóan velük foglalkozz. Egy-egy kis játék időnként, esetleg kis simogatás (amíg őnagysága elviseli) elegendő is lehet. Épp ezért alig kell maga az állattartás miatt idegeskedni, cserébe olyan folyamatok indulnak be a testedben a cicák közelében, ami nyugtatólag hat rád.

Na de honnan tudod, hogy nem csak te vagy boldog, hanem a cicád is?

Hiszen egy boldogtalan állat rossz hangulata idővel rád is át fog ragadni, így pedig nem elég, hogy sutba dobhatod a fent felsorolt pozitív dolgokat, még a lakásba zárt állatnak is minden napja küszködés lesz.

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb jeleket, ami alapján felismerheted a boldog macska viselkedését.

Az első amit figyelned kell, az a fizikai egészség – fényes szőrzet, csillogó tekintet, megfelelő étvágy és wc használat.

A lelki tényezők ugyancsak roppant fontosak – hazaérkezéskor üdvözöl téged. Nem fél, tudja, hogy biztonságban van a lakásban, hisz az az ő felségterülete. Szeret játszani.
Nem rémül meg idegenektől.

Kellően kíváncsi – alapvetően a cicák roppant kíváncsi jószágok. Ha rendszeresen felderíti a bevásárlótáskád tartalmát az jó jel.

Jelen van – nem csupán “van”, hanem figyelmesen lesi a környezetét.

Kommunikatív – nyávogással jelzi feléd, ha szeretne valamit (egyedül az emberekkel kommunikál nyávogással, fajtársainak máshogy jelez).

Ez természetesen csak egy kis szelete a nagy képnek, érdemes a többi jelet is megnézni a már említett másik cikkben!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük