Boldog macska viselkedése


Vajon boldog? Unatkozik? Jó gazdája vagyok? Ezernyi kérdés felmerülhet cica tulajokban, így most megmutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik a boldog cicára utalnak!

A macskák roppant intelligens állatok, akik számtalan érzelmet tudnak kifejezni a legkülönfélébb módokon, így főleg egy kezdő gazdinak nagyon nehéz eligazodni azon, hogy mit miért csinál a macska. Pláne, hogy időről időre megbolondulnak, na akkor aztán ember legyen a talpán, aki meg akarja érteni a viselkedésüket 🙂

A testbeszédéből, a külalakjából, a viselkedéséből is több apró információ morzsát csipegethetsz össze, ami alapján kijelenthető, hogy minden rendben van vele.

Kezdjük először egy elsőre butaságnak tűnő kérdéssel, mégpedig, hogy miért jó egyáltalán figyelni erre és foglalkozni azzal, hogy igazán boldog és kiegyensúlyozott legyen a macska?

Az első és talán legfontosabb, hogy ezzel magadnak is jót teszel. Egy agresszív, félős, ideges macskával nem jó együtt élni. Ha állandóan elszalad előled, vagy épp ok nélkül agresszív, akkor az csak megkeseríti az életed és biztos, hogy nekik sem kellemes ez az állapot.

A macskák “normális” állapota az a kellemes, laza viselkedés, amikor igazi “alfaként” viselkednek, mert tudják, hogy ők az Univerzum közepe.

Egy további fontos dolog még az az egészség – a tiéd is természetesen, hogy ne kapj agyvérzést, hogy vajon mit fog csinálni legközelebb, de még inkább a cicádé. Ahogy az emberek esetében is kártékony a stressz, az idegeskedés, úgy a macskák számára sem egészséges, ha nem kiegyensúlyozottak.

De akkor vissza az eredeti kérdésre – honnan lehet látni, hogy boldog a cica?

Mivel minden macska más és más, saját egyéniségük van, mint az embereknek, így abszolút igazságot nem lehet mondani, érdemes ezeket a jeleket “lefordítani” a saját cicádra, de iránymutatásnak tekintheted ezt a listát.

Az egyik alapvető rész az maga a fizikai egészség. Ha semmilyen szervi baja nincs, ha egészséges, akkor az már egy jó kiindulópont lehet. Az alap fizikai dolgok körébe tartozik, hogy

  • szép, fényes a szőre
  • folyamatosan tisztogatják magukat
  • tiszták a szemei
  • rendszeresen és megfelelően használja a wc-t
  • illetve jó az étvágya

Ha ezek megvannak, akkor – általában – nincs komoly betegsége.

A következő nagy csoport az általános viselkedési minták, amibe rengeteg minden tartozhat bele.

Üdvözöl téged, amikor hazaérsz

A kutyákkal ellentétben nem várható el a cicáktól, hogy eldobjanak mindent és rohanjanak az ajtóba, amikor hazaérsz, ám ha őt látod meg, amint kinyitod az ajtót, az egy jó jel arra vonatkozóan, hogy egy picit azért hiányolt és most örül, hogy megjöttél, különösen, ha ez az üdvözlés dorombolással és a lábadhoz való dörgölőzéssel jár együtt.

Magabiztosság, nyugodtság, nem fél

Amelyik macska magabiztos, akit nem zökkent ki semmi, az jól érzi magát otthon, hisz tudja, hogy nem kell tartania semmitől. Ez a magabiztosság leginkább abban mutatkozhat meg, hogy nem rémül meg minden nesztől – ezerszer felmérte már a terepet, ismeri a lakás minden porcikáját, tudja, hogy ő az úr a háznál. (És ezt te is tudod, ugye?) Becsapta az ajtót a huzat, beugrik egy barátod, ugatás szűrődik át a szomszédból? Ha erre a reakció csupán egy flegma odanézés, akkor biztos lehetsz benne, hogy a te cicád teljesen magabiztos.

Szeret játszani – még veled is

A macskáknak a vérében van a vadászat, amire a játék az egyik legjobb edzés. Ha nem kell noszogatni, hogy játszatok egy kicsit, ha jól elszórakoztatja saját magát is, akkor ez a terület is ki van pipálva.
Ennél még egy fokkal jobb, ha ő maga akar téged rávenni, hogy játssz vele, na akkor aztán biztos lehetsz benne, hogy elemében van 🙂

A jelenben van – és jelen van

Ez alatt azt értjük, hogy figyel a környezetére, nézi, hogy mi történik otthon, ellenőrzi a terepet, jön-megy. Állandóan kotnyeleskedik, láb alatt van, nézelődik, követ téged. Tehát látszik rajta, hogy a mában él és nem csupán bambul és várja, hogy teljen az idő. Tanulhatnánk tőlük olykor, nem igaz?

Kíváncsiság

Amennyiben azt látod, hogy sűrűn szétnéz a lakásban, ha azonnal meg akarja tudni, hogy mi van a táskádban, mikor hazaértél, ha az apró zugokat is próbálja felderíteni, akkor az is a boldog macska jele lehet.

A gondtalan szaladgálás

Akárcsak a gyerekeknél, a cicáknál is ez az önfeledt futkorászás, ez a látszólag céltalan, gondtalan össze-vissza szaladgálás egy újabb jel lehet arra nézve, hogy mennyire kicsattan a boldogságtól.

Eldobja magát

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, az, hogy a hasát, a legvédtelenebb részét mutatja feléd a bizalom jele. Akárcsak az embereknél – amikor valaki előre hajtja a vállát, összegörnyed, próbál minél kisebbnek látszani, arról látjuk egyből, hogy valami nincs rendben, ellenben aki kihúzza magát, hátrafeszíti a vállait, felemelt fejjel jár azon egyből látszik, hogy magabiztos. A cicád is épp ilyen, ha a pocakját villogtatja, akkor jelzi, hogy töretlen a bizalom feléd.

Ezzel viszont ne élj vissza, nem minden macska vár ettől a mozdulattól simogatást!

Kommunikál veled és másokkal

A szemkontaktus, az érintés keresése, a nyávogás és a többi olyan, amikor valahogy veled, vendégeiddel kapcsolatot próbál keresni mind-mind azt jelzi, hogy boldog, kiegyensúlyozott és nyitott és barátságos.

A nyávogás ami különösen árulkodó, hisz egymás között nem így kommunikálnak, így ez kizárólag neked szól.

A macska testbeszéd, avagy mire figyelj

A nyugodtságot alapból több dolog is jelezheti. Például ha a mellső mancsaira hajtja a fejét, ha a szeme félig van csak nyitva, a fülei előre néznek, nem áll fel a szőre. Szintén jól tud kommunikálni a farkával. A nyugodt, boldog cica farka függőlegesen felfelé áll, esetleg kérdőjel alakot formáz.

Alvás

Sokat és nyugodtan alszik, a gazdi ölében, vagy legalábbis a közelében, esetleg a hátán fekve. Ezek mind arra utalnak, hogy nem aggódik semmi miatt és szeret melletted lenni.

Vadászösztön

Az ajándékozás minden kinti cicát tartó gazdi kedvence – egy-egy döglött madár, egér megjelenése az ajtó előtt talán a sikítófrászt hozza egyesekre, de ekkor is tudd, hogy cicád így próbálja kifejezni szeretetét.

Ugyanide tartozik az is, ha egyszerűen csak az ablakból lesi a madarakat és kényelmesen szövögeti a kis terveit. Ha kizárólag benti macskád van, akkor segíthetsz neki olyan aprósággal, hogy ha van rá módod, akkor felszerelsz egy madáretetőt az ablak elé, amire rálát.

Dorombolás

A végére hagytuk a legtöbbek által ismert jelet, mégpedig a dorombolást. A kényelmes, gondtalanul doromboló cicánál nincs talán az egész világon édesebb. Ha a legapróbb érintésre is dorombolni kezd, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy roppant jól érzi magát. DE! A dorombolás egy jele lehet annak is, hogy valamije fáj, így figyeld a többi rezdülését is!

Ahogy említettük, minden macska más, így egy jelet kiragadva nem jelenthető ki teljesen biztosan, hogy márpedig a tiéd a világ legboldogabb cicája, ezért érdemes az összképet nézni és az apró jelekből összeállítani a képet, hogy tényleg teljesen jól érzi-e magát.

Ha tetszett a cikk oszd meg ismerőseiddel is!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük