Macska itató, etető


A macskatartás egyik fontos eszköze a megfelelő etető és itató, amivel kedvenced alapvető szükségleteit kielégítheted. A cicáknak általában napi kétszer kell enni adni, reggel, illetve este, míg friss vizet folyamatosan biztosítanod kell számára.

A legtöbben általában megelégednek egy-egy tállal, amiben külön tudják ezt a cicának biztosítani – tegyük hozzá, hogy a macskák soha nem is kértek semmi extrát 🙂

 

A hagyományos tálak esetében ezek az opciók lehetnek

Egy kiszuperált tál, edény. Előnye, hogy pontosan nulla forintba kerül, ugyanakkor nem biztos, hogy ténylegesen megfelel a cica igényeinek, illetve esztétikai szempontból is lehetnek kivetni valók benne.

Műanyag tálak. Ezek előnye, hogy olcsóak, könnyen beszerezhetőek, számtalan színben és formában rendelkezésre állnak. Hátrányuk közé sorolható, hogy idővel fakulhatnak, kophatnak, ha nincs gumitalp vagy alátét alattuk, akkor az alacsony súly miatt könnyen elcsúszhatnak, felborulhatnak, illetve nehezebben tisztíthatóak.

Rozsdamentes acél tálak. Puritán, ugyanakkor esztétikus kinézetűek, a legtöbb szaküzletben hatalmas választék áll rendelkezésre belőlük. Könnyen tisztíthatóak és fertőtleníthetőek. A talpán lévő gumi miatt nem csúszik, elnyűhetetlen darabok.

Kerámia tálak. Megfelelően nehezek, így nem tudja a macska eltolni, borogatni őket. Számtalan mintával kaphatóak, nagyon esztétikus darabokat találhatsz köztük. Nem kötik meg a szagokat anyaguk miatt.

Ha sűrűn otthon vagy és rendszeresen, pontos időközönként tudsz gondoskodni cicádról, akkor a fenti egyszerű megoldások bőven elegendőek lehetnek számodra. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a cicák már évezredek óta velünk élnek, korábban is valahogy tudtak figyelni rájuk elődeink 🙂

Viszont ha a munkád miatt hektikus, hogy mikor tudnál neki enni adni és friss vizet biztosítani neki, esetleg előfordul, hogy néha-néha nem otthon töltöd a napot, akkor érdemes lehet elgondolkozni valamilyen automata etető beszerzésén.

Ezek között megtalálhatóak kizárólag etetőként funkcionáló darabok, önetető-itató szerkezetek, sőt újabban már telefonos applikációval irányítható, programozható, chippel ellátott darabok is. Nézzük is meg sorban, hogy milyen megoldások lehetnek.

Macska önetető – házilag is elkészíthető

Ez talán a legegyszerűbb változat, amit még akár házilag is tudsz barkácsolni – bár talán lakásban ez kevésbé mutat esztétikusan, mint egy kinti cica esetében a hátsóudvar eldugott részén.

Egyszerűen, PET palackból is tudsz készíteni házi önetetőt

A macska önetető működése pofonegyszerű, csupán a gravitációra alapul. Egy tartóba bele kell töltened a megfelelő mennyiségű száraztápot, ami folyamatosan potyog a tálkába amint megette a cica. Mivel a macskák nem habzsoló állatok, ezért ha megtanulja, hogy mindig van előtte étel, akkor nem is fogja egyszerre felzabálni az egészet, hanem be fogja szépen osztani magának a napi adagot.

Ahogy a fotón is láthatod, tényleg könnyedén, két műanyag flakonból elkészítheted, ehhez még magyarázat se nagyon szükséges. Nagyon praktikus, még akár alkalmilag is csinálhatsz ilyet, ha halaszthatatlan dolog jön közbe és pár napra kénytelen vagy magára hagyni a cicát, egy ilyen macska önetetővel megfelelő módon tudsz táplálékot adni a számára.

Az egyetlen amire érdemes figyelni, hogy valamilyen súly, nehezék legyen benne, esetleg ki legyen támasztva, hogy se a szél, se a macska ne tudja felborítani, így nem fog szétszóródni mindenhova a benne lévő táp.

Automata etető

Természetesen a fenti módszernek is van már újabb, modernebb változata, amikor elzárva van az étel és csak előre megadott időpontban válik elérhetővé. Ennek a nagy előnye, hogy pontosan beállíthatod, hogy tényleg meglegyen a napi kétszeri étkezés, így biztosan elkerülhető, hogy már délelőtt megegyen mindent, utána meg csak szomorkodva bóklásszon a lakásban.

Sőt – az újabb változatok esetében már arra is van lehetőség, hogy akár ennél is tovább menj, a chipes etetők segítségével. Ezek a szerkezetek több esetben is kiváló szolgálatot nyújtanak. A működési elvük az, hogy az állatba ültetett chip, vagy egy nyakörvmedál oldja fel a zárat.

Ennek köszönhetően ha több állat is van a háztartásban, akkor elkerülheted, hogy egymástól lopkodjanak. Ha „illetéktelen” állat közelít, akkor nem nyílik ki a fedél, sőt be is csukódik, így mindenki csak a saját adagját tudja megenni.

Ezen kívül roppant hasznos tud lenni, ha gyógyszeres kezelés alatt áll valamelyik állat, vagy egyszerűen csak speciális diétára van fogva.

Kiemelendő, hogy ezekbe már nem csak száraztápot tudsz tenni, hanem konzerv is használható, mivel a szagokat is elzárja némelyik eszköz.

A különböző gyártók újabb és újabb funkciókkal vértezik fel ezen termékeket, így van már lehetőség akár arra is, hogy tréning program segítségével automatikusan rászoktassa a gép a cicát arra, hogy pontosan miképp működik.

További hasznos tulajdonságuk, hogy az időzítőnek hála akár 1-2 napra is magára tudod hagyni a cicát, ha nagyon muszáj – ennél hosszabb időre viszont NEM szabad!

Az ilyen jellegű szerkezetek egyetlen hatalmas hátránnyal bírnak, ez pedig az ár! Míg egy egyszerű tálat már pár száz, pár ezer forintért beszerezhetsz, az automata etető több tízezer forintos tétel is lehet!

Macska itató

A másik nagyon fontos az a megfelelő folyadékbevitel. A cicák a nap folyamán folyamatosan isznak apróbb adagokban, így muszáj, hogy állandóan legyen előttük friss víz.

Jó ha tudod, hogy a macskák roppant kényes állatok, ha úgy érzi, hogy nem klappol valami a vízzel, akkor inkább hozzá se fog nyúlni!

Amennyiben otthon vagy sűrűbben, akkor a fentebb említett tálak itt is jó megoldást nyújtanak, naponta néhány elegendő cserélni a vizet. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a legtöbb cicatulajdonos számára.

Természetesen azonban itt se érhet véget ennyivel a történet, ugyanis kapható már macska ivókút is, ami a gyakorlatban egy mini csobogót takar. Ebben a szerkezetben egy kis szivattyú mozgatja, illetve tisztítja a vizet, ami így nem lesz állott.

Sőt, a csobogó hang még több víz ivásra is ösztönzi cicádat! Ezek sem olcsó eszközök, körülbelül 10 ezer forint környékéről indulnak, viszont ha sokat vagy távol otthonról, akkor ezzel tudsz megfelelően gondoskodni cicád vízszükségletéről.