Macskafelszerelés


Mire van szükséged otthon, ha cicát akarsz tartani?

Ahhoz, hogy cicánk a legjobb körülmények között élhesse mindennapjait otthonunkban meg kell számára adni néhány fontos, alapvető felszerelést.

Ezek megkönnyítik mindkettőtök életét és a legtöbb ilyen eszköz szerencsére egyszeri beruházás.

Meg tudunk különböztetni higiéniai termékeket (alomtálca), egészségügyi eszközöket (bolha nyakörv kijárós cicáknak, kefe), a mindennapi ilyen-olyan plusz dolgokat (fekhely, kaparófa) no és természetesen a játékok garmadáját.

Nézzük is meg röviden, hogy egyrészt mire van szükséged, ha kezdő cicatartó vagy, illetve mi mire való.

ETETŐ, ITATÓ

Ha új lakó érkezik, akkor őt bizony etetni, itatni kell majd.

Több megoldás létezik a macskaetetőkre, kezdve a jól megszokott tállal, egészen az űrtechnológiás etetőkig.

Szüksége lesz cicádnak legalább két tálra, az egyikben folyamatosan friss vizet kell biztosítanod, a másikba pedig az ételt kapja.

Macska etetőtál

Tudnod kell, hogy a macskák – a kutyákkal ellentétben – nem zabálják fel azonnal az összes ételt, amit eléjük teszel. A nap folyamán szeretnek folyamatosan majszolgatni ahogy jönnek-mennek. Ez száraztáp esetében nem probléma, azonban egy forró nyári napon a konzerv már nem biztos, hogy jól viselkedik 4-5 óra után.

Emiatt érdemes szép lassan hozzászoktatni, hogy bizony csak reggel és este kap enni, utána pedig könyörtelenül elveszed előle. Talán nem hangzik túl barátságosnak és esetleg meg is sajnálnád őt, azonban hidd el, számára is jobb, ha kialakul egy fix napirend, amihez tud alkalmazkodni.

A víz esetében, ahogy írtuk, jó ha mindig van előtte friss, különösen a nyári időszakban igyekezz sűrűn cserélni azt.

A legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás az a hagyományos rozsdamentes fém tál, amit könnyű elmosni időről-időre, nem tudja felborítani és kényelmesen hozzáfér.

Természetesen elengedheted a fantáziád és lehetnek esztétikusabb, mókásabb darabok is, a lényeg, hogy legyen két elszeparált tálja a cicának.

Ha valami bemegy, akkor bizony kifelé is jönnie kell valaminek…

MACSKA WC

Lakásban tartott és kijárós cicáknak is kelleni fog egy hely, ahol a kis és nagy dolgát tudja végezni. Kint élők esetében erre nyilván nem lesz szükség 🙂 

Macska mosdó

A macska wc két fő elemből áll, van maga az “illemhely”, amiből létezik alomtálca, ami egy nyitott tál tulajdonképpen és van a fedett változat, ami egy kis lengőajtóval és tetővel rendelkezik.

Ezen kívül kell maga az alom, amibe el tudja végezni a dolgát, ebből rengeteg fajta van, néhány hetente cserélned kell majd.

A macskák ösztönösen kaparnak, így el is tüntetik a végterméket az alomban, ugyanakkor ez a kaparás azzal is jár, hogy időnként bizony a wc-n kívülre is kerül az alomból, ezt takarítani kell.

MACSKAALOM

Külön szekciót érdemel az alom, ami körülbelül annyira fontos, mint például az, hogy te milyen WC papírt használsz. A macskaalom felel azért, hogy a cicád az ösztöneinek megfelelő módon tudja kisebb-nagyobb dolgát végezni, majd utána magában is tartsa a kellemetlen szagokat.

Evett, ivott, nincs is más kívánsága, igaz? Nem, nem igaz 🙂

MACSKA ÁGY

A macskák roppant lusta jószágok – illetve mondjuk úgy, hogy energiatakarékosak. Imádnak durmolni, ehhez pedig kell, hogy legyen egy saját fekhelyük. Valószínűleg úgyis figyelmen kívül hagyják és találni fognak a lakásban 20 másik helyet, ahol kényelmesebb aludni, de ettől még legyen egy fix pont a lakásban, ami csak az övé.

Cica a saját kanapéján

Macska fekhelyből millió fajta létezik, a legegyszerűbb, földre rakható kis kuckótól kezdve, a radiátorra rögzíthető macskaágyakon át egészen a komplett cicabútorokig, amik több szintesek, játékkal, búvóhellyel, kaparófával is el vannak látva.

Mivel a cicaágy mindig szem előtt van, ezért érdemes valami esztétikusabb darabot vásárolnod, vagy akár saját magad is készíthetsz ilyet.

MACSKA KAPARÓFA

Egy újabb nagyon fontos eleme a lakásnak az valamilyen kaparó alkalmatosság. A macskák ösztönösen kaparni fognak, ezzel élesítik a körmüket, illetve így jelölik meg a területet. Ha nem szeretnéd, hogy a bőrkanapén éljék ki az ösztöneiket, akkor jobban jársz ha a kis jövevény érkezése előtt beszerzel egy ilyet.

Macskabútor kaparófával

Kaparódeszka, kaparószőnyeg, kaparófa vagy kaparóoszlop? Tegyünk röviden egy kis rendet ezekkel. Falra szerelve, vagy a földre helyezve a deszka és a szőnyeg kis helyen elfér, nem tűnik ki a környezetből, ugyanakkor annyira nem elégíti ki a macska igényeit, hisz kis felületet adnak. A kaparófa, kaparóoszlop nagyobb, akár plafonig is érhet, ez már sokkal inkább a macska természetes igényeit tartja szem előtt.

A legideálisabb egy több szintből álló macskabútor, ám ez nem minden lakásban tud helyet kapni, lévén, hogy nagyon nagy lehet. Ugyanakkor ez az, ahol igazán ki tudja tombolni magát az állat és nem un rá egyhamar.

MACSKAAJTÓ

A kijárós cicák esetében roppant hasznos megoldás, ha felszerelsz egy macskaajtót – ennek köszönhetően nem kell állandóan nyitni nagyságának az ajtót, ha épp jönni-menni szeretne.

Macskaajtón kukucskáló cica

Ez egy egyszerű kis csapóajtó, amin szabadon tud mindkét irányba sétálni a cica. Természetesen léteznek már itt is modern megoldások. Kapható infravörös macskaajtó is, ami kizárólag a cica nyakörvén lévő érzékelő hatására nyílik ki. Ezekkel ki tudod zárni az illetéktelen állatokat, illetve akár a saját cicád is ki/be tudod zárni ha valamiért szükséges.

PÓRÁZ, NYAKÖRV

Ha már szó esett a nyakörvről az ajtónál, akkor egy picit bővebben is nézzük meg. Alap esetben minden kültéren tartott, illetve kijárós cicának kelleni fog egy bolhanyakörv, ami – milyen meglepő – a bolhák ellen fogja őt védeni. Számtalan betegséget terjesztenek, az állat számára is állandó kínokat okozva.

Fontos azonban, hogy milyen nyakörvet használsz! A macskák imádnak kúszni-mászni, bebújni mindenhova vadászat közben. Ekkor beakadhat a nyakörv, ami az állat fulladását is okozhatja. Emiatt óvatosan válassz ilyet!

A nyakörv mellé jó ha rendelkezik a cica egy bilétával, hogy ha elveszne, akkor a megtaláló tudjon értesíteni téged. Még jobb megoldás, ha chip is tartozik a cicához.

Lakásban tartott cicák számára nem szükséges ilyen kiegészítő, ezeknek inkább csak esztétikai értéke van.

Amennyiben aggódsz a nyakörv veszélyei miatt, akkor a bolhák ellen különböző szerekkel is fel tudod venni a küzdelmet.

Macska hámmal

Mostanság egyre elterjedtebb a hám, póráz használatat is macskáknál. A legtöbb macska egy önálló lény, amelyik nem szeret pórázon sétálni, azonban egy próbát lehet tenni vele. Minél fiatalabb, akár már 3 hónapos korban érdemes elkezdeni a pórázhoz szoktatást, majd ha már a lakásban szépen tud sétálni így, akkor mielőbb kezdjünk el vele a szabadban is sétálni. Nagy valószínűséggel soha nem tudjuk majd úgy vezetni, mint egy kutyát, ám ekkor se veszítsd el a fejed, ha nem akar összejönni, akkor egyszerűen fogadd el, hogy a te cicád sem kivétel, szimplán nem szeret pórázon sétálni.

SZÁLLÍTÓ, KETREC

A fentieken túl időnként hasznos, ha rendelkezel szállítóbox-al, vagy ketreccel is.

Macska szállító box

Ha orvoshoz kell vinni, utaztok valahova, vagy bármi egyéb okból ki kell mozdulni, esetleg el kell zárni egy rövid időre a cicát, akkor nagy segítséget jelent, ha nem kell improvizálni és kényelmes körülményeket tudsz biztosítani kedvenced számára. A legtöbb ilyen eszköz egyszerűen összecsukható, így kis helyet foglal és könnyedén tudod tárolni amikor épp nincs használatban.

A játékok egy külön nagy téma lehetne, amire most ki se térünk itt. 

Ellenben ITT igen 😉 

Mint láthatod, néhány alapvető macskafelszerelésre szükséged lesz, valamennyire fel is forgatják a lakást, de összességében elengedhetetlenek ahhoz, hogy macskád jól érezze magát és az igényei ki legyenek elégítve.