Kell sétáltatni a macskát?


Ez egy nagyon megosztó témakör a cicatartók körében, éppen ezért érdemes alaposa körbe járni, mielőtt valamelyik oldalra állnánk a dolog kapcsán. Hiszen az nem kérdés, hogy a benti cicáknak is jár a megfelelő testmozgás, azonban nem biztos, hogy jót teszel a kedvencednek azzal, ha egy póráz és hám segítségével sétáltatod meg a környéken. Lássuk, mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Miért fontos a cicák számára a megfelelő mennyiségű mozgás?

Főleg a benti cicák esetében kérdés ez, hiszen nekik is szükségük van a testmozgásra és a kültéri inger forrásokra. A kijárós és udvaron élő kis kedvencek nem szenvednek ebben hiányt.

Ám ha ezt nem kapják meg a szobatigrisek, az bizony nem csak a viselkedésükre, de a testsúlyukra és az egészségükre is káros hatással lehet. Vannak, akik úgy vélik, hogy a cicájuk számára ezt a legkönnyebben a pórázon való sétáltatással tudják biztosítani, különösen akkor, ha semmilyen más esély nincs arra, hogy a szabadban bóklászhassanak egy kicsit.

Tényleg jó választás a hám és a póráz?

Bár szakértők szerint a kifejezetten cicák számára készült póráz és hám használható a macskák sétáltatására akár az utcán is közvetlen felügyelet mellett, ám nem feltétlenül a legjobb választás ez a mozgáshoz.

Ennek a fő oka, hogy a szabadban sétálva a macskákat ismeretlen ingerek és illatok érik, amelyek lehetnek számukra fenyegető, ijesztő élmények. Bőven elég hozzá, ha a szomszéd kutya megugatja őt a kerítés mellett, ő pedig a póráz miatt nem tud elmenekülni.

De egy benti cica számára ijesztő lehet a kocsik hangja, a vonat dudálása vagy akár egy idegen ember vagy állat jelenléte is. A ilyenkor nem tud elmenekülni, elbújni vagy magasra mászni, az hatalmas traumát jelenthet a számára.

Ha ennek ellenére mégis úgy döntesz, hogy pórázon sétáltatod a cicádat, akkor fontos, hogy mindenképpen a hámhoz erősítsd a vezetőszárat és ne nyakörvhöz. A cicák ugyanis könnyen kicsúszhatnak a nyakörvből, esetleg megfulladhatnak, belegabalyodhatnak.

Ha még korábban sosem sétáltattad a cicádat, jó megoldás lehet a fokozatos szoktatás. Kezdd először beltéren, jutalmazd őt finomságokkal, kösse össze pozitív élményekkel a sétát. Ha lehet, válassz egy zárt kertet a sétához, semmiképpen ne a nyílt utcán vagy egy parkban próbálkozzatok először. 

Létezik más megoldás is a mozgáshoz?

Ha nem vagy híve a pórázon való sétáltatásnak, akkor stresszes szituációk elkerülése érdekében lehetőség szerint érdemes biztosítani egy menekülésbiztos kifutót vagy egy olyan zárt teret, ahol bár élvezheti az udvar nyugalmát, nem tud kijutni onnan.

Mire kell figyelni, ha a benti cicánkat a szabadba visszük?

Nagyon fontos, hogy a szabadban való séta előtt a macskákat fel kell készíteni a kültéri kalandra. Védettsége kell, hogy legyen betegségek ellen védőoltások formájában és a különböző paraziták ellen is fontos védekezni.

A legjobb, ha mikrochip is van bennük, így ha esetleg valahogy meglépne, akkor ha be tudja azonosítani a becsületes megtaláló. 

A fentiek kapcsán azért fontos tudni, hogy a kutyákkal ellentétben a cicáknak nem vágya a másokal való szocializálódás és a környezeted felfedezése. Éppen ezért a biztonságos, rövid sétákért lesz hálás a kedvenced egy olyan helyen, amit jól ismer.

Ám ha csak lehetőség van rá, érdemes macskabiztos, zárt udvaron elengedni egy kicsit a szabadban, így biztonságos környezetben élvezheti a szabad levegőt anélkül, hogy a pórázon sétáltatásával járó kockázatoktól tartani kellene. 


4 thoughts on “Kell sétáltatni a macskát?

 • 2022.08.17. at 13:00
  Permalink

  Pár napja döntöttem el, hogy a másfél éves cicákat kiviszem az udvarra hámmal,nyakörvvel ismerkedni.Félt,lapulva ment,szagolt mindent.Jól érezte magát ,mert másnap várta,hogy kivigyem.Viszont éjszaka sírt,nyafizott,ki akart menni.
  Előtte az ablakból nézegetett kifelé(szúnyogháló van az ablakokon).
  Úgy döntöttem nem viszem ki,eddig is csak bennt élt a házban,semmi gond nem volt vele.

  Reply
  • 2022.08.17. at 13:05
   Permalink

   Nagy váltás lehet, ha eddig mindig bent volt és hirtelen egy új világ nyílik ki a számára. Ha nem tervezed, hogy a jövőben rendszeresen sétálni vidd, akkor lehet, hogy valóban jobb számára, ha benti cica marad, a házon belül is kiválóan el tudja foglalni magát 🙂

   Reply
 • 2022.11.13. at 23:30
  Permalink

  Közel 1 éve visszük le a társasház hátsó kertjébe hám/pórázon a cicánkat.
  Mivel nem átlagos házi cica, és az utcában volt számos eaet, hogy kint cicát ütöttek el, nem szeretnénk póráz nélkül le vinni.
  Képzelem, hogyha enélkül vinnénk le, megijedne valamitől, hol állna meg.
  Biztos vagyok benne, hogy számos bajtól óvjuk meg ezzel a cicát.
  De mi kizárólag a kertbe visszük le. Utcára soha.
  Persze, ha cicabiztos lenne az udvar, akkor hám/póráz nélkül lehetne kint.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük