Miért csipásodik a macska szeme?


Egy cica szemei mindennél árulkodóbban, a tekintetük pedig olyan mély, hogy el lehet veszni benne. Éppen ezért adhat okot az aggodalomra az, ha valami miatt csipásodni kezdenek a kedvenced szemei. Mégis mi állhat a jelenség hátterében és mikor kell elkezdeni aggódni? Mindezekre keressük a választ.

A macska szemeket egy nedves külső réteg védi, amely segít a bele kerülő a szennyeződések eltávolításában. Ám ha a cica szeme könnyezni kezd vagy csipásodik, akkor érdemes odafigyelni a kedvencedre.

Mi állhat a csipásodás hátterében?

Ha cicádnak könnyes a szeme és csipásodik, annak számos oka lehet. Az egyik leggyakoribb ezek közül, hogy valamilyen egészségügyi problémával küzd vagy éppen idegen test kerül a szemébe. A legtöbb esetben a jelenség magától megszűnik, ám a tartósan fennáll, mindenképpen érdemes vele orvoshoz fordulni.

Ilyenkor pedig az egyéb tünetekre is érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy megtudjuk, mi állhat a kellemetlenség hátterében.

Mit tegyél ha csipásodik a macska szeme?

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni, ha csipásodik a cica szeme?

Van néhány olyan tipikus tünet, amire érdemes figyelmet fordítani abban az esetben, ha csipásodik a cica szeme. Hiszen ha mellé egyéb tünetek is társulnak, könnyebben lehet következtetni arra, mi is a probléma forrása.

Vizes és üveges tekintet

Amennyiben azt látod, hogy a cicád szeme üveges, akkor elképzelhető, hogy allergia áll a háttérben, amely nem ritka a macskák esetében. Gyakori allergiák közé tartozik a pollen, a penész és a penészpor, a háztartási tisztítószerek, parfümök és bizonyos gyógyszerek is.

Ha távol tartod a kedvencedet az allergéntől, az nagy mértékben segíthet a probléma megoldásában. Azonban ha nem tudosdpontosan meghatározni, mi okozza tüneteket, akkor mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. 

Pislogás, hunyorítás

Ha cicádnak könnyes a szeme, és sokat pislog, hunyorog vagy próbál oda nyúlni a mancsával, akkor elképzelhető, hogy idegen test van a szemben, esetleg a könnycsatornájával vannak problémák. 

Vörös és gyulladt szemek

Ha macska szeme vörösnek és gyulladtnak tűnik, jó esély van arra, hogy a kedvencednek kötőhártya-gyulladása van. A cicáknál ezt a nem ritka szembetegséget valamilyen fertőzés, allergia, de akár macskaherpeszvírus is okozhatja. Fontos tudni, hogy bár a kötőhártya-gyulladás könnyen elhárítható, kezelés nélkül súlyosabb szövődményekhez vezethet. Éppen ezért nem maradhat szakszerű kezelés nélkül. 

Ragadós, sárga vagy zöld váladék

Az emberekhez hasonlóan a macska szeméből kilépő színes váladék valamilyen fertőzésre utal. Amennyiben a cicádnak bakteriális szemfertőzése van, megoldás lehet a szakember által felírt cseppek vagy kenőcsök használata. A legtöbb esetben az orális gyógyszerekre nincs szükség, kivéve, ha a macskaszem problémája szisztémás fertőzés eredménye.

Nyilvánvaló fájdalom vagy duzzanat

Ha macskád a fájdalom nyilvánvaló jeleit mutatja, a szemgolyó kidudorodik vagy észrevehető duzzanat van a szeme körül, haladéktalanul orvoshoz kell vele fordulni, ugyanis akár a látása is veszélybe kerülhet. 

Orrfolyás és tüsszögés

Ha macskád tipikus emberi megfázásos tüneteket, például könnyező szemeket, tüsszögést és orrfolyást produkál, valószínűleg megfázott. Mindez a tünetekkel együtt a legtöbb esetben egy héten belül elmúlik anélkül, hogy állatorvosi ellátásra lenne szükség, ám ha a helyzet rosszabbá válik, akkor mindenképpen érdemes időpontot kérni a számára. 

Vagyis nem kell rögtön megijedni ha a cica szeme csipásodni kezd, ám a kísérő tüneteket minden esetben fontos figyelemmel kísérni.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az ebben a bejegyzésben közölt tanácsok tájékoztató jellegűek, és nem minősülnek háziállatokkal kapcsolatos orvosi tanácsnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük