Kövér macska lefogyasztása – hogyan?


Garfield ma már nem számít kirívó esetnek a cicák között, ugyanis az állatok megváltozott életmódja miatt bizony sok cica küzd a túlsúllyal. A szobamacskáknak nem kell vadászniuk a napi betevőért, sok esetben csak a kanapé mellől kell átsétálniuk a konyhába, ahol várja őket a tápanyagban gazdag finomság.

Vagyis a kaja adott, az ingerek viszont nem feltétlen, amelyek a megfelelő mennyiségű napi mozgáshoz szükségesek lennének.

De mégis honnan bizonyosodhatunk meg róla, hogy a kedvencünk túlsúlyos? És mit kell tudni a macska diétáról? Most minden fontos információt mutatunk ezzel kapcsolatban.

Honnan tudhatom, hogy elhízott-e a cicám?

Míg az embereknél létezik testsúly táblázat az ideális értékekről, a cicáknál nem áll rendelkezésre ilyesmi, hiszen minden fajta esetében eltérőek ezek a számok.

Azonban ha simogatás közben nem tudod kitapintani a bordáit, fogalmad sincs ránézésre, hogy hol kezdődik a cica dereka és ritkán látod szaladni vagy magasra ugrani, akkor itt az ideje egy kis macska diétának!

A világrekorder egyébként egy mexikói kandúr volt, aki 18 kilót nyomott. Sajnos ő ma már nincs közöttünk.

Miért baj, ha kövér a macskám?

Ennek a dolognak semmi köze a kinézethez, ugyanis a gömbölyű, husis cicák is elképesztően édesen festenek. Ám az egészségére ez már jóval károsabb lehet, hiszen elképesztően nagy mértékben terheli a testet a túlsúly, ez pedig az ízületeire és a keringésére is negatívan hathat, sőt, cukorbetegség, hormonális problémák, emésztőszervi rendellenességek is megjelenhetnek.

Ezek összességében pedig nagy mértékben csökkenthetik a cica várható élettartamát.

Hogyan fogyaszthatom le a kövér macskámat?

Ehhez alapvetően kétféle dologra kell figyelmet fordítani. Az egyik a mozgás, a másik pedig a megfelelő táplálkozás.

Az utóbbi esetén nem érdemes házilag összeállítani a diétás étrendet, ugyanis probléma is lehet abból, ha a kalóriatartalommal együtt a vitaminok száma is csökken. Koplalás esetén kialakulhat ugyanis a zsírmáj, amelynek nagyon súlyos következményei lehetnek és csak nehezen gyógyulnak fel belőle a kedvencek.

Éppen ezért ajánlott olyan speciális macskaeledeleket vásárolni, amelyek kifejezetten túlsúlyos cicák számára készültek, így biztos lehetsz abban, hogy nem vonod meg a diétás menüvel a tápanyagokat, sőt, olyan plusz alapanyagok kapnak benne helyet, amelyek segítik az egészséges zsírégetést.

Ám ahogy a többi eledel esetében, úgy a light tápoknál is előfordulnak olyan típusok, amelyek kifejezetten silány minőségűek. Éppen ezért érdemes szemügyre venni az összetevőket és olyat választani, amely teljesen kizárja vagy minimálisra csökkenti a gabona tartalmat.

Ezek ugyanis fokozzák a húgycső elzáródás előfordulását, amely nagyon sok kellemetlenséggel járhat az állat számára.

Mindezeken felül pedig fontos az is, hogy ne legyen a nap minden percében egy kis csipegetni való száraz táp a cica tányérjában és ha lehet, ne kedveskedjen neki napi szinten finomságokkal minden családtag és szomszéd, hiszen így jóval több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amire szüksége lehet.

A mozgással kapcsolatban szintén a gazdié a feladat. Függetlenül attól, hogy kinti vagy benti cicáról van szó, a diéta alatt kötelező napi programmá válik az olyan közös játék, ahol megfelelően átmozgathatja magát az állat. Ehhez érdemes néhány eszközt beszerezni, így élmény lesz az együtt töltött idő.

Mindezek nyomán pedig ideális esetben beindul a fogyás. A mérték akkor ideális, ha minden héten körülbelül másfél százalékkal csökken a testtömeg, vagyis érdemes mérni az állatot annak érdekében, hogy ellenőrizhessük a diétát.

Érdemes állatorvossal konzultálni

Fontos, hogy ha a diéta kapcsán van olyan dolog amiben nem vagy biztos, mindenképpen érdemes felkeresni a cicád orvosát, aki szakszerű és személyre szabott tanácsokkal láthat el a témával kapcsolatban.

Mindezek nyomán pedig visszakaphatjuk egészséges, aktív és jókedvű cicánkat, aki egészséges és nem okoz számára gondot a mozgás. Mindez pedig sokáig így is marad.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük