A kert miatt betegek állandóan a cicáim!


A címet olvasva ha kellemetlen érzés fogott el, az nem véletlen. Sajnos sok esetben előfordul, hogy beteg lesz kedvenced és nem tudod mi az oka. Mai vendégcikkünkben egy szakértő segít a rejtély végére járni!

Kedves Éva!
4 kijárós cicánk van, akik közül kettőnek rendszeresen van valamilyen hasi panasza. Súlyos tízezreket hagytunk már ott az állatorvosnál, általános erősítésre, vérvételekre, valami egzotikus kórokozókra vadászva, ami a panaszaikat okozza. Ez idáig teljesen eredménytelenül…
Legutóbb a csapadékos tavaszról beszélgettünk a doktor úrral, hogy mennyi bosszúságot okoz a kertben ez a sok eső, állandó vendég mindenféle gombás fertőzés, amit nem győzünk hetente permetezni.
Vissza is kérdezett, hogy mivel vegyszerezünk, és hogy az említett két cica szokott-e füvet visszaöklendezni.
Szélsebesen álltak össze a kirakós darabjai a fejemben, azonnal tudtam, hogy ez lesz a probléma forrása.
Hercegnő és Csimpi sosem eszik füvet, sőt igazán kinn se szeretnek lenni, de Hógolyó és Bonbon igazi kalandorok, sokat játszanak kinn, és füvet is szoktak rágni.
Hogyan tehetem cicabaráttá a kertet úgy, hogy ne menjen tönkre az állandó betegségek miatt?
Köszönettel: Sz. Nóra

Ezt a levelet 2019 tavaszán kaptam. Ebben a konkrét esetben is azt tanácsoltam az érdeklődőnek, mint a kiskedvenceket tartó ügyfeleimnek szoktam:
Véget kell vetni a vegyszerezésnek, és az állandó tűzoltás helyett a prevencióra kell fókuszálni.
Sokkal könnyebb egy erős, ellenálló gyepet fenntartani, mint folyamatosan küzdeni a betegségekkel.

A megoldás pedig végtelenül egyszerű

Helyre kell állítani a természet egyensúlyát. Ahogy az emberi szervezetben a bélflóra jelenti az elsődleges védvonalat a kórokozókkal szemben, úgy a kert számára a talaj és a benne lakó mikrobiom adja az immunitás első védvonalát.
Az állandó gyepbetegség ékes jele annak, hogy a földben valami nincs rendben:
– össze van tömörödve,
– gond van a levegő-, víz- és tápanyagkörforgással,
– ki van pusztulva a jó talajélet és megerősödtek a patogének.

A különböző gomba spórák mindenhol jelen vannak. Minden egyes kertben. Az ideális körülményeket várják, és gondolkozás nélkül előtörnek, ahogy ezek megteremtődnek. (lásd csapadékos, meleg időjárás)

A fertőzések megállításának első lépése a patogének visszaszorítása: erre fejlesztettük ki az EsstenceOrigo-t. Ez kifejezetten a gyep gombás betegségeinek kezelésére való szer. A gilisztahumusz tartalmú bio minősítésű, vegyszermentes növénykondicionáló támogatja a jó mikroorganizmusok megerősödését és elszaporodását. Ha a talajélet egyensúlya helyreáll a gombás fertőzések sem tudnak előtörni. Azonban az egyensúly helyreállításához a gyors segítségen túl is tenni kell.

A folyamatos instant tűzoltást csak életmódváltással lehet megszüntetni. A talajélet egyensúlyához SZERVES tápanyagokra, és megfelelő mennyiségű vízre van szükség.

Azaz abba kell hagyni a műtrágya használatot és át kell állni a helyes öntözési gyakorlatra (szigorúan tilos este locsolni, mert pára képződik, és a legnagyobb kánikulát leszámítva elég 2-3 naponta beindítani az öntözőrendszert).

Nekem a DCM szerves gyeptrágyák váltak be. Nagyon magas a szervesanyag tartalmuk és hatékonyak a speciális megoldásaik (pl. az Antagon talajjavító a gombás betegségekre és a bio gyeptrágya).
Így egyszerre támogatják a talajéletet és a gyepet is tápanyagokkal, nyomelemekkel. Az eredmény pedig egy erős, ellenálló, szépen fejlődő gyep.

De ez nem egy varázslat. Idő kell neki, nem olyan hirtelen, látványos az eredménye, mint egy műtrágyának (cserébe viszont sokkal tartósabb). A talajjavítás akár 1-2 szezont is igénybe vehet a kezdeti állapotoktól függően (sok függ attól, hogy milyen minőségű a talaj, lett-e rátöltve, mennyit volt műtrágyázva…). Ezért is mondom mindig, hogy ez nem egy egyéjszakás kaland, hanem hosszútávú életmódváltás a kertben.

A kitartásnak viszont van gyümölcse: egy vegyszerektől mentes, egészséges kert, ami képes ellenállni a különböző fertőzéseknek.

A jó kondíció fenntartása pedig sokkal kevesebb munka, mint az állandó kémiai permetezés, felülvetés.
Sőt, a cicák is bátran ehetik utána a 100%-ig egészséges, „bio” füvet!

Ezt bizonyítja Nóra története is, aki most júniusban felhívott, hogy elmesélje: a korábban sokat betegeskedő két cicája ősz óta egyszer sem volt állatorvosnál, pedig csak annyi változott, hogy a műtrágyát lecserélték a DCM szerves tápanyagaira és elkezdték használni az EsstenceOrigo-t.

Egészséges, vegyszerektől mentes szép kertet kíván:
Molnár Gábor Éva
a füvesasszony


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük