Tedd cicabaráttá a kertedet is!


A puhatalpú, szőrös kedvenced gazdájaként a legfontosabb szempont nyilván nálad is az, hogy biztonságossá tedd a cicád számára a környezetet, ahol él. Ez alól nem kivétel a kert sem, ahol megannyi veszély leselkedhet egy kíváncsi macska számára. Pontosan ezért fontos odafigyelned arra, milyen növényeket ültetsz az udvarodra és miként alakítod ki a terepet.

Bármilyen bújós szobatigrist is nevelsz, ezek a kalandorok bizony időről időre vágynak egy kis szabadságra, amelyhez remek terep lehet a kert, ha családi házban élsz. Te tudod a legjobban, hogy ilyenkor a legérdekesebb dolgok cica szemmel a leglehetetlenebb helyeken vannak, vagyis biztosan nem fog a pázsiton sétálgatni a cicád naphosszat. Így itt az ideje, hogy macskabaráttá tedd a kertedet is!

Fontos odafigyelni a szúrós növényekre!

Számos olyan mutatós növény létezik, melyek tüskéi veszélyt jelenthetnek a cicák számára. Az egyik ilyen gyakori virág a rózsa, de ide sorolandó például a szeder, a tűztövis vagy a különböző tüskés cserjék is. Ezek ugyanis könnyen kárt tehetnek az arra bóklászó cicában, különösen ha még egy tapasztalatlan kölyökmacskáról van szó. Így ha egy mód van rá, kerüld az ilyen növények ültetését vagy ha már a kerted díszei, mindenképpen igyekezz távol tartani ezektől a területektől a kedvencedet.

A mérgező levelű vagy termésű növények nagy veszélyt jelenthetnek!

Számos olyan dekoratív kerti növény létezik, melyeknek bizonyos részei mérgezőek, ha valaki a szájába veszi azt, ez pedig igaz emberre és állatra egyaránt. Éppen ezért nagyon fontos odafigyelni ezekre a növényekre. Ilyenek például a leanderek, melyeknek minden része mérgező a szervezetbe kerülve olyannyira, hogy hányást, hasmenést, fejfájást és keringési zavarokat is okozhat.

Ebbe a kategóriába tartozik a tiszafa is, melynek mérgező hatásúak a levelei és a termései egyaránt. Heves szívdobogást és izomgörcsöt is okozhat bizonyos esetekben. Mindezek mellett természetesen még számos toxikus hatású növény létezik, melyek előfordulhatnak a kertben.

Éppen ezért érdemes tájékozódni a már meglévő és a jövőben ültetendő növényekkel kapcsolatban is e téren, hogy ne történhessen baj. Hiszen óhatatlan, hogy a cica szervezetébe kerül egy ilyen levél vagy termés a kalandozásai során.

Mit tehetsz, hogy megbizonyosodj arról, melyik növény veszélyes és melyik nem?

Természetesen egy komplett listát összeállítani a fent említett kategóriákba tartozó növényekről szinte lehetetlen lenne, így érdemes a meglévő kertből kiindulni. Először is tekintsd át, milyen növények vannak most az udvarodon és jegyezd fel azokat is, amelyeket tervezel telepíteni a közeljövőben.

A feladat pedig innentől kezdve adott, egyesével kell utána nézni minden tételnek a szakirodalomban vagy a kertészeti oldalakon. Amennyiben találsz olyan növényt, amely veszélyes lehet a cicára, érdemes valamilyen módon megakadályozni a közvetlen érintkezést. Persze ez egy akrobata mellett nem könnyű feladat, ám fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt amely nyomán szép lehet a kerted és ezt gond nélkül élvezheti a macskád is.

Remek megoldás lehet, ha a „tiltott zónákban” kéregmulcsot vagy kőzúzalékot helyezel el, ami esztétikus látványt nyújt, a kedvencek viszont nem kifejezetten szeretik, így el kerülik ezt a környéket és keresnek egy kényelmesebb terepet maguknak.

Mit érdemes ültetni egy cicabarát kertbe?

A cicák az emésztésük könnyítése érdekében ösztönösen legelik zöldet, legyen az fű vagy más zsenge finomság, Pontosan ezért ajánlott számukra például macskamentával kedveskedni, amit előszeretettel fogyasztanak.

Emellett a nagy, árnyas fák is kellemes terepet biztosítanak a kedvencek számára, így egy gyorsan növő, lombos fával is plusz pontot szerezhetsz a cicádnál. Ha pedig van egy terület a kertedben ahol mindig porhanyósan tartod a talajt, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem néz a macskád más hely után, ahol elvégezhetné a dolgát.

Így ő is elégedett lesz és az ágyásaid is szépek maradnak.

Láthatod, hogy ha egy olyan makacs jószággal élsz együtt mint egy cica, akkor ajánlott megtalálnotok az arany középutat a kertben is úgy, hogy mindkettőtöknek boldog és biztonságos hely legyen az udvar.

A cikk elkészültéhez segítséget nyújtott Megyeri Szabolcs kertész, köszönjük ezúton is neki!


One thought on “Tedd cicabaráttá a kertedet is!

  • 2020.07.14. at 19:44
    Permalink

    Annyira koszonom neked Szabolcs ezeket a csodalatis cica kepeket es cikket. Mekem 6 cicam van. Neglatogathatnal bennunket.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük