Kutya és macska összeszoktatása


A kutya-macska barátságot soha nem az igazán meghitt, jó hangulatú barátság kifejezésére használják. Az emberek fejében az a kép él, hogy a kutyák és macskák évezredek óta ádáz harcot vívnak egymással és halálos ellenségek. Ha felszínesen nézzük a dolgot, akkor ez igaz is lehetne, ám az igazság jelen esetben is sokkal árnyaltabb ennél.

Ellenfelek? Szoktak küzdeni? Naná!

Halálos ellenségek? Nem, sokkal inkább egy nagy félreértés áldozatai mindketten.

Miért nem jön ki jól egymással a kutya és a macska?

Ezernyi videót látni, ahol két külön fajba tartozó állat nagyszerű barátságot köt, ám a kutyák és a macskák esetében ez sokkal ritkább, önmaguktól, emberi “rásegítés” nélkül nem sűrűn látunk ilyet. Az ok alapvetően a kommunikációban, a testbeszédben keresendő!

A kutyák már 100 ezer éve velünk vannak és az arcmimikájukkal is tudnak kommunikálni velünk, addig a macskák “csupán” 10 ezer éve – ők leginkább a fülükkel, farkukkal és testbeszédükkel kommunikálnak. Emiatt nem érti egymást a két állat.

Míg a cicák esetében a dorombolás azt jelzi, hogy szuperül érzi magát, addig a kutya ezt morgásnak is tekintheti.

Az egyenesen felálló farok a macskáknál nagyjából szia, jó hogy látlak jele, addig a kutyáknál ez a dominancia jele.

És ezzel el is érkeztünk egy fontos különbséghez a két állatfaj között!

Amíg a kutyák (és a farkasok) falkában élnek, addig a macskák mindegyike magányos vadász, aki egyáltalán nem keresi  a társaságot.

Emiatt van az, hogy nehezen tudja értelmezni cicád a “falka” koncepcióját, nem tudja mi az.

Mennyi idős korban kezdjük az összeszoktatást? 

Röviden és tömören – minél előbb annál jobb. A legjobb ha már akár kölyök korban ismerkedni kezdenek az állatok, ám tudjuk, hogy a legritkább esetben sikerül minden a tervek szerint.
Ha erre nincs mód, akkor a 2. legjobb opció, ha még felnőttkoruk előtt kapcsolatba kerülnek – ez a kutyáknál 1 év, a macskáknál 6 hónap általában.

Amennyiben nincs választási lehetőséged, mert pl. befogadtad valamelyiket, akkor nincs mese, abból kell főznöd amid van.

Ne csüggedj, szinte MINDIG össze lehet szoktatni őket! Előfordulhat, hogy kicsit több idő és szorgalom kell hozzá, de az esetek túlnyomó többségében megoldható.

Hogy néz ki a gyakorlatban a cica és az eb összeszoktatása?

Mielőtt egymásnak engednék őket érdemes szagmintát “cserélni”, hogy megismerhessék egymást. Fogj 1-1 játékot, rongydarabot, takarót tőlük és ezeket cseréld ki – mindkét állatnak nagyon fontos érzékszerve a szaglása, így ebből már sok információt le tudnak szűrni a másik félről.

Ezután vidd őket közös szobába – ez az első bemutatkozás ne tartson tovább 10 percnél.

A kutya legyen pórázon, lehetőség szerint szájkosarat is adj rá, hisz ettől te is jobban megnyugszol. Próbálj a lehető leghiggadtabb lenni, hisz ha te ideges vagy, akkor azt az állatok is megérzik és ők is feszültek lesznek.

A cicát a kutya szemmagasságába hozd, fogd őt szorosan.

Amennyiben bármelyikük az agresszivitás legkisebb jelét mutatja, akkor azonnal vége az eseménynek, folytasd egy későbbi időpontban. Ne keríts nagy feneket ennek, egyszerűen erélyesen szólj, hogy “Ennyi!” és vidd ki a cicát.

Ha nyugodtan viselkednek, akkor dicsérd őket folyamatosan, hogy kapják a pozitív megerősítést.

Ezt ismételd minden nap, egyre hosszabban és idővel megbarátkoznak. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy ha nem vagy eléggé eltökélt és következetes, akkor ez hosszú hónapokat is igénybe vehet, hisz összezavarhatod őket.

Egész addig, amíg nem érzed 101%-ig komfortosnak a helyzetet ne hagyd kettesben őket, mert egy rossz mozdulat, nézés, morgás tragédiához is vezethet.

Tippek-trükkök

Néhány tippet még megosztunk veled, hogy könnyebben menjen számotokra a barátkozás.

Ahogy a cikk elején is említettük, a fő probléma, hogy a kutya falka állat, ellenben a cicák magányos vadászok. Épp ezért a kutya felé jelezni kell, hogy a hierarchiában a macska fölötte helyezkedik el.

Ennek egyik módja az etetés – jól látható módon mindig először a macska kapjon enni és csak utána a kutya. Ezt a jelzést ösztönösen meg fogja érteni kutyusod.

Fontos – ez csak akkor működik, ha a hierarchiában te a kutya fölött vagy! Sajnos sokan vannak, akiknél valójában a kutya a falkavezér, ilyenkor hiába csinálsz bármit, nem fogja érdekelni a kutyát, hogy szerinted mi a helyes sorrend. Ebben az esetben a legelső lépés, hogy falkavezérré válj!

Mire figyelj a táplálkozás során?

Laikusként azt hiheti az ember, hogy minden táp ugyanolyan, ám ez közel sincs így. Ami a kutyáknak megfelelő, az sajnos cicádnak nem lesz jó (és fordítva).

A két fajnak teljesen eltérőek az igényei (kalória, zsír, fehérje, szénhidrát szükséglet) – míg a kutyák valamennyivel jobban viselik a a macskaeledelt, addig a cicák nem viselik jól ha kutyaeledelt kapnak.

Összességében tehát itt is elmondható mindaz, amit sokszor, sokan leírtak – a sikerhez elengedhetetlen a következetesség és a kitartást!

A cikkben hatalmas segítséget nyújtott a Dogmania.hu csapata, akiknek köszönjük ezúton is!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük