Jó-e a macskaeledel a kutyának?


Lássuk be, első ránézésre a kutya-és macskaeledelek nem sokban különböznek egymástól. Ráadásul van valami a macskaeledelben, amitől gyakorlatilag ellenállhatatlan a kutyák számára, így előszeretettel falatoznak belőle.

De vajon jó a macskaeledel egy kutyának?

Lássuk, mit kell tudni a kutyatáplálkozásról, és arról, hogy biztonságos-e a kutyák számára macskaeledel.

Mi a különbség a kutyaeledel és a macskaeledel között?

A kutyák mindenevők, ezért jóval változatosabb étrend ideális számukra, amely növényi és állati eredetű összetevőket egyaránt tartalmaz. Ugyanakkor a macskák igazi húsevők, vagyis kizárólag állati fehérjét esznek, vagyis nagyobb fehérje- és zsírigényük van, mint a kutyáknak.

Ezenkívül a cicáknak tizenegy esszenciális aminosavra van szükségük az étkezések során, míg a kutyák esetében ez a szám csak tíz. A macskák által igényelt további aminosav a taurin.

Éppen emiatt a nagyobb tápanyagszükséglet kielégítéséhez a kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledeleknek nagyobb fehérje-, zsír- és taurinkoncentrációt kell biztosítaniuk, mint a kutyaeledeleknek.

Ez azt jelenti, hogy minden kereskedelmi forgalomban kapható kutyaeledel túl kevés tápanyagok tartalmaz a cicák szempontjából.

Miért annyira csábító a macskaeledel a kutyák számára?

A kutyák számára a macskaeledel nagyobb fehérje- és zsírtartalma ízletesebbé, illatosabbá, ezáltal csábítóbbá teszi azt, így előszeretettel csemegéznek belőle, amikor van rá lehetőségük.

Biztonságos, ha egy kutya macskaeledelt eszik?

Az a kutya, amely a macska barátja ételét eszi – akár alkalmi csemegeként, akár saját tápláléka helyett – nem feltétlenül káros egy átlagos felnőtt kutya számára.

Ám fontos hangsúlyozni, hogy mindezt kutyája válogatja. egyes ebek számára, mint például a rákkal küzdők és a súlycsökkenés, az izomsorvadás és az étvágytalanság, a macskaeledel ideális alternatíva lehet.

Sőt, jutalomfalatként is hatékonyan funkcionálhat, jóval többet ad a négylábú, ugató barátok szervezete számára mint néhány gyakran használt emberi étel, mint például a sajt, a csirke vagy a mogyoróvaj.

Ugyanakkor fontos hozzátenni azt is, hogy más kutyák számára a macskaeledel fogyasztása – akár alkalmi csemegeként is – problémássá válhat abban az esetben, ha a túlzott fehérje vagy zsírfogyasztás problémákat okoz az állatnál.

Például az érzékeny gyomor-bél traktusú kutya a macskaeledel elfogyasztása után hányhat vagy hasmenéssel küzdhet. A vese- vagy májbetegségben szenvedő kutyának is figyelni kell a mérsékelt fehérje fogyasztásra, így nekik sem javasolt a macskaeledel.

Az elhízott vagy hasnyálmirigy-gyulladás kialakulására hajlamos kutyának alacsonyabb zsírtartalmú étrendet kell fogyasztania a fogyás elősegítése vagy a hasnyálmirigy-gyulladás korlátozása érdekében.

Kérdezd meg az állatorvost, ha bizonytalan vagy!

Vagyis az, hogy a macskaeledel mennyire „jó” vagy „rossz” a kutyája egészségére, valóban az állattól függ. Főként olyankor érdemes kikérni állatorvos véleményét, amikor cica és kutya is lakik nálatok, ugyanis nem mindegy, hogy megeszi-e a macska maradékát a kutyusod.

Amennyiben nem ajánlatos a barátja tányérjából falatozni, mindenképpen elkülönített helyen érdemes nekik enni adni úgy, hogy a maradékhoz se tudjanak hozzáférni az állatok.

A fentiekből látható, hogy nem szabad kétségbe esni akkor, ha esetleg a kutyád néhány falat cicaeledelhez jut, azonban mindenképpen fontos elővigyázatosnak lenni e téren. Így harmonikusan és egészségesen élhet egymás mellett a két négylábú még akkor is, ha olykor nassolnak a másik tányérjából.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük