Így segíts egy vemhes macskának


Ha a cicád vemhes és hamarosan itt a kiscicák születésének ideje, akkor nem kérdés, hogy felelős gazdiként neked is fel kell készülnöd a fialásra. Amennyiben nincs komplikáció és a kedvenced az otthon melegében ad életet a kicsinyeinek, akkor jó ha tudod, számos egyszerű és alapvető dolgot megtehetsz annak érdekében, hogy cica boldog, egészséges és stresszmentes környezetben szülhessen. Lássuk, melyek ezek!

Készítsd fel az otthonodat a kiscicák születésére!

A legideálisabb az, ha van egy olyan helyiség vagy kisebb tér, ahol a vemhes cica egyedül lehet. Ez azért is lényeges, mert a macskák agresszívvé válhatnak vemhességük utolsó két hetében, így mindenkinek jobb úgy, ha nyugalmat talál magának a kismama.

Fontos, hogy itt mindenképpen elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy a kedvenced kényelmesen érezze magát, sőt, a legjobb az, ha ehhez 65-70%-os páratartalom is társul. Továbbá a szülés közeledtével érdemes kialakítani egy úgynevezett fialó dobozt is.

Ez lehet egy kartondoboz is, amely elég nagy ahhoz, hogy az állat lefeküdjön, ám elég magas az oldala ahhoz, hogy a kiscicák ne eshessenek ki belőle. A dobozt béleld ki újságpapírral és helyezz rá egy puha takarót is!

Fontos információ, hogy a fialódobozban melegebbnek kell lennie, mint a szoba többi részében, hogy a kiscicák az első perctől kezdve biztonságban érezhessék magukat.

Ehhez jó ötlet lehet egy infravörös lámpa használata.

Újszülött kiscica

Honnan fogod tudni, hogy vajúdik a cica?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, ugyanis lehet, hogy észre sem veszed a macskád vajúdásának első szakaszait, ugyanis ilyenkor még nincsenek látványos, komoly fájdalommal járó összehúzódások.

Ám ha azt látod, hogy nyugtalan és a megszokottól eltérő módon viselkedik, hangoskodik és túlpörgeti magát, akkor szinte biztos, hogy beindultak a szülési folyamatok. Amikor már majdnem készen áll a szülésre, jellemzően vakarózni fog, majd betelepszik a fialódobozni, és hangos dorombolásba kezd.

Ha észreveszed a vöröses váladékot, akkor az biztos jele annak, hogy az első cicák hamarosan kibújnak majd. Jellemzően egy órát sem kell már ehhez várni ezen a ponton.

Amennyiben már két óra is eltelt viszont cicák még nem bújtak ki, érdemes állatorvos segítségét kérni, ugyanis valami probléma lehet.

Mi történik a szülés közben és utána?

Szülés közben a cica “sírni fog”, ez a hanghordozás azonban teljesen normális. A cicák érkezése között tíz perc, de akár egy óra is eltelhet. Jó ha tudod, hogy az anya cica valószínűleg megeszi a méhlepényt, és átrágja a köldökzsinórt is.

A macskák egyébként nagyon jól tudnak magukra vigyázni a vajúdás során, így bőven elég ha15 percenként ránézel, rendben van-e. Így nem stresszeled őt feleslegesen.

Az első fialás körülményei

Az első fialás során a tapasztalatlan cica mamák még segítségre szorulhatnak. Így ha észleled a vajúdás jeleit, érdemes betenned őt a kialakított dobozba és az sem baj, ha gyakrabban nézel rá, mint 15 perc, mikor beindul a szülés.

Bár ösztönből tudni fogják, hogyan kell cselekedniük, mégis ha bármilyen problémát vagy gyanús dolgot észlelsz, mindenképpen hívj állatorvost!

Ilyenek az egészséges újszülött cicák

Miután a kiscicák megszülettek, azonnal az anyjukhoz másznak és szopni kezdenek. A teljes nyugalom és komfort érdekében tartsd csendesen és melegen a szobát.

A fentiekből látható, hogy egy bonyolult, ám jól kezelhető folyamatról van szó, amely során nagyon sokat tudsz segíteni a kedvencednek azzal, ha biztosítod számára a megfelelő körülményeket.

Amennyiben még fialás előtt áll a macska, te viszont nem vagy biztos abban, hogy megfelelő módon készítetted fel erre otthonodat, feltétlenül fordulj egy állatorvoshoz, aki tanácsot tud adni e téren. Így biztosan semmi nem marad ki a számításból.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük