Kiscica fejlődése


Egy bolyhos kis szaporulattal bővült a család? A következőkben megmutatjuk, hogy mik a kismacska fejlődésének legfontosabb szakaszai, mikor mi történik velük.

Az újszülött kiscica hihetetlen gyorsan nő, gyakorlatilag napról-napra látható változásokon esnek át.
Körülbelül 1-1,5 éves korukra érik el a felnőttkort, előtte kölyökmacskáról beszélhetünk.

A növekedési szakaszt négy fő részre tudjuk osztani.

  1. Az anyatejes szoptatás időszaka
  2. A környezet és a saját képességek felfedezése
  3. Az elválasztás
  4. A “tinikor”, amikor még nem felnőtt, de már többé-kevésbé önálló állat

1, Az első két hónap – az anyatejes szoptatás időszaka

Ez a szakasz hihetetlen gyors változásokat tartogat. Az újszülött macska eleinte teljes mértékben az anyjára van utalva. Az első 1-2 napban előtejet fogyaszt, ami megalapozza az immunrendszerét és a megfelelő bélműködést, utána pedig anyatejjel táplálkozik. Az első 4 hétben kizárólag anyatejen élnek, utána a 4-8. hétben fokozatosan állnak át a normál táplálékra.

Kölyök macska cumisüvegből etetve
Kölyök macska cumisüvegből etetve
Az első héten nem működnek az érzékszerveik, gyakorlatilag vakon és süketen vannak, viszont a tapintó és szaglóérzékükre tudnak hagyatkozni, így találják meg az anyjukat és az éltető csecsbimbót is. Ekkor kizárólag esznek és alszanak. Mivel nagyon pici a gyomruk, ezért akár napi 20 alkalommal is ehetnek – ennek hála az első hét végére a súlyuk viszont megduplázódik.

Körülbelül 1 hét után nyílik ki a szemük, ám még nem képesek élesen látni, ez fokozatosan fog majd javulni, idő kell, míg megtanul fókuszálni. Nem képes még kontrollálni a testhőmérsékletét, emiatt az anyjához bújva tartja melegen a testét, ez is néhány hét után fejlődik ki.

A 4. hét környékére már szaglásuk és hallásuk is egyre fejlettebb, sokkal jobban tudja, érti, hogy mi történik körülötte. A picinyke csontjaik még nagyon gyengék, óvatosan totyognak, ekkor még korlátozott mozgáskoordinációval bírnak.

Ekkorra már a legtöbb érzékszervük kifejlődik, elkezdik apránként felfedezni a környezetüket is, ám leginkább csak az anyjuk nyomdokain sétálgatnak. Elkezdenek kibújni a fogaik, ekkor tudod elkezdeni a hozzátáplálást is.

Büszkén mutogatja a fogait – vigyázz vele 😉

A második hónaptól tehát elindulhat a felfedezés és felderítés – önállóan tudnak sétálgatni, mindenre kíváncsiak, kapcsolatot tudnak kialakítani egymással, illetve a gazdival is. Az igazi játékos időszak most indul be!

2, A környezet és a saját képességek felfedezése – 2 hónap után

A második hónaptól már túl vagyunk az anyatejről való átálláson, egyedül képes enni cicánk, elkezdi felderíteni a környéket, képes játszani a társaival. A szocializáció időszaka ez, amikor az anyja megtanítja neki mit szabad és mit nem, a testvéreivel “vérre menő” csatákat vívnak “hatalmas” tejfogaikkal és pihepuha tappancsukkal.

Állandóan elcsatangolnak, mindig láb alatt vannak – gyönyörű látvány, ahogy a sok kis szőrgombóc ide-oda lófrál 🙂 Ezalatt az időszak alatt jelennek meg a ragadozó ösztönök, amit az anyjuktól is eltanulnak.

Kiscicák felfedezőúton a kertben
Kiscicák felfedezőúton a kertben

A 8 hetes cicánk készen áll arra, hogy életre szóló kapocs alakulhasson ki közte és a gazdi között. Örömmel veszi a simogatást, érintést, ami az előbb említett köteléken túl az idegvégződések stimulálását is jelenti, ez pedig nélkülözhetetlen a normális fejlődéshez. Megtanulja ki a gazdija, mi a különbség a fajtársai és az emberek között, ekkor érdemes bemutatni és közel engedni a gyerekekhez is, akik ilyen korukban már érdekesebb játszótársnak tekintik a cicát.

Beszélj hozzá, társalogj vele minél többet, ha bármi rosszat tesz is figyelj rá, hogy a hangod kellemes, nyugodt maradjon.

Ebben az életszakaszban kiemelten fontos a minél több játék, ezzel fejlesztve a mozgáskoordinációt és az agyát is. Ugyanakkor még mindig egy növekvő állatról van szó, így sok-sok pihenésre van szüksége – alvás közben soha ne zavard, ne ébreszd fel!

A 8. hét környékén kell felkeresned az állatorvost először, ekkor jöhetnek az első oltások, amik segítenek majd, hogy egészségesen fejlődhessen kedvenced.

Kölyök macska növénnyel játszik
Ilyenkor még minden új …

Megváltozik a táplálkozása is – egyre többet és egyre ritkábban képes enni (napi 3-4 étkezésre csökken az adag), ekkor már elhagyhatod a száraztáp nedvesítését is, képes egyedül is megbirkózni a keményebb falatokkal.

Sőt – habár imádja minden cica a konzerveket, azonban ahhoz, hogy eléggé megerősödhessenek a fogai szükség van arra, hogy használva legyenek, ezért ha konzervet adsz is majd neki, mindenképp legyen olyan étkezés, amikor kizárólag száraztáp jut, hogy kénytelen legyen rágni.

3, A kiscicák elválasztása

Ebben a korban a legélénkebb az állat, gyakorlatilag egy pillanatra nem áll le (na jó, olykor-olykor egy nagy szundit ő sem vet meg), ez azonban nagyjából négy hónapos korára alábbhagy, utána már érettebb, higgadtabb lesz. Roppant kíváncsi, fel akar deríteni mindent – adj elegendő terepet számára, hogy kiélhesse felfedező vágyát.

Figyel a kiscica

A macskakölyköket 2 hónapos koruk után el lehet választani az anyjuktól, ám szerencsésebb még néhány hetet várni, 3 hónapos kor után már semmilyen problémát nem okoz ha elválasztod az anyjától. 8-12 hetes koruk között már teljesen önállóak, aktívak, elkezdik felderíteni a lakást, vagy kertet.

Külsejük is jelentős változáson megy át, elkezdenek nyúlni, folyamatos mozgásban vannak. Vagy a testvéreikkel verekszenek, játszanak, vagy más módon feszegetik a korlátaikat. Ez a folyamatos mozgás segíti elő azt, hogy a hirtelen növő testet megfelelően tudják koordinálni, hogy a motoros készségek megfelelően fejlődjenek.

Imádják a játékokat, rengeteg időt tudsz vele ebben az életszakaszban tölteni. A hagyományos kergetőzős játékok mellett érdemes olyanokat is a rendelkezésére bocsájtani, amivel kialakuló vadászösztöneit erősítheted – mindegy mi, csak lehessen pofozni, kergetni 🙂 Három hónapos korban kezd el kaparni, karmolni, tesztelgetni a bőrkanapé és a függönyök macskabíró képességét.

Cica élesíti a körmeit a kaparófán
Cica élesíti a körmeit a kaparófán

Annak érdekében, hogy ne kapj 2 percenként infarktust, célszerű több kaparófát is elhelyezni a lakás különböző pontjain. Ezek más-más magasságban legyenek, illetve lehetőség szerint mind különböző anyagból készüljön. Képes a tanulásra is – elkezdhetsz a játszás közben különböző parancsokat is betanítani neki.

Habár a legtöbb cica nem fog soha olyan engedelmes lenni, mint egy jól trenírozott kutya, azonban a legalapvetőbb parancsokat megértik és ha ügyesen, türelmesen tanítasz, akkor hajlandóak is hallgatni rád.

4, A “tinikor”, amikor még nem felnőtt, de már többé-kevésbé önálló állat

Négy-hat hónapos korban már valamennyivel nyugodtabbak, ám a kíváncsiság ugyanúgy megvan bennük. Ekkorra külalak tekintetében inkább hasonlít felnőtt macskára, mint egy kiscicára, ám már akár további 1 év is lehet mire teljesen eléri a kifejlett állapotot. Az idáig ért hatások alapján kialakult nagyrészt teljes a személyisége, az ízlése, illetve kettőtök között is megszületett a kötelék.

Még mindig növekszik, ám ez jelentősen lassabb, mint a korábbi időszakban. Általában fél éves korukra ivarérettek lesznek, így ha tervben van az ivartalanítás, akkor ezt 4 hónapos korban el lehet kezdeni egyeztetni az állatorvossal.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük