Kölyök macska betegségek


A kölyök cica – mint a legtöbb fiatal állat – sokkal védtelenebb, sebezhetőbb, jobban ki van téve a különböző egészségkárosítóknak. Emiatt különösen az első néhány hétben kiemelten figyelj arra, hogy minden szükséges kezelést, megelőzést biztosíts a számára.

Kismacskák parazitái

A legfontosabb első teendőd mindenképp a féregtelenítés legyen, amit célszerű 2, 4 illetve 6 hetes korában elvégezni, majd pedig 12 hetes koráig 2 hetente, utána legalább 3 havonta széles spektrumú féreghajtó készítménnyel.

Fontos tudnivaló, hogy a lakásban tartott cicák is lehetnek férgesek, a cipőtalpon lévő szinte láthatatlan kosszal is beviheted azt a lakásba! Épp ezért szobacica esetében is el kell végezni a féreghajtást!

A féreghajtással egy időben kezd el a bolhairtást is!
Ennek oka, hogy a bolhák némely féreg fajtát is hordozhatják, így egyszerre két parazitától tudod megszabadítani kedvenced.

Ez egy gyakori, ám egyszerűen kezelhető gond, gyakorlatilag bárhol össze szedheti a macska őket. Még akkor is érdemes ezt is megcsinálni, ha lakásban tartod, hisz a ruhádon, csomagjaiddal behurcolhatsz otthonra bolhákat a tudtodon kívül is.

A tünetekből egyértelműen látható, hogy ha bolhás a cica. Sűrűn vakarózik, rágja magát, a bundája ritkul és tele van bolhákkal, petékkel, illetve ürülékkel. Ez utóbbi apró, fekete lerakódás, ami legkönnyebben a végbél tájékán feltűnő.

Vakarózó macska

Kölyök macska esetében nyakörvet nem javaslunk, helyette a legnépszerűbb és legegyszerűbb megoldást az ún. spot-on termékek kínálják, ezek a cseppentő oldatok elpusztítják az állat bundájában lévő bolhákat – enyhe fertőződés esetén! Miután a szer hatott, elegendő bolhafésűvel megtisztítani az elpusztult rovarokat. Ettől erősebb invázió esetében már speciális, bolha elleni sampon ajánlott. Mivel a macskák nem szeretik a vizet, így ezt a fürdetést mindenképp óvatosan végezd.

Bármely megoldást is használtad, utána mindenképp ajánlott egy nagyon alapos takarítás a lakásban, mivel lehetnek kisebb résekben, kanapé szövetében megbúvó bolha peték, amik kikelve kezdik elölről “áldásos” tevékenységüket.

Egyéb kismacska betegségek tünetei

Összességében elmondható, hogy a legtöbb betegséget viszonylag könnyű kiszúrni korai szakaszban, ha folyamatosan figyelemmel kíséred cicádat. Íme a leggyakoribb tünetek, ha ezeket észleled, akkor vedd fel a kapcsolatot állatorvossal.

Étkezési zavarok – az evés, ivás mennyisége és gyakorisága megváltozik. Kevesebbet, vagy épp többet eszik, sokkal többet iszik – ezek mind-mind utalhatnak valamilyen problémára.
Ürítési problémák – megváltozik az ürülék állaga, esetleg hasmenése van. Ezeket észre fogod venni.
Viselkedésbeli változások – egy kismacska élete első néhány hónapjában a legaktívabb. Ha nem egy energiabombát látsz, akkor előfordulhat, hogy valami gubanc van a háttérben.
Szőrzet, tekintet – ha elkezd hullani a szőre, sokat vakarózik, váladékos a tekintete, azok is valaminek a tünetét jelenthetik.
Légzőszervi problémák – a váladékos, orr, a gyakori tüsszögés problémát feltételez. Gyanakodj akkor is, ha nem tud a cica nyugodtan aludni, nem természetes pózban nyúlik el, ugyanis sok esetben ha nem kap rendesen levegőt, akkor nem akar az oldalán feküdni.

A fentiek egy kis részét teszik ki annak, amire figyelned kell cicád egészsége kapcsán, lentebb pedig bővebben is olvashatsz bizonyos témákról.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük