Ivartalanított macska gondozása


Megtörtént tehát a nagy operáció, rendben lezajlott az ivartalanítás, végre lehet menni a cicáért. Mint azt korábban írtuk maga a műtét egy rutin eljárás, így az orvos is valószínűleg egyből el is mondja az összes tudnivalót, de nézzük meg röviden itt, hogy mire kell készülnöd.

Macska szállítóboxban az állatorvosnál
Szállítóboxban hordozd, így a legkönnyebb

Ivartalanítás utáni ápolás – az első 1-2 nap tudnivalói

Amikor érte mész, már lehet hogy kezd felébredni, de valószínűbb, hogy még órákon keresztül öntudatlan lesz az altatószer miatt. Érdemes macska szállító boxban hazavinni, így lehet legegyszerűbben szállítani. Készítsd neki elő a fekhelyet – mindenképp a földön legyen amíg teljesen ki nem ürülnek a szerek a szervezetéből, mivel jó pár óráig még roppant bizonytalan lesz a mozgása.

Ne tedd ágyra, székre, mert egy pillanatra ha nem figyelsz, akkor leeshet és ilyenkor nem működnek a macska reflexek, megütheti magát.

Habár a műtét előtt nem kaphatott enni és közvetlen előtte már inni se, azonban előfordulhat, hogy összevizeli magát, ez a kábultság miatt természetes. Tegyél alá valami olyat, amiért nem kár.

Ne erőltesd az alom használatot, inkább takaríts fel. Az operációt követően a cica nem képes a megszokott módon szabályozni a testhőmérsékletét, így ha szükséges, segítsd egy pokróccal őt.

Ne rakj mellé ételt, italt, amíg teljes mértékben nem tisztult ki, addig fennáll a félrenyelés, vagy a hányás veszélye. Amikor közvetlenül tudsz figyelni rá, akkor egy kis vizet ihat, ha szeretne, de utána vedd el előle.

A legfontosabb számára ilyenkor a nyugalom és a pihenés. Tartsd szemmel, de nem kell babusgatni, simogatni, engedd, hogy kipihenje magát.

Macska ivartalanítás után mikor mehet ki?

Az ébredést követően még órákig rossz lesz a mozgáskoordinációja – dülöngél, elesik, összeakadnak a lábai, vagy egyszerűen bárhol elalszik.

Épp ezért, ha megoldható, akkor tartsd hazaszállítás után néhány óráig egy zárt, kényelmesen helyen, ahol nem tud felugrani sehova, ahol nincs semmi, amit magára ránthat.

Alvó macska
Az altató miatt egy darabig még bárhol el tud aludni, figyelj rá

Fiú cicák esetében a műtétet követő 1-2 nap után már nagyjából minden rendben, az esetek nagyon kis részében szokott minimális komplikáció fellépni, ha valami nagyon rendelleneset tapasztalsz még 2 nap után is, akkor a pontos tünetekkel keresd fel az állatorvost!

Nőstényeknél komolyabb beavatkozás történik, így az ő esetükben kicsit tovább tart a teljes felépülés. Mivel náluk a hasfalat fel kell nyitni, ezért utána ezt varrni szokták, majd pedig általában 10 nappal később vissza kell vinni egy varratszedésre az állatot.

Mivel a seb gyógyulása viszketéssel jár és egyébként is furcsa a cicád számára, hogy le van borotválva a hasa, így meg kell előzni, hogy piszkálni, nyalogatni tudja a sebet. A szájában lévő rengeteg baktérium miatt elfertőződhet, illetve a fog, körme miatt szét is nyílhat a seb, ez pedig jelentősen növelheti a gyógyulási időszakot.

Emiatt a legtöbbször egy gallért adnak a macskára, hogy ne tudja elérni a sebet. Ez a gyógyulást meggyorsítja, ugyanakkor azzal is jár, hogy a kijárós macskáknak is meg kell oldanod, hogy míg viseli a gallért, addig zárt helyen maradhasson.

Az eszköz miatt nem látja a környezetét megfelelően, nem tud úgy mozogni mint korábban, emiatt pedig nagyobb veszélyeknek is kiteheti magát (nem tud elugrani autó, kutyák elől, beakad, beszorul valahova).

Macska gallér a műtét utánra

Összességében elmondható, hogy az ivartalanítás utáni 2-3. naptól kezdve már semmilyen tünetet nem fogsz tapasztalni, ami arra utalna, hogy műtve volt az állat, hamar kiheverik a beavatkozást. Az ivartalanítás utáni viselkedés változásról és a hosszú távú teendőkről a linkeken olvashatsz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük