Macska ivartalanítás utáni viselkedés változás

Ha megtörtént az ivartalanítás és túl vagytok az első egy-két nap lábadozásán, akkor most jönnek majd azok a kisebb-nagyobb változások a cica viselkedésében, amik a későbbi életére is pozitív hatással lesznek.

Az operáció során eltávolítják a nemiszervek egy részét, ami hormonális változásokat is okoz, ám ezek szinte mindegyike harmonikusabbá, kellemesebbé teszi a macskával való közös életet.

Ahogy írtuk korábban is, a macskák számára a párosodás nem örömforrás, nem élvezet, hanem egy megterhelő, stresszes tevékenység, ami a legmélyebb ösztönökből fakad. Ennek megszűnése mind a nőstény, mind a hím macskák számára megkönnyebbülést jelent.

Ivartalanítás után hogy változik meg a nőstény cica viselkedése?

Az egyik legfontosabb, hogy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. Mivel megszűnik az állandó ivarzás, így az összes ezzel járó kellemetlenség is eltűnik. Nem fogja hívogatni a kandúrokat – eltűnik a zaj és maguk a kandúrok is a környékről. Abbahagyja saját maga “kínálgatását” is.

Csökken, vagy akár teljesen megszűnik az időszakos vadsága is.
Ragaszkodóbb, bújósabb lesz. Kevesebbet fog elkóborolni, illetve kijárkálni.

Természetesen a viselkedése nem fog 180 fokos fordulatot venni, ugyanúgy macskaként viselkedik, tehát ne aggódj amiatt, hogy rá se fogsz ismerni.

Hogy változik meg a kandúr viselkedése ivartalanítás után?

Agresszív macskák
A kandúrok sokkal agresszívebbek ha nincsenek ivartalanítva

Az ő esetükben is az egyik legnagyobb változás, hogy kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válnak. Csökken az agresszivitás (a gazdi és más macskák felé is).
Kevesebbet fog elkóborolni, illetve ez idő alatt a verekedések száma is drasztikusan csökken, nem fog vérző sebekkel, viharverten hazaállítani.

Agresszív kandúrok
A kandúrok csúnya sérüléseket szerezhetnek

Ami lakásban tartott cicáknál legfontosabb, hogy megszűnik a jelölés, nem – vagy csak nagyon kis mértékben – fogja telespriccelni a lakás minden pontját bűzös vizelettel.

Változások az étkezésben

A hormonális változások miatt komoly fenyegetés az elhízás. Habár aranyos egy pufók cica, azonban ez nagyon komoly egészségkárosító is egyben, így el kell kerülni a túletetést! Csökken az energiaigénye, ugyanakkor nő az étvágya, ez pedig a legrosszabb kombináció.

Lusta cica a takaró alatt
A cica lustábbá válhat – figyelni kell az étkezésre, hogy ne hízzon el

Leginkább lakásban tartott macskáknál kell komoly figyelmet szentelni ennek, ők ugyanis jellemzően kevésbé aktívak, mint kinti társaik. Időről-időre ellenőrizd a cica súlyát, ha gyarapodna, akkor lépj közbe! Ma már kaphatóak kifejezetten kasztrált macskák számára kifejlesztett eledelek, amik megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat.

Összefoglalva

A cicák számára fizikai szempontból nem okoz semmilyen problémát az ivartalanítás, szinte csak előnyei vannak.

  • nem lesz több nem kívánt kiscica, nem kell az ajándékozással foglalkoznod, illetve elkerülhető, hogy kidobott, kóbor macskákká váljanak a kicsik
  • a nőstényeknek nem kell évente 2-3 alkalommal átélni a terhességgel járó nehézségeket, ez ugyanis roppant megterhelő számukra
  • a kandúrok nem szereznek többé komoly, akár maradandó sérüléseket
  • nyugodtabbá válik a cicád, kevesebbet kóborol el, ezáltal hosszabb életre számíthat – az ivartalanított macskák akár kétszer olyan hosszú ideig élnek, mint ivaros társaik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük