Macska ivartalanítás utáni viselkedés változás


Ha megtörtént az ivartalanítás és túl vagytok az első egy-két nap lábadozásán, akkor most jönnek majd azok a kisebb-nagyobb változások a cica viselkedésében, amik a későbbi életére is pozitív hatással lesznek.

Az operáció során eltávolítják a nemiszervek egy részét, ami hormonális változásokat is okoz, ám ezek szinte mindegyike harmonikusabbá, kellemesebbé teszi a macskával való közös életet.

Ahogy írtuk korábban is, a macskák számára a párosodás nem örömforrás, nem élvezet, hanem egy megterhelő, stresszes tevékenység, ami a legmélyebb ösztönökből fakad. Ennek megszűnése mind a nőstény, mind a hím macskák számára megkönnyebbülést jelent.

Ivartalanítás után hogy változik meg a nőstény cica viselkedése?

Az egyik legfontosabb, hogy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. Mivel megszűnik az állandó ivarzás, így az összes ezzel járó kellemetlenség is eltűnik. Nem fogja hívogatni a kandúrokat – eltűnik a zaj és maguk a kandúrok is a környékről. Abbahagyja saját maga “kínálgatását” is.

Csökken, vagy akár teljesen megszűnik az időszakos vadsága is.
Ragaszkodóbb, bújósabb lesz. Kevesebbet fog elkóborolni, illetve kijárkálni.

Természetesen a viselkedése nem fog 180 fokos fordulatot venni, ugyanúgy macskaként viselkedik, tehát ne aggódj amiatt, hogy rá se fogsz ismerni.

Hogy változik meg a kandúr macska ivartalanítás után?

Agresszív macskák
A kandúrok sokkal agresszívebbek ha nincsenek ivartalanítva

Az ő viselkedésükbe áll be a legdrasztikusabb változás, szemmel láthatóan kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válnak. Csökken az agresszivitás (a gazdi és más macskák felé is).
Kevesebbet fog elkóborolni, illetve ez idő alatt a verekedések száma is drasztikusan csökken, nem fog vérző sebekkel, viharverten hazaállítani.

Agresszív kandúrok
A kandúrok csúnya sérüléseket szerezhetnek

Ami lakásban tartott cicáknál legfontosabb, hogy megszűnik a jelölés, nem – vagy csak nagyon kis mértékben – fogja telespriccelni a lakás minden pontját bűzös vizelettel.

Változások az étkezésben

A hormonális változások miatt komoly fenyegetés az elhízás. Habár aranyos egy pufók cica, azonban ez nagyon komoly egészségkárosító is egyben, így el kell kerülni a túletetést! Csökken az energiaigénye, ugyanakkor nő az étvágya, ez pedig a legrosszabb kombináció.

Lusta cica a takaró alatt
A cica lustábbá válhat – figyelni kell az étkezésre, hogy ne hízzon el

Leginkább lakásban tartott macskáknál kell komoly figyelmet szentelni ennek, ők ugyanis jellemzően kevésbé aktívak, mint kinti társaik. Időről-időre ellenőrizd a cica súlyát, ha gyarapodna, akkor lépj közbe!

A kövér macska lefogyasztásáról minden infót megtalálsz ITT

Ma már kaphatóak kifejezetten kasztrált macskák számára kifejlesztett eledelek, amik megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat.

Összefoglalva

A cicák számára fizikai szempontból nem okoz semmilyen problémát az ivartalanítás, szinte csak előnyei vannak.

 • nem lesz több nem kívánt kiscica, nem kell az ajándékozással foglalkoznod, illetve elkerülhető, hogy kidobott, kóbor macskákká váljanak a kicsik
 • a nőstényeknek nem kell évente 2-3 alkalommal átélni a terhességgel járó nehézségeket, ez ugyanis roppant megterhelő számukra
 • a kandúrok nem szereznek többé komoly, akár maradandó sérüléseket
 • nyugodtabbá válik a cicád, kevesebbet kóborol el, ezáltal hosszabb életre számíthat – az ivartalanított macskák akár kétszer olyan hosszú ideig élnek, mint ivaros társaik!

4 thoughts on “Macska ivartalanítás utáni viselkedés változás

 • 2020.11.16. at 12:17
  Permalink

  Az én cicám most lett a napokban ivartalanítva. Születésétől kezdve kicsit vad karvaly volt. Mind a mai napig mem szereti ha simogatjuk nem szeret ölben kézben ha fel próbálom venni harap karmol. Ez ivartalanítás után sem változott. Ilyen ledz élete végéig? Köszönöm

  Reply
  • 2020.11.16. at 14:07
   Permalink

   Szia Adrienn! Sok cica nem szereti, ha felvesszük őket. Azt tanácsolnánk, hogy adj egy kis időt neki, míg lenyugszik az operáció után és beállnak a hormonok. Viszont utána sem feltétlen kell erőltetni az ölbe vételt – a macskák eléggé akaratos lények, ha simogatást szeretne azt jelezni fogja feléd 🙂
   Jelezd majd nekünk a fejleményeket!

   Reply
 • 2021.09.29. at 09:33
  Permalink

  Tiszteletem!
  Cikkükben a macska ivartalanítás utáni viselkedésével nagymértékben nem értek egyet.
  Egy éves kandúr cicám viselkedése, az ivartalanítás után sem változott.
  Több mint egy fél éve történt a beavatkozás, de minden este réset kell hagyni neki az ablaknál, hogy ki-be közlekedjen.
  Az éjszaka nagy részét egy 6. szomszédunk cicájával tölti. Szinte óránként beugrik, eszik és rohan tovább barátjához (párjához?).
  Ha nem engedjük ki nyávog, hisztizik, bekeményít a viselkedésében.Egyszerűen nem lehet őt kezelni.
  Nincs türelme a gazdival pár percet eltölteni, de ez az utóbbi hetekben a nappalokra is jellemző: evés,udvarlás-evés,udvarlás.
  Aggódunk, mert forgalmas az utca, akármikor elgázolhatja egy kocsi.
  Ha van esetleg ötletük, hogy mit lehetne tenni, megköszönném.
  Üdvözlettel,
  Péter László

  Reply
  • 2021.09.30. at 09:15
   Permalink

   Kedves László,

   köszönjük kommentjét! Valóban, ilyen esetek időnként előfordulhatnak, sajnos 1-1 cikk terjedelme nem feltétlen engedi meg, hogy mindenre kitérjünk.
   Az első, amit javasolnánk, hogy keresse fel az állatorvost, aki a beavatkozást végezte, hisz ő ismeri tüzetesen az állatot.

   Az Ön által említett eset nagyon ritkán fordul elő, ilyenkor a következő esetek jöhetnek szóba
   – megmaradó hormonális hatások – talán ez kizárható, hisz elég hosszú idő telt már el
   – valójában nem udvarlási céllal keresi fel a szomszédot – szexuális töltetűnek tűnhet a macska viselkedése, de elképzelhető, hogy valójában semmi köze ehhez, hanem szimpla “macska viselkedésről” van szó.
   Sajnos látatlanban egyelőre csak ezeket az észrevételeket tudjuk tenni.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük