Csipásodik a macska szeme – mitől van, mit jelez, mit tegyél?


A cicádnál sokszor fordul elő, hogy „rád kacsint” és észrevetted, hogy gyakran dörzsöli a szemeit? Ez akár azt is jelentheti, hogy itt az allergia szezon, amitől még az emberek szeme is ég és viszket, de komolyabb gond is állhat a háttérben. A macskaszem gondozása fontos tényező kedvenced általános egészségi állapotának fenntartásában. Ezeknek a gondoknak az időben való észrevétele és kezelése akár az állat látását érintő súlyos szövődmények megakadályozását is jelentheti.

Miért csipásodik a macska szeme?

Lássuk, milyen gyakori betegséged léteznek, amelyek a csipásodás hátterében állhatnak!

1. Kötőhártya gyulladás

A “rózsaszín szem” néven is ismert kötőhártya-gyulladás akkor fordul elő, amikor a nyálkahártya – amely a szemgolyó külsejét és a szemhéj belsejét is béleli – begyullad. Ez az állapot fertőző, cicáról cicára terjedhet. A legbeszédesebb tünete a szemfolyás. A szemből folyó váladék lehet tiszta vagy szürke, sárga, zöld vagy akár sötét, rozsdavörös színű is.

A szem belseje duzzadtnak és kipirosodónak tűnhet, valamint csak az egyik vagy mindkét szem érintett lehet. A felső légúti megbetegedések egyéb jelei, mint például a tüsszögés vagy az orrfolyás, szintén jelen lehetnek.

A kötőhártya-gyulladást jellemzően megfelelő antibiotikumokkal kezelik cseppek vagy kenőcsök formájában. Ha felső légúti betegség áll fenn, az állatorvos ezt is kezelheti.

2. További szemfertőzések

A kötőhártya gyulladás nem az egyetlen szemfertőzés, amelyet macskád esetében tapasztalhatsz. A csipásodás gyakran egy felső légúti fertőzés eredménye, amely tovább terjed a szemre. Az, hogy a szemfertőzések fertőzőek-e vagy sem, a fertőzés kiváltó okától függ, hiszen állhatnak a háttérben baktériumok, vírusos fertőzések, gombák és paraziták is.

A dörzsölés és a hunyorgás gyakori jelei annak, hogy a cicád szemfertőzéstől szenvedhet. Egyéb tünetek közé tartozik a bőrpír és duzzanat, a szem folyása, valamint a tüsszögés és az orrfolyás is.

Fontos, hogy mindenképpen állatorvos kezelje a mögöttes fertőzést, amely a szemmel kapcsolatos kellemetlenségeket okozza. Enyhe fertőzések esetén a tünetek általában elmulaszthatók megfelelő pihenéssel, a szem törölgetésével, egészséges táplálkozással és bőséges folyadék biztosításával. Súlyos fertőzések kezelhetők helyi kenőcsökkel vagy szemcseppekkel, és esetleg antibiotikumokkal is.

3. Irritáció

Míg a macskák általában nem szenvednek olyan típusú allergiáktól, amelyek viszkető, könnyező szemeket okoznak, a környezetükben lévő irritáló anyagok hasonló hatást válthatnak ki. A cicák esetében ugyanis a szemet irritáló anyagok közé tartoznak az olyan erős illatanyagok, mint például a parfüm, bizonyos tisztítószerek, a dohányfüst és a por.

Szinte bármi, ami a macska szemébe kerül, irritált reakciót válthat ki.

Ha hunyorogást vagy a dörzsölést tapasztalsz, valamint a bőrpírt és a váladékozást, akkor szinte biztos hogy ilyesmi áll a háttérben. Amennyiben határozottan úgy véled, hogy az irritáció okozza a macskád tüneteit, akkor a szem alapos kimosása lehet a megoldás egy speciális oldat segítségével.

Ám mivel az irritáció tünetei közel azonosak a súlyosabb állapotok tüneteivel, a legjobb, ha konzultálsz az állatorvosoddal, ha a szem kellemetlenségére utaló jeleket észlelsz.

4. Szaruhártya fekélyek

Potenciálisan súlyos állapot, amely során a szem felszínén lévő nyílt sebek jelennek meg, ami miatt a szem érintett része homályossá válhat.

A szaruhártya fekélyeit szemsérülések, krónikusan száraz szemek vagy anatómiai rendellenességek, szemfertőzések is okozhatják.

Tipikus jelek közé tartozik a dörzsölés és a hunyorgás, a nyilvánvaló szemfájdalom, a bőrpír és a váladékozás is.

Az enyhe fekélyek gyakran begyógyulnak, miután a kiváltó okot kezelték, bár az állatorvos antibiotikumos kenőcsöt vagy cseppeket is felírhat, valamint fájdalomcsillapítót is a macska fájdalmának enyhítésére. A szem mélyén levő fekélyek azonban műtétet igényelhetnek.

Fontos, hogy bármelyiket is tapasztalod a fentiek közül, mindenképpen mielőbb fordulj vele orvoshoz, ugyanis így a gyors és szakszerű megoldás mellett gyorsan elmúlhatnak a kellemetlenségek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük