Megcsípte a macskát a méh, mit tegyek most?


Megcsípte a macskádat egy méh? Ijesztő lehet, ha nem tudod, miként kell kezelni egy ilyen helyzetet vagy akár azt, hogy a reakció súlyos lehet-e. A leggyakrabban felmerülő kérdés ilyenkor például az, hogy allergiásak lehetnek a macskák a méhcsípésekre, akár csak az emberek?

Tudj meg többet arról, hogy mire kell figyelned, ha cicád egy még áldozata lett és milyen további lépéseket kell tenned ilyen szituációban.

Honnan tudhatod, hogy a macskádat méh vagy darázs csípte meg?

Bár a méhcsípés sokkal nagyobb valószínűséggel fordul elő ha macskád a szabadban tölti az idejét, az sem ritka, ha egy szárnyas rovar az év melegebb hónapjaiban bejut a lakásba. Ezek a zümmögő lények előhozhatják macskádból a ragadozó ösztöneit, akár meg is próbálhatják megenni. A legtöbb rovarcsípés bizony így születik.

Háziméh – a csípése nyomán a fullánk bent maradt a sebben, a méh pedig elpusztul

Ha azt veszed észre, hogy macskád hirtelen az arcához kap a mancsával, rágja a mancsait vagy bárhol duzzanat van a testén, akkor nagy az esély arra, hogy egy méh vagy darázs csípte meg. Ha szeretnéd megtudni, hogy méh vagy darázs volt az elkövető, alaposan meg kell vizsgálnia a cicán a csípés helyét.

Ha van benne fullánk, szinte biztos, hogy méh volt, a darazsak ugyanis sértetlenek maradnak a csípést követően is.

Allergiák lehetnek a macskák a méhcsípésre?

Az emberekhez hasonlóan a macskák egy kis csoportja túlérzékeny lehet a méhcsípésre. Éppen ezért fontos, hogy gondosan ellenőrizd a cicádat a következő 24 órában.

Bár a legtöbb allergiás reakció a csípés után 20 percen belül jelentkezik, néhány esetben akár órákig is elhúzódhat. A súlyos reakciók pedig akár végzetesek is lehetnek.

Éppen ezért ha a tipikus tünetek bármelyikét észleled macskáján, azonnal fordulj állatorvoshoz!

A méh- vagy darázscsípésre adott szélsőséges reakció az alábbiak lehetnek:

 • Erős duzzanat, bőrpír és/vagy fájdalom
 • Sántítás
 • Szomorú hangok
 • A seb helyének kényszeres nyalogatása

Súlyosabb esetben:

 • Csalánkitörés
 • Dezorientáció vagy botlás
 • Nehéz légzés
 • Hányás vagy hasmenés
 • Túlzott nyáladzás
 • Sápadt íny
 • Alacsony testhőmérséklet és hideg végtagok
 • Rendellenesen lassú vagy gyors szívverés
 • Rohamok

Ha nincs allergiás reakció, így segíthetsz a cicádnak

A méh által megcsípett macskák fullánkja valószínűleg még mindig a bőrben van. Ez nem csak a cicának okozhat fájdalmat, de minél tovább van benne, annál tovább pumpálhatja a mérget a sebbe.

Fontos, hogy ne használd ujjaidat vagy csipeszt a fullánk eltávolításához, mivel azok összenyomhatják azt, ronthatják a reakciót és az ebből eredő fájdalmat. Ehelyett használj hitelkártyát vagy jogosítványkártyát, hogy óvatosan eltávolíthasd a gondot okozó részt.

Amennyiben nincs a cicának allergiás reakciója, akkor is érdemes állatorvoshoz fordulni a sebkezeléssel és a fájdalomcsillapítással kapcsolatban. A lüktető fájdalmat enyhítheted szódabikarbóna és víz sűrű pasztájával, de jégcsomagot is használhatsz a duzzanat elmulasztása érdekében.

Tegyél fagyasztott zöldséges zacskót vagy hűtött törülközőt az érintett területre körülbelül 10 percre. Ha a cica továbbra is nyalja, vakarja vagy harapja a gyógyuló seb helyét, mindenképpen ajánlott fejkúpot vagy macskacipőt használni.

Végül, de nem utolsósorban pedig lényeges, hogy mindig adj friss vizet és puha eleséget neki, különösen, ha a macskája a szájába vagy annak közelében van a csípés.

A fentiekből látható, hogy bár nem kell kétségbe esni ha megcsípi egy méh a kedvencedet, fontos, hogy maradj körültekintő és nyugodt annak érdekében, hogy minél előbb észre tudd venni a árulkodó jeleket egy allergiás reakció vagy fokozott fájdalom esetén. Így együtt, közös erővel ezen is túl lesztek a kedvenceddel és visszatérhettek a zavartalan hétköznapokhoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük