Hányszor ellik a macska egy évben?


Nincs is édesebb a botladozó, világot felfedező kiscicák látványánál. Ha tudatosan készülünk az apróságok érkezésére, érdemes tudni, hogy hányszor ellik a cica egy évben és mikor várható a „gyermekáldás” a cica világban!

Mikor születhetnek kiscicák?

Alapvetően kétszer vagy ritkán háromszor egy évben van lehetőség arra, hogy fialjon a macska. Az első alom április tájékán időszerű, míg a második az őszi hónapok alatt. Fontos tudni, hogy a macskák már 6 hónapos korukra ivaréretté válnak, vagyis igen korán megkezdődhet a szaporodás.

A tüzelés, vagyis a párzási vágy 6-8 napig tart a nőstény cicák esetében, ám a kandúroknál nincs ilyen, ők mindig készen állnak a párosodásra.

Kiscicák felfedezőúton a kertben
Kiscicák felfedezőúton a kertben

Honnan tudhatom, hogy tüzel a cicám?

A tüzelő nőstény cicák nyávognak, a hátukon hemperegnek és szinte mindenhez hozzádörzsölődnek. Jellemzően nagyon keveset esznek, nyugtalanok és minden alkalmat megragadnak arra, hogy kiszökhessenek a házból. Ha nem kerül sor a párzásra, akár egy-két hétig is fennállhatnak ezek a tünetek, néhány hét után viszont mindez elölről kezdődik.

Tüzelő macska megnyugtatása

Ennek oka, hogy a peteérést a párzási aktus váltja ki a cicák esetében, ám ha nem történt meg az aktus, akkor nem tudnak megszűnni a tüzeléssel járó tünetek. A kandúrok ilyenkor viszont jelölgetnek a vizeletükkel, amelynek igen átható szaga van.

Ha nem idegenek a macskák egymás számára, akkor a párzás mindössze néhány másodpercig tart.

Hány kiscica születik egy alkalommal?

Bizony annak ellenére, hogy csupán két-három alkalommal van esély a születésre egy évben, igen bőséges szaporulatra számíthatnak a gazdik, ugyanis egy alkalommal akár 5-6 kiscica is születhet, ami egy esztendőben 12-18 utódot is jelenthet, ami elképesztően nagy szám.

A cicák a legtöbbször 63-66 nappal az aktus után adnak életet a kicsiknek, de ez 58 és 71 nap között bármikor lehet. Észre fogjuk venni ha eljön az idő, megváltozik a magatartása, alacsonyabb lesz a testhőmérséklete, szeretetéhesen viselkedik.

Amikor elfolyik a magzatvíz, nem sokkal később megindulnak a tolófájások is. Az első kiscica pedig egy órával később már ki is bújik. Érdekes, hogy sokszor megvárja a gazdit az anyamacska, igyekszik az ő segítsége mellett világra hozni a kölyköket. Ugyanakkor a szabadban tartott macskák esetében ilyen kevésbé fordul elő, nekik csupán egy csendes, meleg zugra van szükségük, ahol nem zargatják őket!

Az esetek többségében a kismacskák fejjel előre érkeznek meg, az anya pedig elrágja a köldökzsinórt. A magzatburokból is kiszabadítja – ezt egyébként megeszi – és nyalogatni kezdi az új jövevényeket. Az apróságok csukott szemmel születnek és a hallásuk sem tökéletes. A szemük csak egy-két hét múlva nyílik ki.

Kölyök macska fejlődéséről minden infó

A kicsik szinte állandóan szopiznak, így nem meglepő, hogy egy héten belül képesek megduplázni a súlyukat.

Miért fontos a cica ivartalanítása?

A macska fél éves korában kell a gazdinak dönteni arról, hogy ivartalanítja-e a kedvencét. Ez már valójában rutinbeavatkozás és számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, illetve kedvencünket egyaránt.

Minden információ az ivartalanításról

Egyrészt ezzel elejét vehetjük a tüzelés tüneteinek kialakulásának, másrészt pedig a túlságosan nagy szaporulat megszületésével sem kell megbirkózni. Nőstényeknél az ivartalanítás a petefészkek, hímeknél a herék eltávolításából áll. A nőstények esetében azért is ajánlott ez a beavatkozás, mert az ivartalanított cicák esetében sokkal ritkábban fordul elő emlődaganat vagy gennyes méhelváltozás. Esetükben körülbelül 10 nap a lábadozási idő.

A hímeknél viszont nincs szükség hasüregi műtétre, így hamarabb fel is gyógyulnak a műtét után.

A fentiekből látható, hogy nagyon összetett dolog a macskák ellésével kapcsolatos témakör, így e téren mindenképpen alaposan érdemes tájékozódni, mielőtt cica gazdik lennénk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük