Hogy lehet megnyugtatni egy tüzelő macskát?


Egy cica esetében bizony nem egyszerű időszak a tüzelés időszaka. Ez az állapot egy ivaros macska esetében rendszerint minimum három, maximum hat napig tart, viszont néhány hetente rendszeresen megismétlődik, amennyiben a kedvenced nem lesz vemhes.

De mégis mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezeken a napokon nyugodt legyen a cica? Ebben a bejegyzésben az ezzel kapcsolatos fontos információkat gyűjtöttük össze.

Milyen jelei vannak a tüzelésnek?

Egy nőstény cica esetében körülbelül fél éves korban jelentkezik először a tüzelés. Ennek fő jele, hogy nyugtalanná válik, sokat nyávog, a fenekét a magasba emeli és furcsa hangokat is kiad. Ráadásul minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy kitegyék a lábukat az udvarra vagy akár az utcára. Hiszen ilyenkor fő cél az, hogy más macskákkal is találkozzanak.

Ezen felül egészen apró vérfoltok is feltűnhetnek azokon a helyeken, ahol a cica gyakran megfordul.

Kan cica esetében fel kell készülni a kellemetlen szagú vizeletre és a jelölgetésre is, amely még szobatiszta kandúrok esetében is előfordulhat. Ráadásul ők különösen szeretnek ilyenkor csavarogni, ha egyszer kijutnak, akár napokig is távol lehetnek.

Sokszor harcokba keveredhetnek, így nagyon kell ilyenkor vigyázni rájuk, hiszen fokozott egy esetleges sérülés veszélye.

Mit lehet tenni, hogy megnyugtassuk a tüzelő macskát?

Egy tüzelő cica esetében nem csupán arról van szó, hogy nehéz végig nézni, ha szenved az állat, de sajnos ilyenkor a sérülések vagy az eltűnés veszélye is fennáll, sőt, a felesleges szaporulattal is számolni kell.

Éppen ezért mindenképpen érdemes elejét venni a dolognak.

Fogamzásgátló használata

Ivaros nőstény cicák esetén megoldás lehet a speciálisan számukra készült fogamzásgátló használata, amely enyhítheti a tüneteket. Hiszen akár csak az emberek esetében, a cicák számára is létezik ilyen hatású tabletta vagy éppen fogamzásgátló hatású injekció.

Azt azonban mindenképpen tudni érdemes, hogy ezeknek a hormonális fogamzásgátlónak lehetnek mellékhatásai, ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes konzultálni az állatorvossal. Ezen felül ezeknek a készítményeknek az alkalmazása két évnél hosszabb ideig egyáltalán nem javasolt.

„Szobafogság”

Érdemes emellett a cicákat ilyenkor csak a lakásban tartani, a szökés veszélye miatt. Ám ez hosszú távon természetesen nem jelent megfelelő megoldást.

Ivartalanítás

Hosszú távon viszont az egyetlen jó megoldás erre az ivartalanítás, amellyel kapcsolatban előzetesen mindig érdemes megfelelő szakemberrel egyeztetni. Ezáltal már nem kell majd attól tartani, hogy a kedvencünk ösztöneitől vezérelve cselekszik és a nem várt kiscicáktól sem kell tartani már ilyenkor.

Ráadásul az ivartalanított cicák mindig nyugodtak és kiegyensúlyozottak lesznek, ami neki és a gazdinak egyaránt jó.

Az ivartalanítás rutin eljárás

Az ivartalanítás ma már egy rutin eljárásnak számít. Ennek sokán a nőstény cicáknál egy 3-5 cm-es vágást ejtenek, amelyen keresztül eltávolítják az ivarszerveket. Mindezt altatásban végzik, így acica semmit sem érzékel a jellemzően egy-két órás eljárásból. Maga az ivartalanítás egyébként egészségügyi szempontból is javasolt, jelentősen csökkenti ugyanis a gennyes méhgyulladás, valamint a melldaganat megjelenésének veszélyét is.

A fentiek alapján látható, hogy nagyon oda kell figyelni egy cica gazdinak a tüzelésre, hiszen nagyon sok szempontból érintheti ez hátrányosan a kedvencünket. Ezeken a napokon nagyon lényeges a fokozott odafigyelés az ivaros macskák esetén, hiszen csak ezáltal védhetjük meg a szőrös kis barátunkat a különböző kellemetlenségektől.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük