Szintező lézer mire jó?


Ha létezik fontos és elengedhetetlen dolog, ami egy építkezésről nem hiányozhat, akkor az a pontosság. Hiszen akár házat épít az ember, akár kibővíti a meglévőt, a falaknak bizony állnia kell rendületlenül a következő évtizedekben. Ha lehet, egyenesen és stabilan.

Többek között ennek elérésében segítenek a szintező léterek, de komoly szerepet játszik a burkolásnál, a villanyszerelésnél, csőszerelésnél de akár még egy bútor összerakása vagy polc felfúrása során is.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni ezzel az eszközzel kapcsolatban.

Mi is az a szintezőlézer?

Ez tulajdonképpen egy speciális mérőeszköz, amely egy állítható lézervonal segítségével segít az ideális szint belövésében és kijelölésében. Adott esetben ha szükséges, állványra is rögzíthető. Több típusa van, amelyek között az elvégzendő munka és a várható körülmények fényében érdemes választani.

Létezik ugyanis vonal- és pontlézer, forgólézer és csőlézer is. Ami általánosságban mindegyikről elmondható, hogy a működtetésükhöz csupán két ceruzaelemre van szükség, vagyis akár lakott területtől távol vagy áramforrás nélküli terepen is probléma nélkül bevethető.

Egy ideális szintező lézer kontúrja igen erős, így még több méteres távolságból is eredményesen használható. Ráadásul pontosan az ilyen poros, sokszor nedves és koszos helyekre lett tervezve, mint egy építkezés vagy felújítás helyszínre. A szerkezetet ugyanis nagy mértékben megvédi a gumírozott, ütésálló burkolat, a reteszelt lézeringa és a lencsevédő takarólemez is.

Mikor vehetjük nagy hasznát egy ilyen eszköznek?

Valójában számos olyan tevékenység létezik, amikor elképesztően nagy hasznát vehetjük egy ilyen gépnek. Falak felhúzásához, gipszkartonozáshoz nyílászárók behelyezéséhez is eredményesen használható, de elképesztően nagy segítség a csempék vagy a burkolólapok helyének kijelölése során is.

Nem beszélve arról, hogy még egy polc falra való felfúrása esetén sem kell aggódni amiatt, hogy a kapott felület nem lesz tökéletesen vízszintes. Kedvelt eszköz ez a csőszerelők körében is, hiszen e téren is elengedhetetlen a pontosság. Vagyis ipari használatra és a ház körül egyaránt számos szituációban bevethető egy szintező lézer.

Mire figyelj szintezőlézer vásárlásnál?

Számos olyan dolog van, amit fontos figyelembe venni vásárlás előtt, mielőbb bármelyik szerkezet mellett letennénk a a voksunkat. Nagyon fontos például meghatározni azt, hogy beltéri vagy kültéri tevékenységekhez használnánk a szintező lézert, esetleg mindkét opció előfordulhat. Ez ugyanis nagy mértékben leszűkíti a választék körét. Számít emellett az is, hogy mekkora távolságból használnánk, ugyanis e téren is igen színes a kínálat.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy újonnan felhúzandó ház esetében használjuk ki a gép előnyeit vagy a fürdőszoba csempézésénél kérjük a segítségét.

Léteznek manuális és automata eszközök is. Míg az utóbbiak jellemzően magasabb árkategóriában mozognak, jóval pontosabban dolgoznak, mintha saját kézzel állítjuk be a mértéket. Így ez a típus inkább kisebb projektek esetén javasolt.

Van olyan lézer, amely vörös és van, amelyik zöld sugárnyalábbal dolgozik. Az utóbbi beltéren javasolt, míg a kültéren inkább a vörös ajánlott, hiszen sokkal könnyebb dolga lesz a szemeinknek ezáltal.

Beltéri használat esetén a legtöbben vonallézert vagy pontlézert választanak, míg kültéren nagyon praktikus lehet akár egy forgólézer használata is. Amennyiben pedig csövekkel dolgozol, a csőlézer lehet az ideális választás.

A fentiekből látható, hogy igen széles a kínálat a szintező lézerek világában, ám éppen emiatt mindenki biztos lehet abban, hogy könnyedén megtalálhatja a számára megfelelőt közöttük, amely mellett öröm lesz a munka. Amennyiben úgy döntöttél, hogy neked is jól jönne egy ilyen szerkezet a munkavégzés vagy az otthoni ténykedés során, érdemes szétnézni a Szerszámkell webáruház kínálatában.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük