3 kutya fajta, akik igazán jól kijönnek a macskákkal


Kutya macska ősellenség? Na ne! Sokan szeretnék, hogy családjuk része legyen macska és kutya egyaránt. A rengeteg tévhit miatt sokan nem merik összeengedni ezt a két fajt vagy éppen a világhálón található cuki videók miatt egyáltalán nem elővigyázatosak.

Tudunk tudatosan kutyafajtát választani úgy, hogy cicánk biztonságban legyen?

Amikor kiválasztjuk új kiskutyánkat sokszor nem gondolunk bele, hogy vajon imádott macskánkkal is kompatibilis lesz-e. Esetleg a cuki videók jutnak eszünkbe, ahol kedvesen eljátszik a macska és a kutya együtt. A jó hír, hogy ez megtörténhet, azonban a baleseteket úgy tudjuk biztosan elkerülni, ha tudatosan keresünk és készítjük fel magunkat a szituációkra.

Hogy mi lehet a teendő és melyik három kutyafaj az, aki a leginkább alkalmas lehet cica mellé, Bánhegyi Dánielt kérdeztük meg, aki kutyatréner Budapesten.

„A leggyakoribb hiba, hogy figyelmen kívül hagyjuk, hogy a kutya milyen természetes ösztönökkel rendelkezik fajtájából eredően. Például egy terrier eredetű kutya, akit kifejezetten vadászatra tenyésztettek minden bizonnyal zsákmánynak fogja nézni cicánkat.

Vagy akár egy Borden Collie, akinek terelő és bekerítő ösztönét nem biztos, hogy a macska is díjazni fogja. A leginkább az alacsony energiaszintű és engedékeny kutyák fogják jól viselni a kutya társaságát.” – nyilatkozta a kutyatréner.

Fontos, hogy bár vannak gyárilag kevésbé pörgő kutyák, ettől függetlenül leginkább tőlünk függ, hogy milyen energiaszinten sikerül tartani kiskutyánkat. Ha nem adjuk meg neki a megfelelő fizikai és szellemi fárasztást, akkor olyan pillanatokban pöröghet túlságosan, amelyekben nem szeretnénk.

Az energiák becsatornázása nagyon fontos az egészséges kapcsolat kialakításához.

Íme a 3 leginkább cica mellé alkalmas kutyafajta

#1 Golden Retriever

Golden retriever kutya
Golden retriever kutya

A Golden Retriver ölelő és szerető szemeivel nagy valószínűséggel, ha akarna se tudna rossz szemmel nézni másik háziállatra. Ennek a fajtának a lételeme a játék és a játékosság, minden bizonnyal ezt fogja keresni a macskában is.

A Golden Retrieverek az átlagnál erősebben emberközpontúak, így figyelmünkre és szeretetünkre az átlagnál jobban van szüksége. Fontos, hogy a szellemi és fizikai egészsége érdekében megfelelő energialevezetést biztosítsunk, ugyanis nekik nem egyszerű napi kettő átlagos séta.

Az apport és keresősjátékok a különböző sportok is nagy segítséget nyújthatnak, hogy mindenki boldogabb legyen!

#2 Labrador retriever

Labrador retriever kutya
Labrador retriever kutya

A labrador is minden bizonnyal a játékot és szeretet fogja keresni, ahogy a család összes tagjánál. A labrador retrivertől távol áll mindenféle agresszió, tökéletes családi kutyának, gyermek mellé is. Hasonlóan, mint a Golden retriver nagy mozgásra és térre van szüksége, egy 20-30 négyzetméteres lakásban nem fogja jól érezni magát.

Bár békés és boldog kutyáról beszélünk, mégis neki is szüksége van nevelésre az egészséges együttélés érdekében. A legfontosabb itt is a pozitív megerősítés!

#3 Beagle

Beagle
Beagle

A Beagle falkaösztönének köszönhetően minden bizonnyal befogadja majd macskáját is a nagy családba. A Beagle faj nagyon okos, a fizikai foglalkoztatás mellett a szellemi együttműködést is igényli.

A független, makacs természetének köszönhetően a nevelése nem lesz egyszerű, de kölyökkorban a megfelelő és következetes nevelés hatására egy igazi családtag lesz.

Garantált, hogy ezek a kutyák nem fogják bántani a macskákat?

Fontos, hogy erre sosincs garancia. Minden kutyában vannak mélyen rejlő ösztönök, amelyek egyik pillanatról a másikra felszínre kerülhetnek.

Legyünk tudatosak az állattartásban és ezzel elkerülhetjük a nem várt baleseteket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük