Agresszív macska nevelése


A macskák kedves kis barátaink, doromboló társaink lehetnek a mindennapokban, akik új színt visznek a szürke hétköznapokba. Bájos öntörvényűségükkel és általában higgadt természetükkel harmóniát teremtenek. Azonban vannak macskák, amelyek mintha képtelenek lennének a békés életre, és sokszor agresszívan viselkednek.

Következő cikkünkben ennek okait vizsgáljuk és adunk hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, hogy mit tegyél, ha a macskád agresszívan viselkedik.

A macskák egymás közötti agresszív viselkedése

Ha a cicánk már korai életszakaszban elkerült az alomtársai mellől és egyedüli macskaként nőtt fel, akkor nem tanult meg szocializálódni más macskákkal, mely a későbbi agresszív viselkedésének egyik oka lehet.

Ilyenkor egy új macska látványára, vagy netán azzal kontaktusba kerülésére erősen reagálhat a cicánk, mivel szociális tapasztalatok hiányában nem tudja, mire számítson és fél az ismeretlentől.

Emellett minden macska utálja, ha valami megzavarja a napi rutinját és a megszokott környezete hirtelen megváltozik. Ráadásul a macskák különösen territoriális lények, azaz nagymértékben uralják a sajátjuknak vélt területet, így egy idegen lény betévedése területükre is kiválthatja az ellenszenves reakciót.

A macskák agressziója emberek iránt

Előfordulhat olyan eset is, hogy a macska személyiségéből adódóan egyszerűen nem kedveli a gazdáját. Mivel általában nem a cicák választják ki a gazdájukat, hanem fordítva, így megtörténhet ez az összeférhetetlenség.

Egyszerűen elvárják, hogy etessük, itassuk őket, gondoskodjunk róluk, de ennél többet ne akarjunk tőlük.

A gazdájára támad a macska – olvasd el korábbi cikkünket a témában!

Egy negatív élmény társítása– például egy hangos tűzijátékot, vagy egy kellemetlen orvosi látogatást – is problémát okozhat a gazdi és kedvence kapcsolatában.

A hirtelen beállt hangulatváltozásnál érdemes orvosi segítséget kérnünk. Abban az esetben, hogyha macskánk kedélyes volt, és egyik napról a másikra lett távolságtartó, akkor akár valamilyen egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Időszakos agresszió

Az anyamacska általában agresszíven válaszol a túlzott közeledésre kiscicái védelmében. Ha hirtelen közeledünk, vagy ismeretlenek próbálnak az alomhoz férkőzni, akkor morgás, sziszegés, sőt, akár harapás is előfordulhat.

Ez az időszak általában a kiscicák leválasztásáig tart, ami a születés utáni 8-10 hetet jelenti.

Kölyök macskáknál gyakran előfordul az is, hogy durván játszanak – akár más macskákkal, akár emberekkel – ez a határkeresés időszaka, ilyenkor fedezik fel ösztönös vágyaikat. Általában ezt a szokásukat egy idő után elhagyják, és megtanulnak finomabban viselkedni.

A macska agresszió kezelése

Ha a fent említett játék túlzottan elfajulna, érdemes közbeavatkozni: egy hangos taps, dobogás, esetleg vizes spriccelés kizökkentheti őket a marakodásból.

Ha több cicánk is van otthon, akkor fontos, hogy minden macskának saját etető tálkája, fekhelye és alomtálcája legyen, hogy véletlenül se kapjanak össze ezen.

Meg kell említeni az ivartalanítás fontosságát, ugyanis az ivaros kandúrok hajlamosabbak az agresszív viselkedésre.

A jutalmazás akár csak a kutyák esetében úgy a macskáknál is hatékony nevelési eszköz, ha jutalmazzuk az elvárt és kívánt viselkedést, akkor a cica megtanulja egy idő után, hogy mi a helyes.

Ez lehet akár egy simogatás, egy gyors cica-masszázs, vagy egy jutalomfalat, a lényeg, hogy eltérőbb legyen a megszokotthoz képest, amit az állat társítani tud a viselkedéséhez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük