Milyen macska kaparófát vegyek?


Egy cica mindig képes örömet csalni a gazdi arcára. Ám ahhoz, hogy a kedvencünk mindig kiegyensúlyozott és jókedvű legyen, mindenképpen gondoskodni kell róla, hogy komfortosan érezze magát a bőrében.

Ennek pedig fontos részét képezi a kaparófa használata, amely nem csak a karmok koptatására, de az izmok erősítésére és egyéb igények kielégítésére is szolgál. Ám a széles választékban bizony könnyű elveszni.

Lássuk, mi mindent érdemes figyelembe venni az ideális kaparófa kiválasztásához!

Benti cicák számára elengedhetetlen

A lakásban élő vagy a házban sok időt töltő cicák számára nagyon fontos a kaparófa jelenléte, hiszen míg a természetes környezetükben mindig rendelkezésükre áll például egy fatörzs, amikor szükség van rá, a benti macskák számára ez nem adatik meg. Mivel azonban a karmok koptatása és élesítése elengedhetetlen ezeknek a szőrös kis kedvenceknek, sokszor választják kaparófa híján a különböző bútordarabokat erre a célra.

Ha ezt szeretnéd elkerülni, ugyanakkor növelnéd a cicád komfortérzetét, érdemes mielőbb beszerezni egy ilyen cica bútort.

Mire jó a kaparófa?

Amellett, hogy a cicák élesítik és koptatják a karmaikat a kaparófa segítségével, az izmaikat is erősítik és a vérkeringésüket is fokozhatják. Ráadásul ha van egy pihenő rész is kialakítva rajta, még a henyélésre és nézelődésre is van lehetőségük. Mivel a választék igen széles e téren, fontos néhány kritériumot figyelembe venni, mielőtt választanánk. 

A kaparó felület

Lényeges például, hogy a választott cicajáték rendelkezzen megfelelő méretű kaparódeszkával, amely a fő funkcióját adja ezeknek a tárgyaknak. A méret is mérvadó ebből a szempontból, a legideálisabb az, ha kaparófa törzse minimum 10 centiméterrel magasabb, mint ameddig a cica a mancsaival felér. A biztonságot figyelembe véve pedig a legjobb, ha vastag törzsű, padlós típusra esik a választásod.

Ám persze minél magasabb a kaparófa, annál szélesebb talapzatra van szükség a maradéktalan stabilitás elérése érdekében. 

Engedj teret a mászásnak!

Praktikus továbbá, ha mászási lehetőségeket is teremt a kaparófa jelenléte, hiszen így nem a bútorok lesznek a cica fő területei, ha a magasból támad kedve nézelődni. A legideálisabb, ha egy 170 centiméter magas kaparófára esik a választásunk, rendszerint ez a gazdi és az állat szempontjából is ideális.

E téren az sem mindegy, hogy milyen anyaggal van bevonva a felület. Hiszen például a szőnyegszerű borításba nagyon könnyen beleragadnak a cicakarmok, így ez nem csak a mászáshoz nem ideális, de balesetet is okozhat. A legjobb, ha valamilyen természetes anyag kap itt helyet, mint például a kókusz vagy a kender. 

 Jó, ha kuckózásra is alkalmas

Ha van rá lehetőség, érdemes olyan kaparófát választani, amelyek a cica az ugrándozás mellett heverészhet is kuckózhat is. A legideálisabb, ha több szintes a választott típus, ugyanakkor figyelj arra, hogy legyenek elég szélesek az egyes részek ahhoz, hogy kényelmesen elnyújtózhasson rajtuk a cicus.

Hova érdemes tenni a kaparófát?

Az ideális hely megtalálása szintén nagyon lényeges, ehhez pedig több dolgot is figyelembe kell venni. Egyrészt ajánlott megfigyelni, hol tölti a cica legszívesebben az idejét. Ha lehet, ebben a helyiségben keressünk helyet a kaparófának.

Ám fontos az is, hogy ne közvetlenül bútorok mellé kerüljön, ugyanis így könnyen játszótérnek nézheti a macska a szekrényeket vagy a polcokat is. Ráadásul egy szabadon álló kaparófán pihenve remekül belátja a teret és megfigyelheti a környezetét, amire egy ilyen szőrös kis négylábúnak bizony nagy szüksége van. 

Mindezek által egy olyan teret biztosíthatsz a cicád számára, amely egyszerre ad meg neki számos olyan dolgot, amelyre a természetes élőhelyén bármikor lehetősége van.

A karmok erősítése, koptatása, a játék, a magasba mászás és a biztonságos helyen történő pihenés ugyanis mind nagyon lényegesek ahhoz, hogy a kis kedvenced kiegyensúlyozott és boldog legyen. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük