Macskamenta ismertető


A cicatartók többsége nagyon jól tudja, hogy bizonyos növények szinte mágikus hatással vannak kedvenceikre, így szinte mindenki hallott már a macskamentáról, ami a legismertebb ezek közül.

De vajon miért vonzza ez a növény mágnesként a cicákat, és lehet-e otthon is termeszteni? Ismerjük meg közelebbről a növényt, a macskamenta jellemzőit, és kezdjük el nevelni akár a kertben, akár a balkonon!

A macskamenta kifejezés elsőként pontosításra szorul, a köznyelvi gyakorlatban ugyanis a macskamenta és macskagyökér elnevezések összemosódtak, holott két különböző növényfajról van szó.

A macskamenta a botanikailag a Nepeta nemzetségbe tartozó fajok gyűjtőneve, melyek jellemzően kis és közepes termetű bokrosodó vagy kissé elterülő habitusú növények, fajtától függően májustól egészen nyár végéig díszítenek.

Rovarcsalogató növények, melyek a lepkebarát kertben és a méhlegelőnek kialakított ágyásokban egyaránt helyet érdemelnek, vagyis nem csak a cicák kedvencei lehetnek.

Érdemes a kertészeti változatokat keresni, így például a Nepeta „’Neptune’ vagy a Nepeta racemosa ’Grog’(kaukázusi macskamenta) lehetnek kimondottan érdekesek, de bármely Nepeta sp. faj örömöt szerez majd a cicakedvencnek.

Macskamenta hatása macskára

Jogos a kérdés, hogy miért is szeretik a macskák ezt a növényt?

Szerencsére a témában gazdag szakirodalom található, sokféle kutatás vizsgálta ezt az érdekes hatásmechanizmust, melynek lényege, hogy a növény illata egy nepetalakton nevű anyagot tartalmaz, mely hatását tekintve szinte teljesen megegyező bizonyos macskaferomonokkal, így a növényi illat euforikus örömet okoz.

Dörgölőzik, még a lusta macska is játékossá válik, egyszerűen felpörög tőle, míg más macska gyakorlatilag mozdulatlanná dermed és csak “száll”

A macskamenta hatása közel tíz percig tart, majd elmúlik, de nem okoz függőséget. Érdekesség, hogy csak az ivarérett állatok produkálják az euforikus tüneteket, valamint az is bizonyított tény, hogy a cicák közel egyharmada immunis a macskamenta hatásaira.

A macskamenta termesztése

A macskamentára visszatérve egy könnyen tartható és magas esztétikai értékű dísznövényről van szó, mely a kerti szabadföldben és cserépben is nevelhető, tehát lakásban tartott cicák is részesülhetnek belőle.

Napos, meleg fekvésben közepes tápanyag ellátottságú talajon szépen fejlődik, fényigénye kimondottan magas, ugyanakkor részleges, enyhe árnyékolást is tolerál. Vízigénye nem jelentős, elsősorban a hosszabb ideig tartó, aszályos időszakokban szükséges öntözni, cserépben tartva természetesen rendszeresen igényel vizet.

Gondozási feladatai egyszerűek, az elvirágzást követően szükséges visszametszeni, így biztosítható a másodvirágzás. A macskamenta virágzási ideje függ a fajtától is, a legtöbb típus a tavasz kései szakaszától a nyár végéig nyílik több héten keresztül, az egyik leghosszabb virágzási idejű változat a már említett kaukázusi.

A macskamenták általában 20-40 centiméter magas, bokros habitusú növények, így kiválóan alkalmasak szegénynövénynek, előkerti telepítéshez, vagy díszágyások első soraiba, színben harmonizáló, magasabb fajok elé ültetve.

Macskamenta hatása emberre

Talán kevés gazdi tudja, de gyógynövényként is ismert a macskamenta! Görcsoldóként, nyugtatóként használatos leginkább, de számtalan apróbb problémára enyhülést jelenthet. Teaként főzve, de akár a nyers leveleket rágcsálva is kihasználhatjuk áldásos hatását.

Egy talán még kevésbé ismert tény róla, hogy nem csak gyógyszerként, de drogként is alkalmazták!

A nyugtató, ellazító hatását nem csak teában élvezték, hanem szárított leveleit szívva is – enyhe hallucinogén hatásával sokan és régóta kísérleteznek, ám összességében a “hagyományos” módszerekkel nem veszi fel a versenyt, így nem kell attól tartania senkinek, hogy illetéktelenek elkezdenek a macskamenta virágoskertre járni bódító hatása miatt.

Az emberek számára “csupán” egy kellemes gyógynövény, a cicák azok, akik igazán megőrülnek érte.

Fotók forrása – https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük