Mire érdemes figyelni a kinti cicák esetén télen?


Amikor beköszönt a tél, nehéz elképzelni, hogy a puha, szőrös, törékeny kis barátunk kinn legyen a zord, hideg időben.

Ám ha megfelelően gondoskodunk róluk e hónapok alatt, akkor probléma nélkül, a legnagyobb kényelemben tölthetik el ezt az időszakot. Lássuk, mi mindent tehetsz a cicádért!

Képesek fázni a macskák?

Nos, ez szinte minden gazdiban felmerül, akinek kinti cicája van. A helyzet az, hogy az a macska, aki az év minden napját odakinn tölti, tökéletesen alkalmazkodik az időjárás változó körülményeihez és már az ősz folyamán elkezd felkészülni a télre.

Vagyis ez már egy tökéletes kiinduló alap ahhoz, hogy ne eshessen bántódása a kedvencünknek.

Ha esetleg mégis fázna, azt láthatod bizonyos jelekből. Ezt jelezheti, ha a mancsait teljesen elrejti maga alatt, borzolja a szőrét vagy nem nyitja ki teljesen a szemét.

Ennek elkerülése érdekében érdemes egy meleg, száraz búvóhelyet, ahol mindig pihenhet egy nagyot.

A téma kapcsán fontos kérdés az is, hogy mi a helyzet akkor, ha nagyobb mennyiségű hó esik. Nos, ez csak abban az esetben jelenthet problémát, ha a nedvesség eléri az aljszőrzetet. Ezt is ki lehet kerülni a már említett puha melegedő hellyel.

Hagyd egy kicsit kuckózni!

Nem kell aggódnod, ha a cicád többet alszik ilyenkor a megszokottnál, hiszen ilyenkor akár napi húsz órát is képesek durmolással tölteni.

Mivel ezáltal rengeteg energiát megspórolnak, jóval könnyebben alkalmazkodnak a hideghez, ezzel is védve a szervezetüket. Fontos, hogy amikor ébren van, foglalkozzunk és játsszunk vele, mert ezáltal előzhető a téli melankólia, a cica pedig visszanyerheti az életkedvét.

Több eledel, megfelelő mennyiségű folyadék

Elképzelhető, hogy ebben az időszakban a cica több eledelt igényel, ilyenkor nyugodtan adhatsz neki többet, hiszen sok energiára lesz szüksége. Természetesen túlzásba vinni nem szabad, hiszen nagyon könnyen felszedhet plusz kilókat, ami viszont az egészsége rovására mehet. Éppen ezért többször kis mennyiséget, tartalmas eledelt ajánlott neki adni.

A megfelelő folyadékfogyasztás természetesen nagyon lényeges ebben az időszakban is, azt pedig rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem fagyott-e be a vize.

Helyes szőrápolás

A táplálás és itatás mellett a helyes szőr- és mancsápolás is nagyon lényeges, hiszen ebben az időszakban extra dús szőrzetet növeszt a cica, amelyet érdemes rendben tartani. A mancsokkal kapcsolatban azt kell elkerülni, hogy berepedezzen, ugyanis a hideg, a hó és esetleg az útszóró só miatt ez könnyen előfordulhat. Speciális mancsápoló krémek rendszeres használatával ezt könnyedén el is lehet érni.

Bár ebben az időszakban jellemzően kevesebbet találkozunk a kedvencünkkel, érdemes odafigyelni ekkor is az egészségére. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk vagy testi tüneteket produkál, akkor mindenképpen mielőbb orvoshoz kell vele fordulni.

Amennyiben mindezeket képesek vagyunk biztosítani a cica számára, probléma nélkül fogja átvészelni a telet a szabadban is, hiszen a világ legtermészetesebb dolga lesz ez számára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük