Sovány macska táplálása


Ha egy cica sovány, annak bizony számos ok állhat a hátterében. Ami viszont biztos, hogy egy kevésbé jó húsban levő állatnak szüksége van a megfelelő táplálásra is. Lássuk, mikor számít soványnak egy macska és mit tehetünk az egészsége érdekében!

Mikor számít soványnak egy macska?

Konkrét súlyról ebben az esetben nem lehet beszélni, hiszen az ideális testsúly minden macska esetében más és más. Ami bizonyos, hogy amennyiben simogatás közben a cicának pontosan érzed a bordáig és a csigolyáit, sőt, a rövid szőrű kedvencek esetében szabad szemmel is jól láthatók, izomnak és zsírnak pedig nyoma sincs.

Mi okozhatja súlyvesztést a cicák esetében? 

Alapvetően oka lehet a soványságnak az alultápláltság, ám adott esetben a jól tartott cicáknál is jelentkezhet a súlyvesztés és a tartósan fennálló soványság. Vagyis minden esetben érdemes alaposan kivizsgáltatni a kedvencünket.

Állhat a háttérben bélférgesség vagy stressz is, de a nyáron hirtelen betörő és fennmaradó kánikula vagy éppen a párzási időszak tipikus tünete is lehet a macskák esetében a fogyás. Ha pedig éppen kicsinyeket nevel a cica, a szoptatási időszak alatt teljesen természetes, hogy veszít a súlyából az állat.

Ezen felül optikailag csalóka lehet a vedlési időszak is, ugyanis a megszokott szőrmennyiség nélkül jóval vékonyabbnak tűnhet a kedvencünk. Vagyis nagyon sokféle dolog állhat a háttérben ilyen esetben.

Mivel kell etetni egy sovány cicát?

Nos, ha a fentiek alapján megtörtént a cica egészségi állapotának felmérése és nem áll fenn semmilyen elváltozás e téren, a megfelelő táplálásra ekkor is figyelni kell. Ha nincs egészségügyi akadálya, bátran meg lehet emelni a napi adag mennyiségét akár a másfélszeresére is, de természetesen nem egyik pillanatról a másikra.

Érdemes emellettmagasabb fehérje- és zsírtartalmú tápot választani. Amennyiben valamilyen betegség áll a háttérben, kiemelten fontos a fokozatosság és az, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszert. Ugyanis a hirtelen megváltoztatott táplálék akár további gyomorgondokhoz vezethet, ez pedig akár a súly további csökkenését is okozhatja.

Lényeges továbbá, hogy minden esetben stressztől mentes körülmények között, a lehető legkomfortosabb atmoszférát kialakítva kapjon enni a cica.

Ehhez hozzá tartozik az is, hogy ha lehet, hagyjuk magára, zavarja ha valaki nézi evés közben. Mivel várhatóan nem fog tudni egyszerre sokat enni, ajánlott többször, ám kisebb adagokkal próbálkozni nála.

Ha van rá lehetőség, ajánlott felmelegíteni egy kicsit az ételt, az illatok ugyanis – akárcsak az emberek esetében – meghozzák az étvágyat.

Száraz tápot pedig akár egész napra hagyhatsz kinn előtte, ugyanis egy idő után valószínűleg kiszolgálja magát akkor is, ha éppen nem vagy otthon.

Házi koszttal azonban semmiképpen ne kedveskedj neki, bármennyire is jó ötletnek tűnik, ugyanis egy ilyen szituációban kiemelten fontosak az összetevők, például az alacsony zsír – és a magasabb fehérjetartalom.

Jó ha tudod, előfordulhat az is, hogy az újonnan választott eledel nem ízlik a kedvencednek. Ilyenkor pedig a cicák megmakacsolják magukat és képesek akár éhezni is egészen addig, amíg nem kapnak valami igazán ínyükre valót.

Orvos nélkül ne cselekedj!

Ami viszont nagyon fontos, hogy bármilyen trükköket is vetsz be annak érdekében, hogy a cicád újra visszanyerje a megfelelő súlyát, előtte mindenképpen egyeztess szakemberre.

Egy állatorvos ugyanis nagyon hasznos, személyre szabott tanácsokat tud adni a cicád számára, akinek a testtömegindexe így hamar újra a megfelelő tartományba kerülhet.

A fentiekből látható, hogy nem kell kétségbe esni, ha a cicánk sovány, ugyanakkor mindenképpen logikusan és tudatosan kell cselekedni a probléma megoldása érdekében. Így újra hamar visszatérhetnek az egészséges, dorombolós hétköznapok.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük