A macskatartás veszélyei


Van számos olyan tévhit és megalapozott tény, amelyek sokakat elriasztanak attól, hogy hazavigyenek magukkal egy cicát. Tény, hogy vannak olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni akkor, ha a lakótársunk egy puha talpú négylábú, azonban nem kell ezektől megijedni.

Ebben a bejegyzésben minden ezzel kapcsolatos, fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Az élősködők megjelenése

Sokan tartanak attól, hogy az udvaron vagy lakásban tartott cicával együtt megjelennek a különböző élősködők is. Tény, hogy veszélyt jelentenek a macskákra például a bolhák a kullancsok, de gondolni kell a bélférgekre is az udvaron is császkáló kedvencek esetében. A helyzet az, hogy ezek ellen lehet és kell is védekezni.

Számtalan olyan készítmény létezik már, amelyek megvédik a cicákat a különböző élősködőktől. Így az ő egészségük is megmarad, valamint nekünk sem kell tartani az ilyesfajta kellemetlenségektől.

Karmolások, harapások, egyéb sérülések

Nem kevés olyan eset van, amikor az emberek a különböző testi sérülésektől tartanak, ezért kerülik a cicákat is. Fontos tudni, hogy alap eseten egy macska nem agresszív, vagyis nem fog ok nélkül egyszer csak nekirontani az embernek és megharapni vagy megkarmolni. Persze azzal számolni kell, hogy a játék hevében előfordulhatnak kisebb sérülések, különösen ha kölyökcicáról van szó.

A cicák agresszivitásával kapcsolatban ebben a cikkben írtunk bővebben.

A macskaalom szaga, tisztán tartása

Ha benti cicád van, akkor bizony vele jár a macskaalom jelenléte is az otthonodban. Azonban ez nem egyenlő azzal, hogy van egy tálca a lakásban, ami tele van a macska ürülékével és vizeletével. Ugyanis az almok nagy része már speciális kialakításának köszönhetően képes magába szívni a szagot. Így ha naponta takarítod, semmilyen kellemetlenséget nem fogsz tapasztalni.

Természetesen az alapvető higiéniai követelményeket szükséges betartani. Külön szót igényel az úgynevezett toxoplazma veszély, amely a várandós hölgyek esetében lehet veszélyes. Ilyenkor a cicaalom takarításánál még körültekintőbben kell eljárni és utána azonnal alaposan kezet kell mosni.

Összekarmolja a bútorokat, tönkre teszi a kárpitot

Nos, erre a problémára valóban van potenciális esély, viszont csak addig, amíg nem biztosítasz a benti cicád számára megfelelő kaparófát. Ugyanis így azokat az ösztönből fakadó tevékenységeket, mint a karmai erősítése, nem a bútorokon végzi majd el, egy kis odafigyelés mellett hamar megtanulja majd, melyik az ő territóriuma, ahol szabadon garázdálkodhat.

A macskaszőr, amely mindenhol ott van

Amelyik lakásban macska van, ott bizony lesz macskaszőr is, ám nem mindegy, mekkora mennyiségben vannak jelen ezek a szálak. A cica rendszeres kozmetikázásával alapvetően csökkenthető a kihullott szőrök száma, de nagy segítség lehet a szöszhenger és a porszívó rendszeres használata is.

Vagyis a fentiekből egyértelműen kiderül, hogy ha ideális körülményeket tudunk biztosítani a cicánk számára, képesek vagyunk fenntartani a higiéniát és odafigyelünk a kedvencünkre, akkor semmilyen kiemelkedő veszélye nincs a macskatartásnak.


One thought on “A macskatartás veszélyei

  • 2022.06.11. at 12:43
    Permalink

    Azert ezek nem veszélyek, amit itt felsoroltak, esetleg csak kellemetlensegek. Szenzaciohajhasz a cim.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.