Megoldások macska élősködők ellen


Onnantól kezdve, hogy valaki cica gazdi lesz, az élete szerves részévé válik a különböző élősködőkkel való küzdelem is. Mert bizony ezekre a szőrös négylábúakra számos veszély leselkedik e téren, amelyekkel jó tisztában lenni. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a témáról, a megelőzésről és a kezelésről!

Milyen élősködők jelenthetnek veszélyt a cicákra?

A macskák szempontjából az egyik leggyakoribb élősködő amely bosszúságot és kellemetlenséget okozhat, a bolha. Ezek a sötét színű vérszívók jól ápolt kedvencek bundájában is megjelenthetnek és igen nehéz megszabadulni tőlük.

A bolhák ugyanis az állat testén kívül rakja le tojásait, így a cica közvetlen környezete egy idő után tele lehet bolhákkal, a lárvák még a padló repedéseiben is megtelepedhetnek. A legtöbb bolhairtó szer, amelyet a Petguru oldalán is beszerezhetsz hatékony segítséget nyújt a megelőzésben és a paraziták eltüntetésében egyaránt.

Nem mehetünk el szó nélkül a tetvek mellett sem, amelyek nagyon apró, halvány színű élősködők, melyeket rendkívül nehéz észrevenni. A tojásaikat a macska szőrében rakják le és idejük nagy részét itt is töltik. A viszketés határozott jele lehet a jelenlétüknek, de sajnos akár a galandféreg hordozói is lehetnek, így érdemes mielőbb megszabadulni tőlük.

A fülatka a macskák vagy kutyák hallójárataiban húzza meg magát. Jelenlétüket határozottan jelzi a a vöröses-feketés váladék, az erőteljes vakarózás, de a fejrázás is. Megelőzésként fontos gyakran tisztítani a kedvencünk fülét, kezelés kapcsán viszont mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni.

A kullancsok az állat bőre alá fúródnak, erős viszketést és szőrhullást okozhatnak. Ezeken a helyeken egy idő után a bőr megduzzad, ráncos lesz, majd egy szürke réteg képződik felszínén. Ha észreveszed, hogy baj van, fontos mielőbb eltávolítani az élősködőt, amelyhez kérheted bátran állatorvos segítségét.

Milyen módszerek léteznek a megelőzésre és kezelésre?

Ma már számos módszer létezik a megelőzésre és kezelésre egyaránt, nézzük sorban a leggyakrabban alkalmazott megoldásokat.

Sampon

A samponok használata sem a fürdetéssel kezdődik. Fontos, hogy először fésüld át a cica bundáját egy sűrű fogú fésűvel, majd ezután fürdesd meg meg macskasamponnal.

Ha van jelen élősködő, annak megfelelően válassz a termékek közül. Általánosságban elmondható, hogy ha a fürdetés után nem öblíted ki elég alaposan a cicád szőrét, az élősködők újra megjelennek, így erre különösen érdemes odafigyelni. Hatékony lehet, ha fürdetés után bolhairtóval is lekezeled a szóban forgó bundát.

Fontos, hogy speciálisan cicák számára készült termékek közül válogass!

Nyakörv

A megelőzés terén egy nagyon népszerű megoldás a bolhanyakörv használata. Nagyon fontos tudni, hogy ezeket a termékeket kizárólag egészséges, két hónaposnál nem fiatalabb cica esetén lehet alkalmazni.

Amikor kibontod a csomagolásról, ne tedd egyből a cica nyakába, legalább két napig érdemes szellőztetni a nyakörvet.

Ha felkerül, ügyelj arra, hogy egy-két ujjnyi hely bőven maradjon a nyakától, ugyanis nem csak kényelmetlenséget okozhat ha túl szoros, de akár dermatitiszt is.

A legapróbb bőrirritáció esetén is haladéktalanul távolítsd el a macskáról a nyakörvet és vidd állatorvoshoz!

Spray

A különböző sprayk nagyon praktikusak lehetnek megelőzés és kezelés kapcsán egyaránt. Bármelyik típusra is esik a választásod, nagyon fontos, hogy alaposan olvasd el a tájékoztatót és annak megfelelően alkalmazd!

Kullacsok ellen a legtöbb típus akár egy hónapig is védhet, míg bolhák szempontjából ez az időtartam háromszor ennyi is lehet. Vannak olyan verziók, amelyeket vizes szőrre kell felvinni, de akad olyan is, amelyet szárazon kell használni, ezekre különösen fontos odafigyelni.

A téma kapcsán mindenképpen szót kell ejteni a kullancsfagyasztó spray-kről is. Ezek olyan nem toxikus készítmények, amely a könnyebb eltávolítás érdekében megfagyasztják a kullancsokat.

Pipetta

Ezek a rácsepegtető oldatok főleg bolhák és kullancsok elleni kezelés, megelőzés céljából használhatók. Nagy előnyük, hogy alkalmazása egyszerű, praktikus, kényelmes és biztonságos. Arra fontos odafigyelni, hogy hány kilogrammos cicák számára alkalmas az adott termék és meddig tart a hatóideje.

Ampulla

Ezek a cseppek hatékony védelmet nyújtanak akár hetekig a kullancsok, bolhák és egyéb élősködők ellen. A használat előtt mindenképpen fontos elolvasni a hozzá tartozó tájékoztatót a megfelelő használat érdekében.

Tabletta

Egyre népszerűbbek az ízesített rágótabletták is a kezelés terén, amelyek a szervezetbe kerülve akár három hónapon át hatékonyan pusztítja el a kedvencünkre pályázó kullancsokat és bolhákat. A testsúly alapján léteznek különböző kiszerelések, erre érdemes odafigyelni. A legtöbb ilyen készítmény nem okoz rezisztenciát, így hosszú távon is hatékonyan alkalmazhatók.

A fentiekből látható, hogy bár számos élősködő leselkedik a cicánkra, egyúttal rengeteg különböző élősködők elleni termék létezik ma már a megelőzéshez és a kezeléshez egyaránt. Így egy kis odafigyelés mellett megóvhatod a cicádat a vérszívók okozta kellemetlenségektől.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük