Macska etetése, táplálkozása


Ha egy macska egészségéről, boldogságáról és kiegyensúlyozott mindennapjairól van szó, akkor nem hanyagolhatjuk el az emésztőrendszere egészségére való összpontosítást, amely e szempontokból alapvető fontosságú.

Ugyanis az emésztőrendszer nemcsak az általános egészségükhöz nélkülözhetetlen tápanyagok megemésztését és felszívódását segíti elő, hanem mikroorganizmusok millióinak is otthont ad.

A megfelelően működő szervezet pedig támogatja a cica immunrendszerét, optimalizálja az emésztését, egészséges bőrt és fényes szőrzetet biztosít számára.

Lássuk, miről is van szó pontosan!

Mit érdemes tudni a macska emésztőrendszeréről?

A táplálkozás a cica számára nem kifejezetten az élvezetről szól, ugyanis az emésztőrendszerének megfelelő működése az állat jóléte szempontjából is lényeges.

Nem beszélve arról, hogy a macskáknak nagyon kevés, mindössze 475 ízlelőbimbója van, míg ez a szám az emberek esetében körülbelül 9000, de még a kutyáknál is 1700.

Ez azt jelenti, hogy a macskák érzik a keserű, a savanyú és a sós ízeket, azonban az édeset nem. Főleg az orrukon és a torok hátsó részén keresztül érzik az aromákat.

Visszatérve az egészségük támogatásához, alap információ a cicatartók számára, hogy a doromboló kedvencek a kutyákkal ellentétben az igazi húsevők közé tartoznak, ezt pedig fokozottan figyelembe kell venni a táplálásuk során.

Ez azt jelenti, hogy a macskáknak olyan bizonyos tápanyagokra van szükségük, amelyek kizárólag az állati szövetekben találhatók meg.

Ide sorolandók például a taurin aminosav és az arachidonsav zsírsav is. Ennek megfelelően mindenképpen olyan táplálékot kell kapniuk, amely támogatja a magasabb összfehérje-szükségletüket.

Az emésztőrendszerük kapcsán lényeges, hogy a macska bélhossza lényegesen rövidebb, mint a legtöbb kutyáé, hiszen alapvetően a testméretükben is különböznek. Fogazatukban is lényeges különbségek vannak, ugyanis míg a macskáknak mindössze 30 maradandó foga van, a kutyának 42.

Továbbá a puha talpú kedvenceknek nincsenek csiszoló őrlőfogaik, vagyis valódi ragadozóhoz méltó, húsevésre alkalmas állkapcsuk van.

A macskák kifejezetten válogatósak

Annak ellenére, hogy az emésztőrendszerük az alapanyagok tekintetében túl sok lehetőséget nem hagy a gazdik számára, a cicák kifejezetten válogatós állatok.

Ez azt jelenti, hogy az eléjük tett eledel ízére, illatára is érzékenyek, így ha ezek valamelyike valamilyen okból nem szimpatikus számukra, képesek érintetlenül hagyni a tálkájuk tartalmát.

Talán ezt a viselkedést nem kell bemutatnunk egy gazdinak sem, amikor a cica inkább éhenhalna, de hozzá se nyúl az előtte lévő eledelhez.

Akár napi hússzor is nekilátnak az evésnek

Ne lepődj meg, ha a cicád nem habzsolja be rögtön az elé tett ételt, sőt, az is lehet, hogy egy nap tízszer vagy hússzor is nekilát az étkezésnek. Tipikus cica szokás, hogy sokszor keveset esznek, vagyis ha ilyesmit tapasztalsz, egy percig sem kell aggódnod.

Miért eszik füvet a macska?

Bár fentebb szó volt arról, hogy a cicák kifejezetten húsevő állatok, olykor mégis láthatod őt füvet fogyasztani. Mivel a fűnek igen magas a rost- és vitamintartalma, ezzel pótolják az étrendjükből esetleg hiányzó tápanyagokat.

Annak is jele lehet a „legelés”, ha cica valami miatt nem érzi jól magát vagy éppen gyengélkedik. Ezen felül természetes hánytatóként is szolgálnak egyes növények, amelyre akkor lehet szüksége, ha megszabadulna a lenyelt káros anyagoktól vagy a gyomrába került szőrtől.

Mivel egy teljesen természetes folyamatról van szó, a benti cicák esetében is érdemes gondoskodni egy kis elérhető közelségbe tett macskamentáról vagy macskafűről, ellenkező esetben ugyanis szinte biztos, hogy valamelyik szobanövényt fogják majd megtámadni.

Ez viszont nagyon veszélyes lehet, mert számos olyan dísznövény van, amely a macskák számára mérgező anyagokat tartalmazhat, ugyanakkor van sok olyan növény is, amelyet kifejezetten ajánlott macskatartóknak ültetni.

Sok cica hajlamos keveset inni

A hidratáció nem a cicák erőssége, igen ritkán lehet őket inni látni. Éppen ezért érdemes nekik naponta egyszer nedves étellel is kedveskedni, hogy valamennyire pótolják a folyadékmennyiséget.

Azok a bizonyos szőrcsomók

A „szőrgolyó öklendezés” akkor jelentkezik, amikor a macska igyekszik megszabadulni a szőrcsomóktól, amelyek kialakultak a gyomrában. Mivel a macskák rendszeresen ápolják magukat, ez teljesen normális jelenség.

Sőt, ha ez nem történne meg, felhalmozódna a szőr a gyomrukban, amely akár bélelzáródáshoz is vezethet. A rostban gazdag étrend például megakadályozhatja a szőrgolyók kialakulását, és ösztönözheti a rendszeres székletürítést.

Hogyan támogasd a macska emésztőrendszerét?

A fentiekből is látható, hogy a cicád táplálkozási és emésztési szükségleteinek megértése kulcsfontosságú, így nem kérdés, hogy a megfelelő táplálék kiválasztása is az.

Az egyik legjobb tipp ezzel kapcsolatban, hogy mindig legyen az ételében olyan kiváló minőségű állati fehérje, mint a csirke, pulyka vagy lazac.

Mindenképpen ez tegye ki az étel nagy részét.

A többi alapanyag lehet például teljes kiőrlésű gabona (például rizs, zab vagy árpa), ugyanis ezek olyan szénhidrátok, amelyek kímélik a macska gyomrát és optimalizálják a tápanyagok felszívódását, ugyanakkor megadják nekik a vitalitásuk táplálásához szükséges energiát.

Ezen felül az élelmi rostok elősegítik az emésztőrendszer általános egészségét is. Egy prémium macskaeledel ezek közül minden fontos összetevőt tartalmaz, beleértve a megfelelő probiotikumokat is.

A zsírok kapcsán lényeges tudni, hogy ez bár egy igen értékes energiaforrás a macskák számára. a túl sok zsír egyes cicáknál elhízáshoz vezethet.

A paraziták jelenléte az emésztőrendszerben

A mikroszkopikus méretű paraziták megtelepedhetnek a macska beleiben, és súlyos hasmenést okozhatnak, ami kiszáradáshoz és súlycsökkenéshez vezethet, nem beszélve az egyéb kellemetlenségekről. Ha a legkisebb gyanúd is van arra, hogy a cicád a paraziták miatt szenved, mindenképpen fordulj vele mielőbb szakemberhez!

Jó alternatívát jelenthetnek a hipoallergén tápok

Létezik már számos olyan termékcsalád, amely kínálatában hipoallergén tápok is szerepelnek. Ezek az úgynevezett monoproteines – azaz egyfehérjés, és egy szénhidrátos – eledelek különböző húsfélékkel kombinálják.

Nem csak cicák, hanem kutyák számára is gyakorta szükség van hipoallergén, vagy orvosi gyógytápra. Az egyik ilyen közismert márka, az állatorvosi körökben már jól bevált Trovet család.

Sőt, ezáltal számos gyógytápot is előállítanak a gyártók, amelyek olyan problémákkal küzdő állatok számára ideálisak, mint például a májbetegség, veseproblémák vagy az ízületi betegségek.

Ezek az ételek jó minőségűek, közismertek, állatorvosok által is ajánlottak, ráadásul nem tartalmaznak semmilyen mesterséges ízfokozót, aromát vagy adalékanyagot. A gyártók pedig a válogatós cicákra is gondoltak, így nedves konzervek és száraz tápok között is válogathatsz.

Ezek mindegyike tartalmazza azokat az alapanyagokat, amelyek elengedhetetlenek kutyád egészséges, hosszú és boldog életéhez.

Nagyon lényeges, hogy ha tanácsra van szükséged a cicád számára legmegfelelőbb táplálékkal, speciális igényeivel vagy érzékenységével kapcsolatban, mindig érdemes megkérdezni erről az állatorvost.

Most, hogy minden alapvető és fontos tudnivalót elolvastál a cicád emésztőrendszeréről és szükségleteiről, már nem kell aggódnod amiatt, hogy megfelelően választasz-e számára eledelt.

Így bátran élvezhetitek a kiegyensúlyozott, egészséges, jókedvű, dorombolós mindennapokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük