Hogyan szoktasd le a macskát az asztalra ugrálásról?


A macskák intelligens, kíváncsi lények, akik szeretik a környezetük minden centiméterét alaposan megvizsgálni. Bizony, ezt azt jelenti, hogy körülnéznek a padlótól egészen a hűtőszekrény tetejéig, akár napjában többször is, ha úgy tartja kedvük.

Ha megosztod az otthonodat egy cicával, akkor valószínűleg töprengtél már azon, hogy miként tarthatnád távol legalább az asztaltól a kedvencedet.

Ha eleged van abból, hogy az egyik pillanatban még az alomban áll, a következőben pedig a tányérodat bámulja közvetlen közelről, akkor itt az ideje megoldani a helyzetet.

Lássuk, mit tehetnél azért, hogy ne az ebédlőasztalon töltse a cicád az idejét!

Miért szeretnek a macskák az asztalra ugrálni?

Kezdjük a téma megközelítését először a cica szemszögéből! A macskák természetes hegymászók. A szabadban a macskák fára másznak, hogy elkerüljék a ragadozókat, biztonságosan mozogjanak a környezetükön, és levadásszák a zsákmányt.

Még a házban tartott cicák is hajlamosak a magasban időt tölteni, különösen akkor, ha kisgyermek is van a családban vagy több állattal is osztozik az otthonán, akik érintéséről szeretne olykor megszabadulni a kedvenc és biztonságos helyet keres ehhez.

Ráadásul mivel az asztalon általában étel van, nem kérdés, hogy ez egy olyan terep, amelyhez érdemes közel maradnia, hátha még néhány finom falat is jut a számára.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy a macskád az asztalra ugorjon?

A legjobb módja annak, hogy a cicád ne ugorjon fel az asztalra, ha megpróbálod „elriasztani” őt ettől a tevékenységtől. Ennek többféle módja is van, lássuk ezek közül a legnépszerűbbeket!

Ne etesd!

Fontos, hogy semmiképpen ne etesd a kedvencedet az asztalon, mert ezzel arra ösztönzöd, hogy gyakran töltsön itt időt. A legjobb, ha vacsora időben ő egy külön helységben kap enni, így nem ingerlik az illatok, amelyek a magasból jönnek.

Emellett semmiképpen ne maradjon ételmaradék az asztalon még egy sietős reggeli után sem, mert ahogy kilépsz az ajtón, a cicád azonnal fel fog ugrani falatozni.

Biztosíts számára saját terepet!

Mindenképpen érdemes beruházni egy kaparófára is, amelyet a macska a magáénak érezhet és arra ösztönzi, hogy e bútordarab segítségével másszon a magasba. Így jó eséllyel nem az asztalt foglalja majd el, ha nyugalomra vágyik, hanem a saját kis helyét veszi majd birtokba.

Add a tudtára, hogy nem szabad!

Ha ennek ellenére mégis az asztalon találod a macskát, akkor egy határozott „nem” szó közlését követően vedd le őt onnan. Ám nagyon fontos, hogy ne próbáld meg lecsábítani például néhány finom falattal, mert legközelebb is erre pályázik majd. Ha ötször ugrik fel egymás után, ennyiszer tedd ugyanezt, határozottan, következetesen!

Ha semmi sem válik be, jöhet a fólia!

Amennyiben a fentiek betartása ellenére a cica mégis rendszeresen tölt időt az asztalon, akkor ideje kipróbálni egy másik trükköt. A felületek alufóliával való bevonása olyan elrettentő hatást kelt a cica számára, amely biztosan leszoktatja őt az asztalra ugrálásról. Ha ezeket a fóliacsíkokat az asztalok és munkalapok szélére ragasztod, gyorsan ugrásmentes zónává változtatja azokat.

Ugyanis ez az anyag csúszós felületet hoz létre, csökkentve az a tapadást, amelyre a macskának szüksége van a stabil mozgáshoz, ráadásul a hangja is idegesítő a számukra. Ám jó ha tudod, hogy kutatások szerint a macskáknak nagyjából 16 órás rövid távú memóriájuk van, így néhány napig vagy tovább is eltarthat, amíg megtanulja, hogy mi történik egy-egy ugrás alkalmával.

Ezt követően azonban eltávolíthatod az „eszközt” a felületekről.

Ami biztos, hogy bármelyik módszer is válik be, mindenképpen időt és türelmet igényel, hogy megtanítsd a macskádat arra, hogy ne ugorjon a pultra vagy az asztalra. Ám a fentiek betartása mellett hamar megtanulja majd a szabályokat és újra nyugodtan vacsorázhattok majd mindketten.


One thought on “Hogyan szoktasd le a macskát az asztalra ugrálásról?

  • 2022.11.29. at 13:38
    Permalink

    A Szilveszter nevű fiú cicám nálunk is szeret a konyhapulton pihenni, vagy két alkalommal levettem “nem szabad” jelszóval jeleztem neki , de továbbra is felugrik, most a légycsapót használom fenyitésre, nem kap ki csak rácsapok a pultra és gyorsan leugrik, ha meglátja a légycsapót már fel sem mer ugrani! Nekem úgy néz ki beválik!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük