szombat, április 13, 2024
MacskaegészségMacskatartás

Macska féregtelenítés tudnivalók


Sok esetben kevés hangsúly kerül erre a témára, ám a cicák esetén pontosan annyira lényeges a rendszeres féreghajtás, mint a kutyák körében. Ugyanis rájuk is megannyi veszély leselkedik e téren. Ezeknek a kártevőknek a megjelenése pedig bizony komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ennek kapcsán.

Miért fontos a macskák rendszeres féregtelenítése?

Kinti és benti cicák esetében egyaránt nagyon fontos a rendszeres féregtelenítés. Az udvaron is megforduló kedvencek ugyanis nagyon könnyen találkozhatnak olyan élősködőkkel, mint például a bolha, a kullancs, vagy akár a tetvek bizonyos fajtája. A bolha például a galandféreg gyakori terjesztője, így ha egy cica bolhás lesz, fokozottan ki van téve a férgesség veszélyének is.

Ám a benti cicák esetében is fennáll a veszély a fertőzöttségre. Bőven elég ehhez, ha hazaérkezve valaki a kinti cipőjét az előszobában hagyja. Ugyanis óhatatlan, hogy a rajta levő sáros maradványok fertőzés forrásai lehetnek a kíváncsi kedvencek számára.

Hogyan érdemes féregteleníteni a cicát?

Számos erre alkalmas készítmény létezik már, a legtöbbjük már 4-6 hetes cicák esetén is használható megfelelő adagolás mellett. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy mindig olvasd el a csomagoláson lévő információkat.

Mindez megelőzésre szolgál, a folyamatosan védelem kialakításához állatorvossal egyeztetve rendszerint három havonta kell megismételni a műveletet.

Mivel ezeknek a szőröstalpú kedvenceknek sokszor igen nehéz beadni a megfelelő féreghajtót, ma már számos ízesítésben léteznek ezek a gyógyhatású készítmények, érdemes erre is figyelni.

Más a helyzet azonban, ha már fertőzött cicáról van szó. Az eljárás ugyan hasonló, de szakember felügyelete mindenképpen szükséges hozzá és jellemzően két héten belül ajánlott újra elvégezni. Az ideális gyógyszer kiválasztásához fontos tudni azt is, milyen féreggel állunk szemben, hiszen bizonyos típusok csak a horogférgekre, míg mások csak a bélgilisztákra vagy éppen a galandférgekre hatnak.

Férges a macska tünetei

A fentieket olvasva teljesen joggal merül fel, hogy miképp ismerhetjük fel az élősködő jelenlétét, a válasz viszont nem annyira egyértelmű. A gazdinak ugyanis szemfülesnek kell lennie a tünetek tekintetében.

Amennyiben fiatal cicáról van szó, jellemző a növekedés visszamaradása, míg az idősebbeknél is tipikus tünet lehet a szőrzet megváltozása. Amennyiben pedig a kedvenc ürülékében vagy hányásában találhatók meg a férgek, egyértelmű, hogy mielőbbi kezelés szükséges.

Ha a legkisebb gyanúd is van a férgességre, akkor az ürülékét gyűjtsd be egy zacskóba – természetesen szigorúan kesztyűt viselve és fertőtlenítő szerek használata mellett – és mielőbb juttasd el tesztelésre az állatorvosnak. Ő megállapítja ezek alapján, hogy pontosan mi is okozza a tüneteket.

Kölyökmacskák esetében különösen lényeges az odafigyelés!

A legtöbb készítmény újszülött cicáknak nem adható, ám ennek ellenére a kiscicákat speciális készítmények segítségével 3 hetes korban kell először féregteleníteni. Ezt pedig kéthetente kell megismételni három-négy alkalommal.

Fontos azonban az anya cicára is gondolni e téren, ugyanis ha ő férges, akkor az anyatejen keresztül a kicsik folyamatosan fertőződhetnek újra és újra.

Milyen férgek lehetnek veszélyesek a macskákra?

Számos olyan féreg van, amelyek megfertőzhetik a cicát és más-más tüneteket okozhatnak, nézzük sorban a legismertebb, legfontosabb fajokat!

Galandférgek

Amennyiben enyhe galandféreg fertőzésről van szó, annak nincsenek tipikus tünetei, ám súlyosabb esetben a jelenlétük szőrproblémákat, étvágytalanságot vagy akár hasmenést is okozhat. A galandféreg vége gyakran szemmel látható a macska végbélnyílásánál, amely extrém esetben akár a beleket is elzárhatja. Éppen ezért fontos mielőbb szakemberhez fordulni.

Horogférgek

A horogférgek igen alattomosak, ugyanis kisebb fertőzöttség esetén a macska nem mutatja megbetegedés jeleit, viszont ha súlyosra fordul, bizony komoly betegségek is kialakulhatnak, ugyanis a horogférgek mélyen a bélnyálkahártyába ágyazódnak, a táplálékuk pedig az állat vére.

Tipikus jele a fertőzöttségnek a sötét vagy véres vizelet. Ilyenkor mielőbb orvoshoz kell fordulni az állattal, ám fontos az óvatosság, ugyanis akár az emberre is veszélyes lehet mindez.

Orsóférgek

Az orsóférgek jelenlétének tünete rendszerint a hányás, hasmenés, éppen ezért könnyen felismerhetők. Kinézetre olyanok, mint a spagetti. Érdemes mielőbb cselekedni ilyenkor, ugyanis kivételes esetekben akár az embert is megfertőzhetik. A macskák jellemzően három módon kaphatják el – a kiscica az anyatejen keresztül, a megfogott és elfogyasztott rágcsálókkal együtt, vagy pedig a fertőzött macskák ürülékén át (homokozóból pl.), ha megeszi egy másik macska.

Szívférgek

Az akár 20-30 centiméter hosszú szívférgek a tüdőbe és a szív artériáiba fészkelik be magukat, így pedig nagyon súlyos, akár az állat életébe kerülő következményeket is okozhatnak. Szinte kivétel nélkül hányással jöhetnek felszínre, de tipikus tünet ha rosszkedvű az állat vagy nehezen lélegzik. A fertőzés forrásai a szúnyogok, így ellenük is érdemes védekezni a megfelelő készítményekkel.

Tüdőféreg

Az egyik legádázabb parazita, amely a tüdőt támadja meg. A légutakon keresztül jutnak be az állat testébe. A fertőzöttség jele lehet a köhögés, ahonnan a szájüregbe jutva a gyomorba kerülnek. Ha nem kap időben megfelelő kezelést az állat, akár halálos is lehet. Vagyis az első tünetek esetén mielőbb fontos orvoshoz fordulni, hogy a megfelelő készítménnyel kezelhesd a kedvencedet.

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Mindenképpen a megelőzés a legjobb megoldás, amelynek az egyik kulcsa a már fentebb említett rendszeres féreghajtás. Érdemes emellett arra is figyelni, hogy csak jó minőségű eledelt kapjon az állat, a nyers vagy nem teljesen átfőtt hús nagyon veszélyes lehet.

Emellett kinti cicák esetében pedig mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy idegen állatokkal vagy azok ürülékével ne találkozhasson, de az elpusztult madár vagy rágcsáló tetemeket is szükséges mielőbb eltávolítani a közelből.

Szintén fontos, hogy rendszeresen kivizsgáltasd a macska ürülékét az állatorvossal, a legkisebb tünetek esetén pedig célzottan keresse fel a szakembert.

Lényeges mindezeken felül a cicák megfelelő immunrendszerének fenntartása is, amelyet gazdiként számos készítménnyel támogathatsz.

A fentiekből látható, hogy egy igen súlyos következményekkel járó, ám odafigyeléssel könnyen megelőzhető problémáról van szó, amely kiemelt figyelmet kíván a gazditól. Így nyugodtak lehetnek a hétköznapjaitok akkor is, ha egy igazi kis kalandor a cicád, aki előszeretettel bóklászik a szabadban is szerez magának újabb és újabb élményeket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük