Macska szőrápolás tudnivalók


A cicák bizony híresek arról, hogy igen tiszta állatok, hiszen még azok fejében is él a kép a mosakodó macskákról, akik nem erősítik a gazdik táborát. Ám nem elég az, ha a kedvenced rendben tartja a bundáját, neked is felelősséged van abban, hogy a szőre mindig csillogó, puha és egészséges legyen.

Ez pedig nem merül ki annyiban, hogy néha megfésülöd. Lássuk, miről is van szó!

A macska szőre

Mindenekelőtt érdemes többet megtudni a macska szőréről, ugyanis ez szinte minden fajta esetében eltérő, nincs ugyanis két teljesen egyforma szerkezetű bunda. Ám fedőszőr, amely a színt, a mintát és a hosszúságot adja, valamint az aljszőrzet, amelyben az apró, finom szálak egyfajta védőréteget képeznek a cicán, minden egyednél adottak.

Macskaszőr eltávolítása

Ráadásul igen sűrű bundáról beszélünk, ugyanis átlagosan körülbelül 25 000 szőrszál jut egy négyzetcentiméterre. Ez a szám emberek és kutyák esetében is csupán töredéke mindennek. Nem meglepő hát, hogy speciális ápolásra szorul ez a királyi szőr.

Macskaszőr közelről
Macskaszőr közelről

A vedlés évente kétszer esedések

A cicák életének része a vedlés is, amely a tavaszi és őszi időszakban egyaránt előfordulhat. Ilyenkor különösen sok szőrt hullajtanak el a macskák, hiszen „lecserélik” a bundájukat és felkészülnek a következő évszakokban várható időjárásra.

Ilyenkor jó felkészülni arra, hogy jellemzően gyakrabban kerül majd elő a porszívó és a szöszhenger is benti cicák esetén.

Szükséges fésülni a macskát?

Gyakran keringő tévhit az, hogy a macskákat nem szabad túl gyakran fésülni, ez azonban nem így van, sőt, számos jótékony hatása van, ha időről időre átkeféled a szőrét. Nem csak csillogó lesz a szőre, de fokozhatod a vérkeringését is, sőt, az ilyenkor kifésült szálak nem okoznak több bosszúságot a kanapén vagy a szőnyegen sem.

Ám persze ezzel nem minden cica ért egyet, van olyan kedvenc, amelyik hallani sem akar a fésülgetésről, ennek pedig hangot is adnak harapás vagy karmolás útján. Ilyenkor nem érdemes feladni, újra és újra érdemes próbálkozni, hogy megbarátkozzon a szőrkefével és később engedje azt is, hogy hozzáérj vele.

Ez akár hetekbe is telhet. Fontos, hogy soha nem erőltesd rá a dolgot, ha nincs kedve hozzá, hagyd elmenni! Visszafelé viszont soha ne keféld vagy simogasd a szőrét, mert azzal egy életre magadra haragíthatod a négylábút.

Ha minden próbálkozás és jutalomfalat ellenére sem hajlandó fésülködni, érdemes más típusú kefét is kipróbálni.

A hosszú szőrű cicák gazdáinak egy fokkal nehezebb a feladata, az ő szőrüket ugyanis akár napi kétszer is át kell fésülni, a gubancokat ki kell benne bontani. Ha kell, hintőporral is rá lehet segíteni makacsabb csomók esetén, de ha végképp nem sikerül vele boldogulni, bizony elő kell venni az ollót is ki kell vágni a kérdéses részt.

Ellenkező esetben könnyen filces részek alakulhatnak ki, aminek eltávolításához egy ponton túl már állatorvos segítségét kell kérni.

A kandúr cicák gazdijainak a farok részre is érdemes figyelmet fordítani, ugyanis a farok tövénél levő zsírmirigyek elsárgíthatják a szőrt, ami nem csupán nem esztétikus, de bőrgyulladást is okozhat. Így naponta érdemes ezt a részt hintőporozni és fésülni, adott esetben mosni is.

Kell a macskát fürdetni?

A másik nagyon gyakran feltett kérdés, hogy vajon szüksége van-e a cicának arra, hogy fürödjön. Valójában nagyon ritkán, szélsőséges esetekben kell erre sort keríteni, ugyanis a cicák bundájának és bőrének nem tesz jót a gyakori fürdetés.

Ha nagyon koszos lesz valahol, esetleg valamilyen sérülés miatt nem tud mosakodni, akkor be lehet iktatni egy-egy ilyen alkalmat. Ilyenkor mindenképpen langyos vízzel és macskasamponnal érdemes dolgozni.

A lakásban pedig legyen meleg, mert a puha talpú kis kedvencek nagyon könnyen megfázhatnak. Mivel sok macska ki nem állhatja a vizet, érdemes felkészülni arra, hogy várhatóan ellenkezni fog majd.

Miért fontos a szőrápolás?

A cica szőrének rendben tartása nem csupán esztétikai szempontból fontos és nem is csak a házban található macskaszőr csökkentése a célja. Ugyanis amikor a cicák mosakodnak, mindig nagyon sok szőrt lenyelnek, ami nagyon könnyen szőrlabdákká alakul a gyomorban.

Macska tisztogatja a mancsát
Macska tisztogatja a mancsát

Ez pedig csak úgy tud távozni a szervezetből, ha felöklendezi, ami nem túl kellemes élmény számára. Ám ha rendszeresen kifésülöd a szőrét, kevesebb szál jut a gyomrába egy-egy tisztálkodás során.

A szép szőr alapja a megfelelő étrend is

A kefélés és ápolás mellett a szép szőr az étrendtől is függ, ugyanis a kiegyensúlyozott táplálkozás a cicák bundáján is meglátszik. A fehérjében gazdag eledel a kulcs, de kedveskedhetsz neki emellett akár lazacolajjal vagy aloe verával is, amely különösen csillogóvá teszi a szőrét.

Az élősködők ellen is ajánlott védekezni!

A szőrápolás kapcsán fontos beszélni a különböző élősködők távoltartásáról is, hiszen nagyon meg tudják keseríteni a bolhák, tetvek és egyéb kártevők a cica és a gazdi életét is ott, ahol egyszer megjelennek.

A bolhák

A bolha ellen többféle termék is rendelkezésre áll macskák számára. A fürdetők esetén nagyon fontos, hogy alaposan mossuk ki a szőréből a szert és ha lehet, utána használjunk speciális cseppeket is a teljes hatás elérése érdekében Léteznek ezen felül bolhanyakörvek is, ám ezzel kapcsolatban létezik néhány fontos szabály.

Például az, hogy két hónaposnál fiatalabb cica nem viselheti, valamint az is, hogy két-három napig szellőztetni kell a nyakörvet, mielőtt a cica nyakába tennénk. E téren arra kell figyelni, hogy ujjnyi hely legyen a nyaka és a bolhariasztó termék között.

Ha bármilyen bőrirritáció jelentkezik, azonnal vedd le a nyakörvet és menj a cicáddal orvoshoz!

A tetvek

Ritkán, de megjelenhetnek a cica szőrében tetvek is, amelyek annyira aprók, hogy sokszor szinte lehetetlen észrevenni őket. Képesek akár az egész életüket leélni a cica bundájában, ahol a vérét szívják, bőrdarabokkal táplálkoznak és akár utódokat is létrehoznak.

Fő tünete a jelenlétüknek az állandó vakarózás. Eltávolításukhoz érdemes speciális fürdető szert vásárolni.

A fülatka

Ha vöröses váladékot látsz a cicád fülében, szinte biztos, hogy a fülatka okozza a kellemetlenséget. Tipikus tünet továbbá a fejrázás és a vakarózás is. Ilyenkor először a váladékot kell eltávolítani, majd speciális aktairtóval kell kezelni.

A kullancs

A kullancs a bőr alá fúródik, amit a sűrű szőr között nehéz észrevenni, főleg akkor látható, amikor az adott helyről kihullik a szőr. Ilyenkor mindenképpen érdemes mielőbb állatorvoshoz vinni a cicát, akinek az utasításait be kell tartani.

A fentiekből látható, hogy bár egy nagyon tiszta és önmagát számos szempontból ellátó állatról van szó, az alapvető tisztálkodási folyamatokban érdemes részt venni a gazdinak is. Emellett pedig nem kérdés, hogy a kiegyensúlyozott étrendre is figyelmet kell fordítani.

Így nem csak egészséges és hosszú életű lesz a kedvenced, de a szőre is puha, bársonyos és csillogó lesz majd.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük