Kell-e fürdetni a macskát?


Ha van valami, amit a legtöbb macska nem kedvel, akkor az bizony a fürdés – ahogy erről tavalyi cikkünkben is írtunk. A jó hír számukra az, hogy erre jellemzően nincs is szükségük, ám olykor mégis történhetnek olyan események, amikor óhatatlan, hogy vízbe kell tenni a kedvencünket.

De mégis mikor érkezik el ez a pont és mire érdemes odafigyelni a fürdetés kapcsán? Összegyűjtöttük minden fontos tudnivalót ezzel kapcsolatban.

Öntisztuló bunda

A cicák rendszerint nagyon rendszerető és tiszta állatok, bundájuk ápolása pedig igen komoly feladatot jelent számukra, hiszen a mindennapjaik részét képezi annak nyalogatása és ápolása. Sőt, mindez olyannyira igaz, hogy az egy alomból származó testvérek felcseperedve is sokszor rendbe teszik a másik szőrét, ha arra van szükség.

Ezen alternatív öntisztító mechanizmus mellett pedig jellemzően nincs szükség arra, hogy még mi magunk is megfürdessük az állatot.

Akkor mégis mikor indokolt a fürdetés?

A kérdés jogos, hiszen öntisztító bunda mellett miért lenne szükség arra, hogy vízbe tegyük az állatot amit egyébként is utál? Bár alapvetően nem kell erre sort keríteni, mégis előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor fontos a fürdetés.

A kíváncsiság ára

Az egyik ilyen, ha a kíváncsi felfedező galibába keveredik és valamilyen nehezen eltávolítható anyag kerül a bundájára, mint például az olaj vagy a festék. Ilyenkor jellemzően csak a meleg, szappanos víz lehet a megoldás, ugyanis ehhez vegyszerek használata tilos.

A bolhák elleni kezelés része

A másik sarkalatos kérdés e téren a bolhák megjelenése. Ha valahogy megjelennek ezek az élősködők a kedvencünk bundájában vagy éppen egy új jövevény hemzseg az apró vérszívóktól, akkor komplett kezelésre van szükség, amelynek részét képezheti a fürdetés is.

Bár a vízzel és speciális szerek segítségével eltávolítható a bolhák nagy része, ugyanakkor nem jelent mindez hosszabb távra biztonságot. Éppen ezért a megelőzésre is komoly hangsúlyt kell fektetni.

Utóbbival kapcsolatban érdemes az állatorvos tanácsát kikérni. Ez már csak azért is nagyon lényeges, mert a bolhák jellemzően nem az állat testén élnek, oda csak vérszívás céljából járnak.

Élőhelyük viszont a cica közvetlen környezete, vagyis a mi otthonunk vagy udvarunk. Vagyis nem kérdés, hogy mielőbb meg kell tőlük szabadulni.

Ha gyulladás vagy seb van a bőrön

Szintén ajánlott a fürdetés akkor, ha a cica bőrén betegségre utaló gyulladást, esetleg sebeket fedezünk fel. Ám ilyen esetben a mosdatás előtt mindenképpen konzultálni kell egy állatorvossal, nehogy még nagyobb kárt tegyünk a felületben.

Hogyan tehető kellemesebb élménnyé számára a fürdés?

Ne legyünk túlzottan optimisták, a legtöbb macska soha nem fogja igazán szeretni a fürdést. Léteznek viszont olyan praktikák, amelyek segítségével sokkal kellemesebbé tehető számára az élmény és nem kell lesokkolni már az első néhány másodpercben az állatot.

Ez neki is jó, de a gazdi szempontjából sem utolsó szempont, aki így megúszhat egy komolyabb karmokkal végzett támadást és egy kiadós fürdőszoba takarítást egyaránt.

Megfelelő szoktatás

Ha a cica már kis korától kezdve hozzá van szoktatva a fürdéshez, jó eséllyel elviseli majd nagyobb korában is ezt a procedúrát, ha szükség lesz rá. Idősebb macskák esetében viszont nem sok esély van a nyugodt „pancsolásra”.

Komfortos körülmények

Emellett fontos, hogy mindig a cica számára komfortos körülményeket teremtsünk, vagyis például ne legyen túl forró vagy hideg a víz, hiszen ezeknek az állatoknak a bőre kifejezetten érzékeny. Érdemes emellett vízbe tett játékokkal terelni a figyelmét. Szintén nagyban hozzájárulhat a macska fürdés közbeni biztonságérzetéhez az, ha nem csúszós a felület, amelyre ráállítjuk. Vagyis ha a helyszínül a mosdókagylót vagy a kádat választottad, mindenképpen ajánlott bele tenni valamilyen csúszásgátlót, hogy stabilan megállhasson az állat.

Lassan, de biztosan

Fontos, hogy ne egyetlen mozdulattal landoljon a vízben a cica, mindenképpen legyen meg a fokozatosság! Először érdemes csak a mancsait bevizezni, majd bele állítani a csupán néhány centiméteres vízbe, majd lassan öntögetni. Hiszen nem az a cél, hogy minél előbb túl legyünk a folyamaton, hanem sokkal inkább az, hogy ne kapjon a cica miatta sokkot.

Először érdemes csak mosdatókesztyű segítségével dörzsölgetni, majd később bevetni a sampont. Ha nagyon nem kedveli mindezt a macska, viszont te szeretnéd vele valamennyire megszerettetni a helyzetet, érdemes akár több napon keresztül próbálkozni vele és mindig egy kicsit messzebb jutni egy lépéssel a cél felé.

Ha te ideges vagy, ő is az lesz

Alapvetően nem egy nyugodt tevékenység a cicák számára a fürdés, viszont ha úgy érzi, te is a plafonon vagy, akkor biztos lehetsz abban, hogy soha nem fog megnyugodni. Érdemes hozzá folyamatosan, halkan beszélni, így egy kicsit nagyobb biztonságban érzi majd magát a vízben is.

A cicára könnyen átragad a te idegességed

Mindenképpen szárítsd meg!

Nagyon fontos, hogy fürdés után mindenképpen szárítsd meg a cicádat, hiszen nagyon kellemetlen számára a vizes bunda és komoly stresszt is okozhat számára, ha így engeded útjára. Ha mást nem enged, alaposan törölgesd át egy puha törölközővel. Ám a legjobb, ha a hajszárító egy alacsony fokával engedi magát megszárítani.

A szőr nélküli cicák gyakrabban fürdenek

Fontos tudni, hogy szőrtelen, szfinx macskákat gyakrabban kell fürdetni szőrös társaiknál, ugyanis a bőrük jóval zsírosabb, ami miatt egyrészt hamar kellemetlen szagúvá válhat, másrészt pedig akár el is fertőződhet. Így heti egyszer számukra mindenképpen érdemes beiktatni a fürdés időt.

Vagyis a fürdés tulajdonképpen egy szükséges rossz a cicák számára, amely bár jellemzően nem tartozik a kedvenc tevékenységeik közé, ugyanakkor bizonyos esetekben akár az egészségük is múlhat rajta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük