Hipoallergén macskaeledel rovarfehérjékből!


A cicák etetése bizony sok odafigyelést igényel, hiszen tulajdonképpen egy kis ragadozó igényeit kell kielégíteni ilyenkor olyan módon, hogy közben kizárólag minőségi, adalékanyagoktól mentes eledel kerüljön a tányérjukba. Amennyiben pedig mindezek által még a bolygónkért is tehetsz egy kicsit, külön öröm.

Éppen érdemes megismerni azt a nemrég kifejlesztett, egészen különleges, hipoallergén macskaeledel típust, amely rovarfehérje alapú. Bár elsőre mindez megosztó lehet, rengeteg előnye van ennek mind a kedvenced egészsége, mind pedig a környezetvédelem szempontjából.

Mire van szüksége a cicák szervezetének?

Mindenekelőtt fontos tisztázni azt, hogy mire is van szüksége pontosan a macskák szervezetének. A húson felül jó minőségű zsírok, növényi olajok bevitelére van igénye ezeknek a kedvenceknek, valamint minimális sóra.

A zöldségekben, gyümölcsökben található vitaminokat az ő szervezetük nem tudja hasznosítani, de a gabonát sem igényli a szervezetük.

Hogy illeszthető be mindebbe a rovar alapú eledel?

A rovarfehérje a hús kiváló alternatívája, ugyanis egy elképesztően hasznos fehérjeforrásnak bizonyult a cicák és kutyák esetében egyaránt. Nagyon könnyen emészthetőek ezek a rovar alapú eledelek, valamint biztosítja a kedvenced számára az összes esszenciális aminosavat.

Mindezek által a rovarfehérje teljes értékű fehérjeszállítóvá válik, amely által az állat minden igénye maximálisan kielégíthető.

Milyen előnyei vannak a rovar alapú eledeleknek cicák esetében?

Az étel allergia és a vele járó kellemetlen tünetek egyre gyakoribbak a négylábú kedvenceknél. Ez hatással lehet az emésztésükre, a bőrükre és a szőrükre is. Ezeket az intoleranciákat pedig a legtöbb esetben az eledelben lévő állati fehérjék váltják ki, amely rendszerint nem a legmagasabb minőségűek.

Azonban a rovarfehérjék kitűnő megoldást kínálnak erre a problémára.

Ez a könnyen emészthető fehérjeforrás ugyanis gyakorlatilag allergiamentes. Mindezeken felül pedig tehermentesíti a veséket, amely által elkerülhető a veseelégtelenség kialakulása. Ráadásul ezeknek az eledeleknek a fogyasztása hozzájárulhat az anyagcsere élénkítéséhez, ez pedig tovább segíti a vesék maradéktalan működését.

Az egészséges húgyutak biztosításához is köze van a rovar alapú fehérjeforrások rendszeres fogyasztásának, ezek ugyanis igen alacsony pH-értékkel és adaptált ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Ennek köszönhetően pedig remekül ellensúlyozza a hólyagkövek kialakulását és az ezzel járó panaszokat is.

Hogyan járul hozzá mindez a környezetvédelemhez?

Számos szó esett eddig arról, miért is olyan jó választás a cicák szempontjából a rovar alapú, hipoallergén eledelek. Azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy milyen nagy mértékben hozzájárul mindez a környezetvédelemhez is.

Európai viszonylatot tekintve az emberek ökológiai lábnyomának nagy részét az állati termékek fogyasztása teszi ki. Ugyanis az állattenyésztés nagy mértékben felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért.

Globális szinten ez a mérték 14,5%, ami igen komoly arány, szinte megegyezik a közlekedési szektor kibocsátásával. A legnagyobb mértékben egyébként a kérődzők emésztése során felszabaduló metán a felelős.

Nem beszélve arról, hogy a húsfeldolgozás során nagyon nagy mennyiségű víz kerül felhasználásra, amely által sok helyen szennyeződik a talajvíz és maga a talaj is.

A fentebb említett állateledelekhez azonban a legtöbb esetben a fekete katonalégy lárváit használják fel. Ezek a rovarok nagyon kevés vizet és helyet igényelnek és nem termelnek metánt sem, szemben például a szarvasmarhákkal.

Vagyis ezeknek a speciális eledeleknek köszönhetően nem csupán számos betegségtől és allergiától óvhatod meg a kedvencedet, de minőségi finomságokkal is kedveskedhetsz a számára. Ráadásul mindezek által segíthetsz enyhíteni a környezet terhelését, sőt, még a cicád ökológiai lábnyomát is kisebbé teheted. Ennek köszönhetően pedig a bolygónk is fellélegezhet egy pillanatra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük