A legjobb macska szökésgátló megoldások


Az nem kérdés, hogy egy cica remekül érzi magát a kertben és rengeteg izgalmas, felfedezni való dolog vár itt a kis négylábúakra. Azonban sok gazdi számára okoz gondot az, hogy a legtöbb macska gond nélkül jut ki az udvarról az utcára és úgy tűnik, nincs olyan dolog, ami megállíthatná.

Ebben a bejegyzésben ezúttal szökésgátlókkal kapcsolatos eszközöket és tippeket gyűjtöttünk össze.

Drótkerítésen mászik át a cica

Miért fontos, hogy a cica kerítésen belül maradjon?

Egy cicát számos baj érhet akkor, ha a kerítések kívül kerül. Egyrészt messzire elcsatangolhat és van esély rá, hogy nem talál haza. Ám arra is van esély, hogy elüti egy autó, megsérül, esetleg ha szelíd, valaki akár be is fogadhatja magához. Nem beszélve arról, hogy a „külvilág” számos betegség és fertőzés forrása lehet, amelyektől szintén jó távol tartani a kedvencünket.

Vagyis az nem kérdés, hogy a cicának a kerítésen belül van a helye. Azonban egy ilyen ügyes, talpraesett akrobata mellett bizony nem egyszerű ezt megoldani a gyakorlatban.

Egy átjárhatatlan kerítés

Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, a kerítésünket macskabiztossá kell tenni. Ehhez nagyon fontos például, hogy az állat feje ne férjen át se alatta, de ugyanakkor elég magas legyen ahhoz, hogy ne tudja átugrani. Ehhez lényeges például az is, hogy ne legyen olyan fa a közelben, amiről átugorva máris kinn terem egy magas kerítésen keresztül is az utcán.

Érdemes emellett valamilyen szökésgátló eszközt is a tetejére szerelni, mint például forgó rudakat vagy befelé hajló hálót. Ezt azonban a tér adottságaiból adódóan sok esetben lehetetlen megvalósítani, hiszen sok esetben mindehhez még a szomszédokkal is egyeztetni kellene, ami még nehezebbé teszi mindezt. Ilyenkor jön jól egy úgynevezett macskabiztos kerítés.

Macskabiztos kerítés

A macskabiztos kerítés egy elképesztően innovatív megoldást. Lényege, hogy van ez központ egység, amely rádióhullámot ad le a hozzácsatlakoztatott vezetékre. Ezzel körbehatároljuk a cicánk által bejárható kertrészt. Ehhez tartozik egy elektromos macskanyakörv egység amely nagyon strapabíró és teljesen vízálló. A rádióhullámokat leadó központi egységen be kell állítani a megfelelő nagyságú mezőt.

Elektromos macska nyakörv
Elektromos macska nyakörv

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha a cica belép ebbe a mezóbe, először egy figyelmeztető sípszót hall. Ezt követően pedig egy korrekciót, impulzust kap. Vagyis tudni fogja, hogy nem a megfelelő helyen jár, vagyis vissza kell mennie a számára biztonságot jelentő zónába.

Ez a módszer bármilyen fajta cicára alkalmazható. A legideálisabb, ha a cica legalább négy hónapos vagy annál idősebb a tanítás megkezdésekor. Ugyanis így már nagyon hamar megtanulják összekötni a sípszót az őt érő kellemetlenséggel és elkezdik tudatosan kerülni az ezzel összefüggésbe hozható területeket. Vagyis ez a rendszer folyamatosan szemmel tartja a cicát és a biztonságos helyre tereli. Így akkor is nyugodtak lehetünk a kedvencünk felől, ha éppen nem vagyunk otthon.

A különböző veszélyes helyek is körbekeríthetők vele

Ha van olyan hely a kertben, ahova nem érdemes elcsatangolnia a cicának, e szökésgátló macskakerítés segítségével ezek is elkeríthetők. Így nem tud majd adott esetben a halastó vagy a kerti tó közvetlen közelébe menni, de akár mérgező növényektől is távol tarthatók a kíváncsi macskák. Ám nagyon fontos, hogy a körbekerített részen is meg kell szabadulni a veszélyforrásoktól, ehhez pedig alaposan fel kell mérni a terepet.

A legjobb megoldás erre, ha úgy tekintünk a cicára, mint egy totyogó gyermekre, aki akár két méter magasra tud ugrani. Ha ilyen szemmel végigpásztázzuk a kertet, biztosan sikerül minden nem odavaló dologtól megszabadulni.

Mindezek által egy teljesen biztonságos terepet jelölhetünk ki számára, ahol bátran játszhat, napozhat vagy éppen kalandozhat. Nem kell a négy fal között lennie mindig, amikor nem tudjuk rajta tartani a szemünket, élvezheti a természet adta csodákat és izgalmakat. Ez pedig a cicának és a gazdinak egyaránt jó.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük