Tényleg megérzi a macska a halált?


Nem kevés hír látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a macskáknak különböző földöntúli képességeik vannak. Ezek közül nagyon gyakori, hogy úgy vélik, képesek megérezni a halált.

Vajon valóban így van? Hihetünk ezeknek a történeteknek? Ezeknek járunk most utána.

Mindez igen régre nyúlik vissza, hiszen már az egyiptomiak is szentként tisztelték a macskákat, sőt, a túlvilág őrzőit látták bennük. Sőt, számos ősi vallás szerint a macskák tulajdonképpen felemelkedett lelkek, akik az emberek társai vagy vezetői.

Ezzel együtt pedig fontos dolgok tudói, akik azért hallgatnak, hogy ne befolyásolják pártfogoltjaikat, mégis velük legyenek, a közvetlen közelükben. Sőt, az 1400-as években egyenesen boszorkányoknak tartották őket és sokszor a halállal azonosították ezeket az állatokat. De mindezek ellenére vajon képesek megérezi, ha valaki számára eljött a vég?

Oscar híres cica lett a témával kapcsolatban

Számos híres, mára már legendának számító történet kering a köztudatban a mai napig a macskák e különleges képességével kapcsolatban. Néhány évvel ezelőtt lett például híres egy amerikai Oscar nevű macska, akiről Dr David Dosa gerontológus írt. A kétéves cica különleges képessége az volt, hogy meglepő pontossággal tudta „megjósolni” egy adott kórház betegeiről, hogy melyikük fog hamarosan elhunyni.

Hogy miként jelezte mindezt? Amikor Oscar körbesétált a kórteremben és odatelepedett egy-egy beteg mellé, már sejthető volt, hogy hamarosan jobblétre szenderül majd. Eddig összesen 50 páciens esetében bizonyult igaznak a választása, ami elég megdöbbentő adat. David úgy számol be róla, hogy gyakorlatilag kiszimatolta a betegséget.

Kutatások is bizonyítják

Természetesen számos kutatás és publikáció is jelent már meg a témával kapcsolatban, amelyek mindegyike más-más perspektívából vizsgálja ezeket a történeteket.

Bonnie Beaver, a texasi A&M Egyetem állatorvosi karának professzora például úgy véli, többféle magyarázat is állhat ezek hátterében. Egy népszerű állítás szerint a házi kedvencek egyszerűen megérzik az emberek testbeszédében bekövetkező változásokat.

Ezzel pedig párhuzamot lehet vonni Oscar története között, aki valószínűleg nyugodt helyet keresett a pihenéshez, ezért választotta azokat a betegeket, akik jellemzően keveset mozogtak, nyugodt állapotban feküdtek. Bizonyos nézetek szerint érzékelik a fizikai és lelki állapotváltozásunkat is, ezzel együtt pedig a halál közeledtével közelgő gyengeséget is. Egy másik elképzelés, hogy mivel az állatok érzékszervei jóval kifinomultabbak az emberekénél, olyan szagokat is megérezhetnek, amik az emberek nem.

Ezzel kapcsolatban nemrég áttörést értek el a kutatók, ugyanis több ízben is bizonyították azt, hogy a halálnak „van szaga”. Az elmúlást ugyanis olyan biokémiai folyamatok jelzik előre, mely az orrunkon eljutva az agyba tudatosítja a halál folyamatát. Hiszen test már jóval a halál előtti időszakban elindít egy vészleállási folyamatot, amelyet érzékelhetnek az olyan kifinomult érzékszervekkel rendelkező állatok, mint a cicák.

A saját halálukat is megérezhetik

Sokan úgy vélik, hogy a cicák és a kutyák azért vonulnak el haláluk előtt, mert megérzik, hogy közeleg a vég és szeretnék magányosan kilehelni a lelküket. Egyesen szerint ez is azt jelzi, hogy ezek az állatok képesek megjósolni, mikor üt az utolsó óra, legyen szó saját magukról vagy a közelükben levő emberekről.

A fentieket látva nem kérdés, hogy rengeteg a kérdőjel a témával kapcsolatban. Ennek ellenére bár nincs bizonyíték arra, hogy valóban és egyértelműen meg tudják érezni a macskák a halált, azonban nem kérdés, hogy lehet igazság a számos történetben, amely a köztudatban kering. A kutatók pedig folyamatosan dolgoznak ennek kiderítésén.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük