A macska öregedés jelei


Bár sok cica örök fiatalnak tűnhet, ám egy idő után sajnos felettük is eljár az idő. Felelős gazdiként pedig nem kérdés, hogy tisztában kell lennünk azzal, hány éves korától mire kell odafigyelni vele kapcsolatban. Hiszen ezzel nagymértékben növelhetjük annak esélyét, hogy hosszú és boldog élete legyen kedvenc kis szőrgombócunknak. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a témával kapcsolatban!

A macskának az élete minden szakaszában eltérő gondoskodásra van szüksége
Nagyon fontos tudni, hogy egy cica számára rendkívül fontos a tudatos gondoskodás. Különösen igaz ez akkor, ha idősödni kezd a kedvencünk. Ilyenkor ugyanis nem csak a különböző tünetekre fontos odafigyelni, de a különböző igényekre is, legyen az mozgással, tisztálkodással vagy táplálkozással kapcsolatos.

Mikortól idős egy macska?

Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben is írtunk, nem könnyű párhuzamot vonni az emberi évek és a cica életkora között. Ráadásul csak úgy, mint nálunk, a macskák esetében is egyéni folyamat része az, hogy mikor kezdi el mutatni az öregedés jeleit. Általánosságban azt lehet mondani, hogy hét éves kor felett kell senior kategóriába sorolni a cicákat, ám jellemzően csak tíz-tizenkét éves kor felett mutatnak valóban fizikai tüneteket is ezzel kapcsolatban. Ekkor ugyanis a testükben lévő sejtek, valamint a szívük és az immunrendszerük működése is lelassul, amely által testi funkcióik is kevésbé lesznek hatékonyak.

Lássuk a pontos számokat!

Hozzávetőlegesen elmondható, hogy hét és tíz éves kor között a macska idősödő, míg tizenegy és tizennégy év között nagyon idős. Tizenöt évtől pedig már valódi matuzsálemnek számít.

Milyen jelei vannak a cica öregedésének?

Bár lehet sok esetben igen egyéni az, hogy miben mutatkoznak meg az öregedés jelei, van néhány olyan általános dolog, amelyekkel valószínűleg találkozni fogunk egy idő után.

Jellemzően a szaglásuk, ízlelésük és hallásuk pontossága romlik, mindez pedig hatással van az étvágyukra és a figyelmükre egyaránt.

Ha gond van az étvágyával, azt nem csak ez okozhatja, hiszen sok esetben a fogaikkal is akadhatnak gondok bizonyos kor felett. A fogak kopása, az ínybetegség vagy a fogvesztés mind előfordulhatnak. Azt azonban nem szabad megvárni, hogy mindez komoly súlycsökkenéshez vezessen, mielőbb érdemes felkeresni egy szakembert hosszú távú étvágytalanság esetén.

Emellett az ízületeik is kevésbé lesznek már rugalmasak, ez pedig mozgási nehézséget okozhat. A problémás mozgás pedig akadályozhatja a bundájuk megfelelő tisztán tartását is, ami hatással lehet a szőr minőségére is. Ezt pedig tetézi az, hogy az idős cicák esetén a faggyúmirigyeik is kevésbé működnek megfelelően egy idő után.

Mindezeken felül jellemzően az emésztésük is megváltozik, a zsírok és fehérjék feldolgozásának képessége csökkenő tendenciát mutat. Egy cica esetében nagyon fontos tudni, hogy ők jellemzően nem adnak hangot annak, ha fájdalmuk vagy problémájuk van, ellenben például kevesebbek esznek, többet alszanak vagy éppen változik a napirendjük.

Éppen ezért kell az ilyen apró jelekre is nagyon odafigyelni, hiszen kifejezetten árulkodóak lehetnek a kedvencünk aktuális állapotával kapcsolatban.

A tájékozódásukra is hatással van az öregedés

A kognitív képességek romlásával is jár az öregedés. Ennek az egyik első jele a dezorientáció, amely a megfigyelések a 12 évnél idősebb macskák csaknem felénél, 40 százalékánál megfigyelhető. Ennek jele lehet az esetleges zavarodottság vagy a tájékozódási képességek terén jelentkező problémák.

Ezek nagyban csökkenthetők azáltal, ha minél inkább tartjuk magunkat a cica fix napirendjéhez és minél kevesebb változást eszközölünk abban.

Például ne tegyük arrébb a tálját vagy az alomtálcáját a megszokott helyéről, de az étrendjén is érdemes minél kevesebbet variálni.

Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés

Pontosan a fentiek miatt nagyon fontos rendszeresen vinni a cicákat állatorvosoz, így ugyanis megelőzhető a komoly problémák kialakulása és biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb gondoskodást nyújtjuk az idősödő cica számára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük