Hogy rakd ki a mérget a rágcsálók ellen, hogy a cicádnak ne essen baja?


Egy kertes ház körül bizony óhatatlan, hogy megjelennek a rágcsálók, rengeteg kárt és bosszúságot okozva ezzel. Ilyenkor az ember minél előbb szeretne megoldást találni a helyzetre és a lehető leghatékonyabb módon megszabadulni a kártevőktől.

Ám ha lakik veled egy cica is, akkor állj meg egy pillanatra és légy elővigyázatos, hiszen akár a kedvencedet is bajba sodorhatod a rágcsálóirtás során.

Milyen csapdát alkalmazz és hogy helyezd el?

Ma már számtalan módszer létezik a patkányirtásra, lássuk ezek közül a legnépszerűbbeket!

A méreg

Nagyon sokat a mérget vetik be a patkány ellen, amely nagyon hatásos lehet, ám elképesztően nagy odafigyelésre van szükség a használata mellett. Ugyanis háziállatokra, kisgyermekekre és felnőttekre is veszélyt jelenthetnek ezek a szerek.

Éppen ezért nagyon lényeges, hogy minden esetben használjunk gumikesztyűt és zárt etető állomásokba kerüljön a méreg, így ugyanis csak a patkányok férhetnek hozzá és biztosan nem szóródik ki belőle az anyag.

Ráadásul mivel kulccsal látható, még az ügyeskedő gyermekek sem tudják kinyitni. Ez a szerkezet újra és újra felhasználható, vagyis biztonságos és hosszú távú befektetésnek minősül.

Különböző csapdák

Ha nem szeretnél mérgeket alkalmazni, akkor a legjobb, ha valamelyik patkányfogó csapba mellett teszed le a voksodat, amelyekből számtalan különböző fajta létezik.

Élvefogó patkánycsapda
Élvefogó patkánycsapda (Forrás)

Az élve fogó patkánycsapda például tulajdonképpen egy ketrec, amely két részből áll. A legbelső részbe kell elhelyezni a csalétket, ahova ha betér a patkány, bezáródik mögötte az ajtó.

Ráadásul mivel kívülről úgy tűnik, hogy az állat jól érzi odabenn magát, a társaik is hamar csatlakozni fognak. A rugós patkánycsapda mellett sem mehetünk el szó nélkül, ugyanis ez is egy igen népszerű módszer.

Szintén csalétek kihelyezésére van szükség és amikor az állat rálép az itt elhelyezett érzékelőre, lecsap akár egy nagy méretű egérfogó.

Mindkettő esetében fontos, hogy csak olyan helyre tedd ki őket, ahol a cica nem jár, így benne nem tehetnek kárt ezek a szerkezetek. Kamrába, garázsba vagy egyéb zárható helyekre érdemes kihelyezni.

Kutyával, vadászgörénnyel

Vadászgörény ha patkányt kell fogni
Vadászgörény, ha patkányt kell fogni

Egy bizonyos ponton érdemes lehet profi szakembert hívni a helyszínre, aki betanított vadászgörényekkel vagy kutyákkal lép fel a patkányok ellen. A bevetés alatt érdemes a cicát olyan helyen tartani, ahol nem tudja megzavarni az akciót és neki sem esik bántódása.

Patkány riasztó szerek

A láb alól eltevés mellett jó módszer lehet a patkányriasztó szerek használata is. Vannak tipikusan olyan szagok, amelyet a patkány nem kedvel, így hamar keresni fog más lakhelyet a saját és a családja számára is.

Ultrahangos patkányriasztó

Szintén jó megoldás lehet az ultrahangos patkányriasztó használata, amely az állatok számára kellemetlen frekvanciájú hangot bocsát ki. Bár kicsi rá az esély, de adott esetben a szerkezet által kibocsátott hang a cicák számára is zavaró lehet, így ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes mielőbb kiiktatni a rendszert és más módszer után nézni.

Mit csinálj az elejtett patkánnyal?

Mivel méreg kihelyezése esetén az elhullott rágcsálók zsákmánykényt való megszerzése is okozhat bajt egy cica szempontjából, a tetemektől érdemes minél előbb és minél higiénikusabb módon megszabadulni.

Mindenképpen gumikesztyűt szükséges viselni, amely segítségével az elhullott állatot zacskóba kell helyezni és azt alaposan bekötni, majd a hulladéktárolóba tenni.

A fentiekből jól látható, hogy ma már számos különböző módszer létezik a patkányirtásra, azonban ha egy vagy több cicával osztod meg az otthonodat, érdemes nagyon óvatosnak és körültekintőnek lenni annak érdekében, hogy a kis kedvencednek ne eshessen baja.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük