Macskaajtó kisokos


Cicával élni nagyszerű, ugyanakkor egy kijárós cica bizony okozhat időnként fejfáját a legtürelmesebb gazdinak is, ha hajnal 3-kor jut eszébe, hogy márpedig ő ki szeretne menni.

Ha nincs kedved kimászni minden áldott este a kényelmes ágyikódból, akkor a legpraktikusabb megoldást az egyszerűen felszerelhető macskaajtó fogja nyújtani.

A bejárati ajtóra felszerelve cicád szabadon járhat ki-be, anélkül, hogy neked kellene folyamatosan ugrásra készen várni, hogy őnagysága mikor óhajt szétnézni a kertben, vagy pedig ideges szülő módjára késő este fent maradni, hogy hazaért-e már.

Közel sem új találmányról van szó, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták vidéki környezetben ezeket az egyszerű eszközöket, ugyanis a macskák közismerten nincsenek jó barátságban a különböző rágcsálókkal, amelyek állandóan megdézsmálták a termést.

Az okos gazdák szabad bejárást biztosítottak a macskák számára, hogy ritkíthassák a kártevőket, ezt pedig legtöbbször egy macska méretű lyukkal, vagy esetenként egy csapóajtóval oldották meg. A cica utána tudott menni a patkánynak, ám a kutya már nem tudta megkergetni a macskát.

Macskaajtó fajták

Ahogy már az összes többi cica felszerelésnél megszokhattad, itt is megtalálhatóak az alap szintű, klasszikus eszközöktől kezdve egészen a szinte már űrtechnológiát idéző termékekig sok minden. Nézzük is meg röviden, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre.

1, Hagyományos, mechanikus cica ajtó

Ez egy egyszerű csapóajtót takar, ami különböző fém vagy műanyagokból készülhet. “Funkcionalitás” tekintetében meg kell elégedni azzal, hogy manuálisan nyitható-zárható, ezen kívül sok extrát nem tartogatnak.

Előnyük, hogy sokkal olcsóbbak és egyszerű szerkezetük miatt gyakorlatilag nem tudnak elromlani.

Hátránya viszont, hogy nyitott állapotban gyakorlatilag szabad utat biztosít mindenkinek, aki átfér rajta – idegen macskák, kis méretű kutyák, egyéb csúszó-mászók át tudják magukat furakodni rajta, főleg, hogy a szabadon hagyott macskaeledelt már messziről megérzi nagyon sok állat.

2, Elektromos macskaajtó

A második csoport sok néven fut, de a közös bennük az, hogy egy elektromágneses zárszerkezettel vannak felszerelve, amik megakadályozzák az ajtó kinyitását. A működési elvük egyszerű – a mágnes zárva tartja az ajtót, amit csak valamilyen jeladóval tud a macska feloldani.

Az olcsóbb változatok esetében ezt a jeladót a macska nyakörvére kell erősíteni, ami aztán oldja a zárat, ha bizonyos távolságon belül van az állat. Hátránya, hogy ha elhagyja véletlen a cica, akkor aztán se ki, se be!

Az ettől is komolyabb kütyük már a cicába ültetett mikrochipet érzékelik, a működési elvük viszont ugyanaz, mint az előzőnek. Ez sokkal megbízhatóbb, ugyanakkor vásárlás előtt ellenőrizd, hogy kompatibilis-e az ajtó a cicádban lévő chippel!

Ezek az elektromágneses ajtók már igazi okos macskaajtó módjára viselkednek!
A klasszikus 2 utas ajtókkal (zárt, nyitott) szemben ezek többsége már 4 utasnak nevezhető

  • zárt – nem is magyarázzuk
  • nyitott – talán ezt se kell
  • kifelé nyitott, befelé zárt, illetve
  • befelé nyitott, kifelé viszont zárt – estére ha be akarod zárni, akkor egy mozdulattal átállítod a funkciókat

Na de itt nem áll meg a történet. A még modernebb eszközök esetében van tengernyi lehetőséged.

Több cica esetében külön-külön beállítható, hogy melyik cica hova mehet, ez hasznos lehet például egy operáció utáni lábadozás után. Különböző telefonos appokkal akár távfelügyeletben is figyelheted cicád – ha napokra el kell menned, vagy egész nap munkában vagy, akkor is nyomon követheted, hogy mikor szokott ki-be járkálni, sőt, akár még arra is van mód, hogy a ház riasztójával, mozgásérzékelőjével összehangolhasd a cica chipjét. A fantáziád szabhat csak határt!

Milyen macskaajtót vegyek?

A bejárati ajtó esetében – ha ez belefér a büdzsébe – mindenképpen valamilyen modernebb elektromos változatot javasolnánk, ezzel megelőzheted, hogy illetéktelenek menjenek a lakásba.

Ha a házon belül is van olyan helyiség, ahova bejárhat a cica, ám időnként zárva kell tartani, akkor oda már elegendő lehet egy mechanikus darab is. Ilyen lehet az, amikor mondjuk a fürdőben, WC-ben van elhelyezve a macskatoalett és nem szeretnéd 0-24 tárva-nyitva tartani az ajtót, de nem is akarsz minden kisdolog miatt ugrani egyből.

FONTOS!

Mindenképp azt javasoljuk, hogy jól bevált, ismert gyártók termékeit válaszd, akikről feltételezhető, hogy minőségi anyagokból dolgoznak. Az eszköz egyik része a lakás felé néz, a másik viszont ki van téve az elemeknek – tűz rá a forró nap, éri a fagy, ha gyenge minőségű, akkor elrepedezhet, kiszívhatja a nap, hamar nagyon csúnya lehet.

Egy precízen méretre vágott darabot ha cserélni kell pár évvel később, akkor érhetnek kellemetlen meglepetések, így érdemes már elsőre jól választani.

Felmerülhet a kérdés, hogy az időjárást mennyire tudja kint tartani a lengőajtó? Mi a helyzet akkor, ha odakint fogcsikorgató hideg van? A legtöbb ilyen szerkezet szerencsére megfelelő hőszigeteléssel bír, azonban ez is legyen egy szempont a választásnál, ellenőrizd le, hogy rendelkezik-e szélfogó sörtékkel, amik megakadályozzák, hogy kiszökjön a meleg a házból!

Macskaajtó beépítés – hogyan?

Rendben, megvan a döntés, hogy milyen ajtó lesz, már csak azt kellene kitalálni, hogy rakod a helyére. A következőkre lesz szükség – fúró, fűrész, csavarhúzó, (vízmérték) és egy nagy levegő, hogy a bejárati ajtóra lyukat vágj. Minden termék mellé kapnod kell szerelési útmutató, valamennyi eltérés lehet egyes darabok között, de összességében semmi bonyolult nincs a felszerelésben.

Első lépésben mérd le cicád magasságát, ehhez kell igazítani az ajtó alját is, hogy kényelmesen tudja használni.

Ha megvan, hogy milyen magasra kerüljön, akkor a cicaajtóhoz kapott sablont fel kell ragasztanod és a megjelölt helyeken lyukat fúrni, illetve (dekopír)fűrésszel kivágni magának az ajtónak a helyét. Amennyiben chipes macskaajtó lesz, akkor még a felszerelése előtt tanítsd be az eszközt, hogy felismerje a cicád azonosító chipjét, utána jóval macerásabb lenne 🙂
Végezetül már csak az útmutatásokat követve össze kell csavaroznod az elemeket és kész is a nagy mű.

Amennyiben műanyag, vagy üveg ajtóba kell beszerelni, azt tanácsoljuk, hogy kérd szakember segítségét, ha nem vagy teljesen biztos magadban.

Kész, fel is van szerelve – hogyan tovább?

Az átlátszó, műanyagból készült ajtók esetében túl sok teendőd nincs, hisz a cica pontosan látja mi vár rá a túloldalon, így nagyon hamar rájön a működésére és bátran fogja használni.

Azoknál, ahol viszont nincs semmi ilyen támpont egy kis segítségre van szükség, hogy megmutasd neki miképp működik. Ennek is megvan a trükkje, semmi ördöngösség nincs benne.

Első körben a nyitott ajtónál mutasd meg neki, hogy ide-oda tud billegni a kis csapóajtó, lássa, hogy ha a mancsával elnyomja, akkor a másik oldalon lyukad ki. Utána ha kicsit lassabban érez rá, akkor szép fokozatosan egyre beljebb hajthatod az ajtót és végig mutogasd számára, hogy tud átmenni a másik oldalra.

Ha eközben még jutifalattal is díjazod, akkor roppant könnyen megtanulja majd a helyes használatot.

A mágneses ajtók esetében kicsit talán nehezebb lesz a történet, hisz nem feltétlen egyértelmű, hogy mikor szabad a pálya. Egyes termékeknél külön szín jelzi, hogy mikor van nyitva, így ez alapján meg fogja tanulni, de te is segíthetsz neki azzal, hogy ha kialakítasz egy napirendet, hogy tudja mikor lehet kimennie.