Macska kaparó


Azt talán senkinek se kell ismertetni, hogy a macskák kaparni szoktak. Így működnek, pont. Időnként talán úgy érezheted, mintha szándékosan csinálná, hogy pont a legszembetűnőbb helyeken kaparja szét a bútorokat, ám annak ellenére, hogy bizony szoktak szenyák is lenni, ez a tevékenység teljesen természetes. Épp ezért ne szidd meg emiatt, hanem gondoskodj arról, hogy a megfelelő helyen tudja végezni.

Miért kapar a macska?

Alapvetően kettő fő oka van ennek.

Az egyik, ami sokaknak ismert lehet, hogy így élezik a körmüket. Mivel nekik is folyamatosan nőnek a körmeik, ezért rendszeresen karban kell tartani azt, így tulajdonképpen ez tekinthető a manikűrnek. A természetben a vadon élő macskafajták szinte mindig faágakon végzik ezt, ennek hiányában marad a kaparófa, rosszabb esetben a bőrkanapé.

A másik, kevésbé ismert ok az a területjelölés. A macskák territoriális állatok, akik időről időre megjelölik, hogy hol vannak a határok. Egyrészt maga a kaparás egy szemmel látható jelet hagy, másrészt a mancsukon szagmirigyek találhatóak, amelyek a kaparás során kiürülnek, így pedig illatnyomot hagynak, hogy itt bizony cica járt.

Végül pedig van egy harmadik ok is, ami már inkább pszichológia – a túl sok stressz is kiválthat túlzott kaparást. Amennyiben cicád látszólag értelmetlenül, túlságosan sokat kapar, vagy esetleg eddig kaparófát használt, de átvált a konyhaasztal lábára, akkor előfordulhat, hogy valami van a háttérben. Próbálj meg rájönni, hogy – ha vannak – akkor jól kijön-e a többi cicával, nem történt-e nagyobb változás mostanság (a cicák utálják a változást!) az életedben (összeköltözés a pároddal, új lakás, teljes lakásfelújítás stb).

Milyen macska kaparófák léteznek?

Nos tehát már megvan, hogy a macska egy alapvető fiziológiai szükséglete a kaparás, már csupán azt kellene kitalálni, hogy miképp tudod ezt kielégíteni. Haladjunk szép sorban az egyszerűbb, olcsóbb megoldásoktól a bonyolult, drága, kész változatokig.

Kijárós cica esetében, ha szerencséd van, akkor lehet, hogy nem is szükséges a lakásban semmit tartani, ha vannak szemrevaló fák a kertben, akkor megoldja azokon.

Amennyiben ez nem járható út, akkor kijárós és benti cica esetében is a legolcsóbb lehetőség az egy vaskosabb faág, farönk lehet. Természetesen ez nem mindenhol mutat esztétikusan, ám ha olyan a lakás designja, akkor van létjogosultsága. Egy kicsit rusztikusabb berendezésnél akár még kifejezetten elegáns is lehet egy jól elhelyezett vastag faág, ami bele tud olvadni a környezetbe.

Ugyanígy jól mutathat ha akár egy komplett falrészletet lambériával fedsz le. Ez akár évekig is kibírhatja a rendszeres nyüstölést, ám készülj fel rá, hogy időről időre bizony cserélni, javítani kell majd, hiszen előbb-utóbb szilánkokra fogja szedni a macsek.

Ennél egy fokkal diszkrétebb megoldás lehet egy kaparódeszka felszerelése. Ez a nevéből adódóan csupán egy kisebb deszkát takar, amit a falra rögzíthetsz. Ennek a magasságát úgy állítsd be, hogy a hátsó lábain teljesen nyújtózkodva még ne érje el teljesen a tetejét, az alja pedig nem kell, hogy teljesen leérjen a földre. Lehetőség szerint ne fesd le a fát semmivel! Egyrészt úgyis szétkaparja majd és csak csúnya lesz, másrészt a festéket lenyalogathatja a mancsáról.

Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy olcsó és pofonegyszerűen telepíthető, csupán egy erősebb faanyag kell, néhány csavar, tipli és egy fúró. Ha szükséges, akkor bármikor cserélhető, eltávolítható, a falon lévő lyukakat pedig gyorsan javíthatod.
Kis helyet foglal, hisz csupán a falra van rögzítve, illetve jól elrejthető. Mivel egy kis következetességgel bárhova szoktathatod a cicát, ezért olyan helyre tudod rejteni a kaparódeszkát, ami abszolút nincs szem előtt (kanapé mögé, lépcső alá stb), így nem kell, hogy elcsúfítsa a lakást egy szétkarmolt deszka.

Létezik még ún. kaparószőnyeg is – talán ennek a funkcióját se kell túlságosan magyarázni. Több méretben is kapható, DIY módszerrel már kevésbé készíthető el, mint az előző megoldás, ám egyszerű “felszerelni”, olcsó, hordozható. Nem tűnik ki a környezetből, a fekhely közelébe elhelyezve jól tud mutatni. Ami hátránya a fali megoldáshoz képest az egyedül a mérete, hisz helyet foglal, illetve ha túl kicsi, akkor egyszerűen kevés lehet a macska számára.

Haladunk szépen a bonyolultabb megoldások felé, jöjjön a kaparófa, vagy kaparóoszlop, ami már sokkal természetesebb, még inkább a macskák valódi természetének megfelelő ingereket kínál. Ezek a 30-40 centis magasságtól egészen a több mint 1 méteres darabokig is elérhetőek. Egy ilyen kisebb darabot már 5000 forint körüli összegért beszerezhetsz, ám ha tényleg kedveskedni akarsz cicádnak, akkor ettől magasabbat válassz, legalább akkorát, amekkorát teljesen kinyújtózva, hátsó lábra állva is kényelmesen tud használni.

Van lehetőség arra is, hogy házilag old meg ezt – leggyakrabban ún. szizál kötél segítségével csinálnak saját kaparófát az ügyes kezű gazdik. Ez nem feltétlen olcsóbb megoldás, ám mindenképp jó móka lehet és azért mégis csak jó érzés egy saját két kezünkkel készített bútorral meglepni cicánkat. A házilag készült kaparófa viszonylag egyszerű – szükséged lesz egy kb. 10 centi átmérőjű, 1 méter magas PVC csőre, deszkára a talphoz és a tetőhöz, ragasztóra (és hozzá pisztolyra) és magára a szizál kötélre.

A pontos mennyiséghez konkrét számítás kell, de egy 1 méter magas oszlophoz 10 milliméteres kötélből – kis ráhagyással – kb. 35 méternyi kell. Ez a cikk írásának idején érvényes árakkal számolva 12-15 ezer forint körüli összeg. Drágább, macerásabb, de SAJÁT és szívből készül. Döntsd el melyik megoldást preferálod.

Végül jöjjön A tökéletes megoldás, mégpedig a komplex macskabútor. Na hát ezeknél a fantázia, a rendelkezésre álló hely és természetesen a pénztárca szabhat csak határt. Ezek egyesítik magukban a fentebb felsorolt eszközök összes pozitív tulajdonságát – természetesen csak a macska számára 🙂

Léteznek egyszerű kis 40-50 centi magas, kilátóval és kaparóoszloppal rendelkező példányok, amik kis helyen, akár egy sarokban is elférnek, ám beszerezhetsz plafonig érő, több szinttel, bújókával, mászókával, hintaággyal és minden földi jóval el vannak látva. A komolyabb darabok több cicát együttesen is ki tudnak szolgálni, játékra, “edzésre” és pihenésre is egyaránt alkalmasak, akár fekhelyként is használhatóak.

A számtalan előny mellett meg kell említeni, hogy nagy méretűek, rengeteg helyet foglalhatnak, nehezen mozgatható, drága eszközökről beszélünk. Egy panel lakásban nem ideálisak, ám ha van bőven hely, akkor cicád imádni fogja, ha ilyennel leped meg.

Ahogy láthatod, több opció közül is választhatsz, viszont valami mindenképp kelleni fog, ha nem akarod, hogy a kedvenc bútorod használja erre a célra kedvenced!