Macska körömvágás – mit érdemes tudni róla?


A cicák körömvágása bizonyos szituációkban nagyon hasznos lehet. Ám ahhoz, hogy megfelelően, precízen és a macska számára sem sokkoló módon végezhessük ezt el, érdemes kicsit beleásni magukat a témába.

Éppen ezért ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban. Hiszen nem mindegy, melyik cicának vágjuk a karmát, mikor és milyen módon.

Mikor kell levágni a cicák körmét?

A karmok anyaga keratin, ugyanaz az anyag, mint a szőrzet alkotója. A karmok folyamatos növésben vannak.

Macska kaparófajó megoldás, hogy cicád saját maga elintézze a koptatást lakásban is

Nagyon fontos, hogy e téren különbséget kell tenni a kinti és benti macskák között.

Alapvetően a karom a cica számára védekezéshez, meneküléshez, vadászathoz is hasznos, vagyis ha kint él a kedvencünk, nagy szüksége lehet rá.

Viszont ha szobacicáról van szó, egészen más a helyzet, ugyanis a lakásban számos bútor és lakberendezési tárgy bánhatja, amikor az állat belelendül a játékba. Ilyen esetben szükséges lehet a karmok vágása.

A túl hosszú karom a kedvencünkre a veszélyes lehet, ha például beleakad valamibe és letörik, beszakad. Ráadásul, ha benti tartású cicáról van szó, esélye sincs elkoptatni a karmait, a túlnőtt karom akár a talppárnák alá is nőhet, ez pedig fájdalmat okoz az állatnak, sőt, akár bizonyos esetekben akár fertőzéshez is vezethet.

Érdemes tudatosan készülni a karomvágásra

Ez alatt pedig nem csak a megfelelő eszközök beszerzését kell érteni. Jó ötlet lehet, hogy még mielőtt nekiesnénk a kozmetikázásnak, szánunk néhány napot arra, hogy felkészítsük a cicát a műveletre.

Ha masszírozzuk a mancsait, fogdossuk a lábait, nem lesz számára idegen a helyzet. Ezáltal pedig nem fog rögtön kapálózni, amikor hozzányúlsz.

Hogyan és mikor vágjuk le a macska karmait?

Ezt a műveletet mindenképpen csak egy erre a célra szolgáló karomvágó eszközzel szabad elvégezni. Fontos tudni, hogy minden mellső lábon öt karom van, míg a hátsókon négy-négy darab. Mindenképpen olyan időpontra érdemes időzíteni a vágást, amikor a cica nyugodtnak tűnik.

A biztonság kedvéért érdemes fertőtlenítőt is a kezünk ügyébe készíteni, ha esetleg egy véletlen mozdulat során felsértenénk a mancsát. Jó ötlet emellett néhány jutalomfalattal is készülni, így kevésbé lesz ijesztő ez az egész a macska számára, ha közben pozitív megerősítést kap.

Egy idő után képes lesz ezeket az ingereket összekapcsolni és nem lesz harc a karomvágás.

Ha mindezekkel elkészültünk, itt az ideje belevágni. Ilyenkor mindenki gyorsan szeretne végezni, de nem szabad kapkodni. Először is tedd az egyik ujjadat a cica talppárnájára és nyomd meg óvatosan, így előbújik a karom, amit így már le lehet vágni.

Azon a ponton vágd a karmot, ahol elkezd görbülni és mindig csak a fehér részt, ugyanis van itt egy vékony ér, amit mindenképpen el kell kerülni. Fontos, hogy nem szabad erőltetni, egy nap akár egy karmot is levághatsz, ha az állat nem tűri nyugodtan a dolgot.

Sok esetben érdemes ehhez valaki segítségét kérni, hiszen míg ő fogja és simogatja a cicát, a másik fél egyszerűbben boldogulhat.

Szakember segítségét is kérheted

Ha úgy érzed, hogy nem tudod biztonsággal és jó szívvel megoldani a macska karmainak levágását, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, legyen szó állatorvosról vagy cicakozmetikusról.

Így biztos lehetsz abban, hogy szakértő kezek gondoskodnak a macskád mancsairól.

Bármelyik megoldást is választod, biztos lehetsz abban, hogy ezáltal jót tettél a kedvenceddel és tovább élvezheti a gondtalan, dorombolással és lustálkodással töltött hétköznapjait.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük