Mire jó egy macska futókerék?


Míg egy háziállatként tartott rágcsáló esetén már teljesen megszokott, hogy egy megfelelő méretű futókerék segít nekik abban, hogy levezessék az energiáikat és annyit mozogjanak, mintha a szabadban élnének, ez a cicák számára még igen új keletű dolog. Pedig a bent tartott cicák számára is nagyon lényeges, hogy megfelelő módon átmozgassák a testüket.

Mennyi egy macska mozgásigénye?

Egy cica átlagos mozgásigényét nehéz megmondani, hiszen nagyban függ a korától és a súlyától egyaránt. Általánosságban az mondható, hogy legalább napi három-öt perces intenzív játékot minden cica igényel, de jellemzően ennél többre vágynak.

Már csak azért is fontos minderre odafigyelni, mert a rendszeres testmozgás és a játék létfontosságú egészségük megőrzése szempontjából. Ráadásul mindezeknek ki kell elégíteniük a az állat természetes ösztöneit, hiszen csak ezáltal lehet maradéktalanul kiegyensúlyozott.

Főleg a szobacicák számára fontos

Bármennyire is jó sora van egy bent tartott cicának és akárhogy is kényezteti a gazdi, bizony a szabad mozgás korlátozásának problémája fennáll. Ráadásul egy ilyen kedvenc mozgásra bírása nem egyszerű feladat, vagyis nem kérdés, hogy a közös játékra bizony időt kell szánni a gazdinak az állat lelki és testi épsége miatt egyaránt.

Mindezeken alapul az úgynevezett macska futókerék ötlete, amely olyan, akár a kis rágcsálók számára kifejlesztett szerkezet, ám annál nagyobb méretű és jobban felszerelt. Lényege, hogy a cica bármikor használhatja, ráadásul ehhez még a gazdi jelenlétére sincs szükség.

Hiszen egy kinti cicát napközben rengeteg inger éri, ráadásul akkor kapaszkodik fel egy fára, kezd el kergetni valamit vagy hempereg a fűben, amikor azt kedve tartja. Ez pedig alapvetően a legtöbb benti macska életéből hiányzik, vagy csak részlegesen van jelen.

Hogy motiválja a macskát a kerék használatára?

A kérdés jogos, hiszen egy alapvetően lustálkodást magas szinten űző házi kedvenc nem feltétlenül fog magától felpattanni a futókerékre. Éppen ezért erre is gondoltak a gyártók.

A szerkezet LED- fények segítségével „futtatja meg” a macskákat. A lámpák alkalmazkodnak a kerék mozgásához, az állat pedig a fejlesztők reményei szerint ösztönösen megy vagy szalad a fény után.

Sőt, vannak olyan modellek, amelyekre hangüzeneteket mondhatunk fel, így még bíztató szavakat is hallhat tőlünk „edzés közben” a cica. Mindezeken felül a gazdi akár edzési célokat is rögzíthet, így pontosan tudni fogja, hogy mennyit mozgott aznap a kedvence.

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a szerkezet még azt is képes kiszámítani, hogy mennyi a macska testtömeg-indexe, amelyhez az edzéseket is igazítani lehet. Természetesen ezeknek a típusoknak az ára igen borsos, ám hosszú távon megérheti egy ilyen befektetés, különösen akkor, ha alapvetően kevés időt töltünk otthon és gyakran van egyedül a kedvencünk.

Természetesen ezen felül fontos a személyes játék is

Nem kérdés persze, hogy mindez legfőképpen a megfelelő mozgásigény kielégítésére alkalmas, nem helyettesíti a közös játékot a gazdival. Hiszen ezeknek a cicáknak mi vagyunk a társasága, szívesen töltenek időt velünk, vagyis erre is nagy szükségük van az ideális lelki feltöltődéshez.

Mindezek együttesen pedig egy egészséges, fitt és kiegyensúlyozott cicát ajándékoznak nekünk, akinek tökéletesen teljes lesz az élete szobacicaként is. Ez pedig hatalmas ajándék az állatnak és a gazdinak egyaránt, hiszen a legfőbb cél természetesen a macskánk boldogsága.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük