Macska fülatka és amit tudnod kell róla


Nem kérdés, hogy a kedvencének mindenki a legjobbat akarja, különösen, ha valamilyen megbetegedésről van szó és a cél a mielőbbi és maradéktalan gyógyulás. Éppen ezért fontos tisztában lenni azzal, mi is az a fülatka, milyen tünetekkel jár, és mit okozhat a cickák esetében.

Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Mi az a fülatka?

A fülatka egy igen kisméretű, szabad szemmel rendszerint nem látható, rákszerű élősködő, mely a cicák esetében külső fület és a hallójáratot támadja meg. Emellett egyéb háziállatoknál is megjelenhet, például kutyák, hörcsögök, nyuszik és a vadászgörények esetében is előfordulhat.

Fontos tudni, hogy igen sokféle típusa van az atkának, amelyek közül a leggyakoribb az úgynevezett Otodectes cynotis, amely a macskák 90%-nál fordul elő fülfertőzés esetén.

Nagyon lényeges információ, hogy bár az elnevezés megtévesztő, a fülatka nem kizárólag a fülben található, ez ugyanis bárhová képes eljutni a macska testén. Ráadásul nagyon erősen fertőző, vagyis ha több házi kedvenc van otthon, ők is veszélybe kerülhetnek.

Ennek a parazitának az életciklusa, azaz petéből kifejlett egyeddé érése körülbelül 21 nap, csaknem két hónapig élnek, ami alatt folyamatosan szaporodnak. A fülatka teljes életciklusa a gazdaállaton zajlik, a hallójáratban levő szövettörmelékkel és váladékkal táplálkoznak.

Milyen tünetei vannak a macska fülatkának?

Számos olyan tipikus tünete van ennek a fertőzésnek, amire érdemes odafigyelni. Az, hogy melyik jelenség milyen mértékben jelenik meg, változó. Ide sorolandó a fülek intenzív vakarása, de az is, ha kávézaccra hasonlító vér jelenik meg a hallójárat környékén.

Tipikus jel az is, ha az állat erősen rázza a fejét, hátracsapja a füleit és a hallójáratokból kellemetlen szag árad. Meg kell említeni a tünetek kapcsán a szédülést és az egyensúlyvesztést is, valamint jel lehet az is, ha a macska egyik oldalára dőlve mozog.

A fülatka kezelése

Amennyiben úgy gondolod, ha a te cicád esetében is okozhat ez gondot, mindenképpen fordulj vele állatorvoshoz, hogy a diagnózisa által a lehető legjobb kezelést kaphassa a kedvenced.

Fontos, hogy elsőként a fület kell kezelni, a szakember jellemzően azt fogja kérni, hogy minden nap tisztítsd meg a cicád füleit és csepegtess bele a felírt gyógyszerből. Mivel az atkák elsősorban a fül külső részein találhatók, célszerű az egész testet is kezelni, ami jellemzően speciális samponnal történik.

Mi történik, ha nem kezeljük megfelelően és időben?

A kezeletlen atkásodás hosszú távon komoly gyulladást, súlyos esetben pedig teljes hallásvesztést is okozhat. Nem beszélve arról, hogy nagyon kellemetlen és sokszor fájdalmas is a cica számára az élősködők jelenléte.

További szövődmény lehet, hogy az állandó vakarózás miatt a fülkagyló belsejében megrepedhet egy ér, ami miatt a cica füle párnaszerűen megvastagodik. Ez a probléma pedig jellemzően csak műtét segítségével orvosolható.

Fontos a megelőzés!

A téma kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a megelőzés mellett sem, amelyre cica gazdiként érdemes figyelmet fordítani. Lényeges, hogy ellenőrizzük gyakran háziállatunk fülét, hogy még a kezdeti stádiumban észrevehessük a tipikus tüneteket.

Ezen felül vannak kifejezetten olyan termékek, amelyek az atkásodás megelőzését szolgálják. Ezzel kapcsolatban minden esetben érdemes szakember segítségét kérni.

Fontos tehát, hogy ha tüneteket észlelünk, ne essünk kétségbe, de mielőbb fordulunk megfelelő szakemberhez és kezdjük meg az állat kezelését! Így hamar megszabadulhatunk az élősködőtől és elfelejthetjük a kellemetlenségeket, valamint az esetleges szövődményeket is.


One thought on “Macska fülatka és amit tudnod kell róla

  • 2022.10.16. at 13:18
    Permalink

    Nekünk a TraumaPet Oto fülcsepp segített 🙂

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük